zamknij

Quiche z porami i serem pleśniowym

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Smak i prostota
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNQuiche z porami i serem pleśniowym

Składniki

  •  ciasto:
  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
  •  Farsz:
  • 1 łyżka masła
  • 2 pory
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 10 pomidorków koktajlowych
  •  masa jajeczna:
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • duża szczypta soli
  •  świeżo zmielony pieprz
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto połącz ze sobą, zlep w kulkę i odstaw na godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj przełóż do formy na tartę, obciąż grochem lub ryżem, podpiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
  • Od porów odetnij zielone liście, resztę pokrój w plasterki i przysmaż na maśle, dopraw do smaku.
  • Ser pokrusz, pomidorki przekrój na połówki.
  • Jajka lekko ubij rózgą, dodaj śmietankę, sól, pieprz, wymieszaj.
  • Na podpieczony spód wyłóż pory, dodaj ser, całość zalej masą jajeczną.
  • Na wierzchu ułóż przekrojone pomidorki.
  • Zapiekaj około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: Anna Starmach

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix