zamknij

Quiche z łososia i brokułów

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Prosta i efektowna przekąska
Ugotowałem to!21
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
13komentarzy
Autor: BBSQuiche z łososia i brokułów

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 kostki masła
  • 200 g łososia wędzonego na ciepło
  • 1/2  cebula
  • pół ząbka czosnku
  • 150 g sera ementaler
  • 1/2 brokuła
  • 1 szklanka śmietany
  • 4 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  •  pieprz
0
9

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiej, posól
  • Dodaj kawałki masła i 2/3 łyżki zimnej wody
  • Posiekaj, zagnieć ciasto. Włoż do lodówki na 30 minut
  • Łososia pokrój w kawałki
  • Cebulę i czosnek obierz, posiekaj
  • Ser zetrzyj na tarce, wymieszaj ze śmietaną i jajkami
  • Szczypiorek posiekaj. Brokuły połam na małe różyczki i blanszuj (2-3 minuty obgotuj)
  • Ciasto rozwałkuj, ułóżw formie do tart
  • Łososia wymieszaj z cebulą, czosnkiem, brokułami i szczypiorkiem, wyłoż na ciasto
  • Polej masą jajeczną
  • Piecz ok. 40 minut w temp. 220 stopni C

* blanszowanie to 2-3 minutowe obgotowanie warzyw, aby je zahartować - nie ugotować, a tylko przygotować do dalszej części przepisu. Dzięki blanszowaniu pozbywamy się bakterii, zachowując wartości odżywcze warzyw.

Galeria foto (8)

Quiche z łososia i brokułów

  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(1 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(2 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(3 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(4 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(5 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(6 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(7 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(8 z 8) Fot. BBS

 

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.

Wielofunkcyjny piekarnik parowy z linii Inpsiration to połączenie pary i gorącego powietrza. Świetne sprawdza się w przyrządzeniu ryb, drobiu, dużych porcji mięsa, zapiekanek, deserów, domowego chleba z chrupiącą skórką, apetycznych warzyw i ciast. Jest to także najlepszy sposób na zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach.

Zainspiruj nas

Komentarze (13)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

najpierw trzeba podpiec ciasto, bo nieupieczone na dole wychodzi.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      jaki rozmiar ma forma do tarty ????????????? dlaczego nie podajecie tak waznej informacji ???

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          czy cebule nalezy najpierw lekko podmazyc?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              zrobilam, zajelo mi to 15 minut, zamiast lososia wedzonego, kupilam swiezego, nastepnie pieklam go w piekarniku przez 15 minut, pokroilam w kosteczki i dodalam do quiche! Nie dodawalam szczypiorku, mimo to, danie bylo wysmienite :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  świetny przepis- polecam!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Czy quiche wyszedł by równie smaczny gdybym zrobiła go w zwykłym naczyniu żaroodpornym ?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Dwa pytania: Czy 2/3 łyżki ciepłej wody to znaczy dwie lub trzy czy dwie trzecie?
                          Ilu % śmietanę najlepiej użyć do przepisu?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              ja dodałem 3 łyżki i było ok :) Śmietana była 12%

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  już dawno za mną chodzi taki przepis. dzieki:)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      redakcja_kulinarni
                                      redakcja_kulinarni

                                      2- 3 minutowe obgotowanie warzyw- precyzujemy powyżej:)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Tatar ze śledzia
                                          Przepis 13

                                          Tatar ze śledzia

                                          Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                          Kotlety mielone na ostro

                                          Nowa wersja znanego dania

                                          Champion cyklistów Przepis 16

                                          Champion cyklistów

                                          Niebanalna szarlotka

                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                          Takie ciasto rozweseli każdego

                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                          Knedle ze śliwkami

                                          Przepis na słodki obiad

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego

                                          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                          Bruschetta z fasolą
                                          Przepis 12

                                          Bruschetta z fasolą

                                          Specjalność Włochów na przystawkę

                                          tvnpix