zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Quiche z chorizo i kolorowymi pomidorami

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Moje Kulinarne Rozterki
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: moje-kulinarne-rozterki.blogspot.comQuiche z chorizo i kolorowymi pomidorami

Składniki

  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • świeżo mielonej gałki muszkatołowej
  • 50g tartego parmezanu
  • 5 jajek
  • 200ml śmietany 18%
  • 250g mąki pszennej
  • 300g chorizo
  • 2 pomidory paprykowe
  • 2 żółte pomidory jajo
  • 2-3 średniej wielkości zielone pomidory
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • 150g schłodzonego masła Lurpak
0
2

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiewamy na stolnicę, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę bardzo zimne masło. Za pomocą noża masło siekamy razem z mąką.
  • Kiedy masło zacznie się łączyć z mąką dodajemy jajko i sól. Wszystko szybkimi ruchami zagniatamy, dodając w razie potrzeby po łyżce wody.
  • Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut.
  • Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy formę ciastem i nakłuwamy dość gęsto widelcem, przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolą.
  • Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni przez ok. 15-20minut.
  • W tym czasie podsmażamy pokrojone w plastry chorizo, aby wytopić z niego nadmiar tłuszczu.
  • Na wytopiony tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę.
  • Jajka ze śmietaną i parmezanem dokładnie ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz odrobiną, ok. pół łyżeczki, startej gałki muszkatołowej. Na koniec dodajemy do masy suszony tymianek, który uprzednio rozcieramy w dłoniach.
  • Na podpieczonym spodzie układamy pomidory, podsmażone piórka cebuli oraz plasterki chorizo, na koniec wszystko zalewamy przygotowaną masą jajeczną.
  • Quiche zapiekamy przez ok. 30-40minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

tvnpix