zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Quiche z gruszką, młodymi ziemniaczkami, zieloną fasolką szparagową

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
sandra_dwojewska
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://ooomnomnomnom.blogspot.com/Quiche z gruszką, młodymi ziemniaczkami, zieloną fasolką szparagową, chorizo i serem camembert, czyli kisz, który pachnie latem

Składniki

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 100 g mąki pszennej zwykłej
  • 4 łyżki śmietany 12 %
  • 4-5 plasterków chorizo
  • 3 jajka
  • 150 g sera camembert
  • 2 łyżki wody
  • 1 gruszka
  • 1 garść zielonej fasoli szparagowej
  • 8-10 młodych ziemniaków
  • 120 g masła zwykłego lub czosnkowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ok. 2 łyżeczek soli
  • szczypta pieprzu
  • ok. 2 łyżeczek rozmarynu
0
1

Chorizo i serem camembert, czyli kisz, który pachnie latem.

Sposób przygotowania:

  • Mąkę zwykłą i pełnoziarnistą przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, 1/2 łyżeczki soli, masło pokrojone na mniejsze kawałki, wodę i wbijamy 1 jajko. Zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywcą. Tak przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 min.
  • Po wyjęciu ciasta z lodówki, wylepiamy nim posmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do tarty lub tortownicę o średnicy 23-25 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem.
  • Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i podpiekamy ok. 10 min. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Od fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (wedle uznania, u mnie dla wygody ok 2 cm.).
  • Ziemniaczki skrobiemy i tniemy na grube ok 0,5 cm. talarki. Gotujemy razem w osolonej wodzie przez parę minut, aż fasolka i ziemniaki delikatnie zmiękną.
  • Gruszkę obieramy i kroimy w plasterki. W misce mieszamy dwa jajka, mleko i śmietanę. Dodajemy starty ser camembert i przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
  • Mieszamy dokładnie. Na podpieczony spód tarty nakładamy młode ziemniaczki i fasolkę szparagową. Zalewamy masą z jajek, śmietany i sera. Na wierzchu układamy plastry chorizo i gruszki.
  • Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 30 min., aż masa jajeczna się zetnie, a całość ślicznie zarumieni. Gotowe - szybko, łatwo, przyjemnie i (najważniejsze :) pysznie! Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix