zamknij

Quiche z porami i serem pleśniowym

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Smak i prostota
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: East News/DDTVNQuiche z porami i serem pleśniowym

Składniki

  •  ciasto:
  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
  •  Farsz:
  • 1 łyżka masła
  • 2 pory
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 10 pomidorków koktajlowych
  •  masa jajeczna:
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • duża szczypta soli
  •  świeżo zmielony pieprz
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto połącz ze sobą, zlep w kulkę i odstaw na godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj przełóż do formy na tartę, obciąż grochem lub ryżem, podpiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
  • Od porów odetnij zielone liście, resztę pokrój w plasterki i przysmaż na maśle, dopraw do smaku.
  • Ser pokrusz, pomidorki przekrój na połówki.
  • Jajka lekko ubij rózgą, dodaj śmietankę, sól, pieprz, wymieszaj.
  • Na podpieczony spód wyłóż pory, dodaj ser, całość zalej masą jajeczną.
  • Na wierzchu ułóż przekrojone pomidorki.
  • Zapiekaj około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: Anna Starmach

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix