zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Quiche z gruszką, młodymi ziemniaczkami, zieloną fasolką szparagową

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
sandra_dwojewska
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://ooomnomnomnom.blogspot.com/Quiche z gruszką, młodymi ziemniaczkami, zieloną fasolką szparagową, chorizo i serem camembert, czyli kisz, który pachnie latem

Składniki

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 100 g mąki pszennej zwykłej
  • 4 łyżki śmietany 12 %
  • 4-5 plasterków chorizo
  • 3 jajka
  • 150 g sera camembert
  • 2 łyżki wody
  • 1 gruszka
  • 1 garść zielonej fasoli szparagowej
  • 8-10 młodych ziemniaków
  • 120 g masła zwykłego lub czosnkowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ok. 2 łyżeczek soli
  • szczypta pieprzu
  • ok. 2 łyżeczek rozmarynu
0
1

Chorizo i serem camembert, czyli kisz, który pachnie latem.

Sposób przygotowania:

  • Mąkę zwykłą i pełnoziarnistą przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, 1/2 łyżeczki soli, masło pokrojone na mniejsze kawałki, wodę i wbijamy 1 jajko. Zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywcą. Tak przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 min.
  • Po wyjęciu ciasta z lodówki, wylepiamy nim posmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do tarty lub tortownicę o średnicy 23-25 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem.
  • Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i podpiekamy ok. 10 min. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Od fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (wedle uznania, u mnie dla wygody ok 2 cm.).
  • Ziemniaczki skrobiemy i tniemy na grube ok 0,5 cm. talarki. Gotujemy razem w osolonej wodzie przez parę minut, aż fasolka i ziemniaki delikatnie zmiękną.
  • Gruszkę obieramy i kroimy w plasterki. W misce mieszamy dwa jajka, mleko i śmietanę. Dodajemy starty ser camembert i przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
  • Mieszamy dokładnie. Na podpieczony spód tarty nakładamy młode ziemniaczki i fasolkę szparagową. Zalewamy masą z jajek, śmietany i sera. Na wierzchu układamy plastry chorizo i gruszki.
  • Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 30 min., aż masa jajeczna się zetnie, a całość ślicznie zarumieni. Gotowe - szybko, łatwo, przyjemnie i (najważniejsze :) pysznie! Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix