zamknij

Quiche z porami i serem pleśniowym

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Smak i prostota
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNQuiche z porami i serem pleśniowym

Składniki

  •  ciasto:
  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
  •  Farsz:
  • 1 łyżka masła
  • 2 pory
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 10 pomidorków koktajlowych
  •  masa jajeczna:
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • duża szczypta soli
  •  świeżo zmielony pieprz
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto połącz ze sobą, zlep w kulkę i odstaw na godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj przełóż do formy na tartę, obciąż grochem lub ryżem, podpiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
  • Od porów odetnij zielone liście, resztę pokrój w plasterki i przysmaż na maśle, dopraw do smaku.
  • Ser pokrusz, pomidorki przekrój na połówki.
  • Jajka lekko ubij rózgą, dodaj śmietankę, sól, pieprz, wymieszaj.
  • Na podpieczony spód wyłóż pory, dodaj ser, całość zalej masą jajeczną.
  • Na wierzchu ułóż przekrojone pomidorki.
  • Zapiekaj około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: Anna Starmach

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix