zamknij

Quiche z łososia i brokułów

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Prosta i efektowna przekąska
Ugotowałem to!21
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
13komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSQuiche z łososia i brokułów

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 kostki masła
  • 200 g łososia wędzonego na ciepło
  • 1/2  cebula
  • pół ząbka czosnku
  • 150 g sera ementaler
  • 1/2 brokuła
  • 1 szklanka śmietany
  • 4 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  •  pieprz
0
9

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiej, posól
  • Dodaj kawałki masła i 2/3 łyżki zimnej wody
  • Posiekaj, zagnieć ciasto. Włoż do lodówki na 30 minut
  • Łososia pokrój w kawałki
  • Cebulę i czosnek obierz, posiekaj
  • Ser zetrzyj na tarce, wymieszaj ze śmietaną i jajkami
  • Szczypiorek posiekaj. Brokuły połam na małe różyczki i blanszuj (2-3 minuty obgotuj)
  • Ciasto rozwałkuj, ułóżw formie do tart
  • Łososia wymieszaj z cebulą, czosnkiem, brokułami i szczypiorkiem, wyłoż na ciasto
  • Polej masą jajeczną
  • Piecz ok. 40 minut w temp. 220 stopni C

* blanszowanie to 2-3 minutowe obgotowanie warzyw, aby je zahartować - nie ugotować, a tylko przygotować do dalszej części przepisu. Dzięki blanszowaniu pozbywamy się bakterii, zachowując wartości odżywcze warzyw.

Galeria foto (8)

Quiche z łososia i brokułów

  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(1 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(2 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(3 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(4 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(5 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(6 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(7 z 8) Fot. BBS
  • Quiche z łososia i brokułów
    Quiche z łososia i brokułów(8 z 8) Fot. BBS

 

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.

Wielofunkcyjny piekarnik parowy z linii Inpsiration to połączenie pary i gorącego powietrza. Świetne sprawdza się w przyrządzeniu ryb, drobiu, dużych porcji mięsa, zapiekanek, deserów, domowego chleba z chrupiącą skórką, apetycznych warzyw i ciast. Jest to także najlepszy sposób na zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach.

Zainspiruj nas

Komentarze (13)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

najpierw trzeba podpiec ciasto, bo nieupieczone na dole wychodzi.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      jaki rozmiar ma forma do tarty ????????????? dlaczego nie podajecie tak waznej informacji ???

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          czy cebule nalezy najpierw lekko podmazyc?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              zrobilam, zajelo mi to 15 minut, zamiast lososia wedzonego, kupilam swiezego, nastepnie pieklam go w piekarniku przez 15 minut, pokroilam w kosteczki i dodalam do quiche! Nie dodawalam szczypiorku, mimo to, danie bylo wysmienite :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  świetny przepis- polecam!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Czy quiche wyszedł by równie smaczny gdybym zrobiła go w zwykłym naczyniu żaroodpornym ?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Dwa pytania: Czy 2/3 łyżki ciepłej wody to znaczy dwie lub trzy czy dwie trzecie?
                          Ilu % śmietanę najlepiej użyć do przepisu?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              ja dodałem 3 łyżki i było ok :) Śmietana była 12%

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  już dawno za mną chodzi taki przepis. dzieki:)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      redakcja_kulinarni
                                      redakcja_kulinarni

                                      2- 3 minutowe obgotowanie warzyw- precyzujemy powyżej:)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                          Sałatka z marynowanymi grzybami

                                          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                          Przysmak młodości Przepis 137

                                          Przysmak młodości

                                          Kanapka idealna!

                                          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                          Sarna w wielkim mieście

                                          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego

                                          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                          Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                          Grillowany ser halloumi

                                          Najlepszy podany z figami i orzechami

                                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                          Bifeki faszerowane serem feta

                                          Kotlety po grecku

                                          Zupa tajska Kasi Klich
                                          Przepis 14

                                          Zupa tajska Kasi Klich

                                          Ogień w gardle!

                                          tvnpix