zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Quiche z gruszką, młodymi ziemniaczkami, zieloną fasolką szparagową

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
sandra_dwojewska
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://ooomnomnomnom.blogspot.com/Quiche z gruszką, młodymi ziemniaczkami, zieloną fasolką szparagową, chorizo i serem camembert, czyli kisz, który pachnie latem

Składniki

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 100 g mąki pszennej zwykłej
  • 4 łyżki śmietany 12 %
  • 4-5 plasterków chorizo
  • 3 jajka
  • 150 g sera camembert
  • 2 łyżki wody
  • 1 gruszka
  • 1 garść zielonej fasoli szparagowej
  • 8-10 młodych ziemniaków
  • 120 g masła zwykłego lub czosnkowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ok. 2 łyżeczek soli
  • szczypta pieprzu
  • ok. 2 łyżeczek rozmarynu
0
1

Chorizo i serem camembert, czyli kisz, który pachnie latem.

Sposób przygotowania:

  • Mąkę zwykłą i pełnoziarnistą przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, 1/2 łyżeczki soli, masło pokrojone na mniejsze kawałki, wodę i wbijamy 1 jajko. Zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywcą. Tak przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 min.
  • Po wyjęciu ciasta z lodówki, wylepiamy nim posmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do tarty lub tortownicę o średnicy 23-25 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem.
  • Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i podpiekamy ok. 10 min. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Od fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (wedle uznania, u mnie dla wygody ok 2 cm.).
  • Ziemniaczki skrobiemy i tniemy na grube ok 0,5 cm. talarki. Gotujemy razem w osolonej wodzie przez parę minut, aż fasolka i ziemniaki delikatnie zmiękną.
  • Gruszkę obieramy i kroimy w plasterki. W misce mieszamy dwa jajka, mleko i śmietanę. Dodajemy starty ser camembert i przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
  • Mieszamy dokładnie. Na podpieczony spód tarty nakładamy młode ziemniaczki i fasolkę szparagową. Zalewamy masą z jajek, śmietany i sera. Na wierzchu układamy plastry chorizo i gruszki.
  • Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 30 min., aż masa jajeczna się zetnie, a całość ślicznie zarumieni. Gotowe - szybko, łatwo, przyjemnie i (najważniejsze :) pysznie! Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix