zamknij

Quiche z łososia i brokułów

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Prosta i efektowna przekąska
Ugotowałem to!21
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
13komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSQuiche z łososia i brokułów

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 kostki masła
  • 200 g łososia wędzonego na ciepło
  • 1/2  cebula
  • pół ząbka czosnku
  • 150 g sera ementaler
  • 1/2 brokuła
  • 1 szklanka śmietany
  • 4 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  •  pieprz
0
9

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiej, posól
  • Dodaj kawałki masła i 2/3 łyżki zimnej wody
  • Posiekaj, zagnieć ciasto. Włoż do lodówki na 30 minut
  • Łososia pokrój w kawałki
  • Cebulę i czosnek obierz, posiekaj
  • Ser zetrzyj na tarce, wymieszaj ze śmietaną i jajkami
  • Szczypiorek posiekaj. Brokuły połam na małe różyczki i blanszuj (2-3 minuty obgotuj)
  • Ciasto rozwałkuj, ułóżw formie do tart
  • Łososia wymieszaj z cebulą, czosnkiem, brokułami i szczypiorkiem, wyłoż na ciasto
  • Polej masą jajeczną
  • Piecz ok. 40 minut w temp. 220 stopni C

* blanszowanie to 2-3 minutowe obgotowanie warzyw, aby je zahartować - nie ugotować, a tylko przygotować do dalszej części przepisu. Dzięki blanszowaniu pozbywamy się bakterii, zachowując wartości odżywcze warzyw.

Galeria foto (8)

Quiche z łososia i brokułów

  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(1 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(2 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(3 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(4 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(5 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(6 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(7 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(8 z 8) Fot. BBS

 

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.

Wielofunkcyjny piekarnik parowy z linii Inpsiration to połączenie pary i gorącego powietrza. Świetne sprawdza się w przyrządzeniu ryb, drobiu, dużych porcji mięsa, zapiekanek, deserów, domowego chleba z chrupiącą skórką, apetycznych warzyw i ciast. Jest to także najlepszy sposób na zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach.

Zainspiruj nas

Komentarze (13)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

najpierw trzeba podpiec ciasto, bo nieupieczone na dole wychodzi.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      jaki rozmiar ma forma do tarty ????????????? dlaczego nie podajecie tak waznej informacji ???

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          czy cebule nalezy najpierw lekko podmazyc?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              zrobilam, zajelo mi to 15 minut, zamiast lososia wedzonego, kupilam swiezego, nastepnie pieklam go w piekarniku przez 15 minut, pokroilam w kosteczki i dodalam do quiche! Nie dodawalam szczypiorku, mimo to, danie bylo wysmienite :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  świetny przepis- polecam!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Czy quiche wyszedł by równie smaczny gdybym zrobiła go w zwykłym naczyniu żaroodpornym ?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Dwa pytania: Czy 2/3 łyżki ciepłej wody to znaczy dwie lub trzy czy dwie trzecie?
                          Ilu % śmietanę najlepiej użyć do przepisu?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              ja dodałem 3 łyżki i było ok :) Śmietana była 12%

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  już dawno za mną chodzi taki przepis. dzieki:)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      redakcja_kulinarni
                                      redakcja_kulinarni

                                      2- 3 minutowe obgotowanie warzyw- precyzujemy powyżej:)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego

                                          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                          Champion cyklistów Przepis 16

                                          Champion cyklistów

                                          Niebanalna szarlotka

                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                          Wiśniowy drift Przepis 102

                                          Wiśniowy drift

                                          Sernik z sosem wiśniowym

                                          Śledzie Kasi Klich
                                          Przepis 34

                                          Śledzie Kasi Klich

                                          Śledź o korzennym posmaku

                                          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                          Pomidorki z karmelem i lodami

                                          Deserowa wersja pomidora

                                          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                          Deser z mrożonych truskawek

                                          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                                          Chrupiące płatki owsiane

                                          Pyszne i proste śniadanie

                                          tvnpix