zamknij

Quinoa

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Komosa ryżowa z krewetkami i szpinakiem
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kulinarnamekka.comQuinoa. Komosa ryżowa z krewetkami i szpinakiem

Składniki

  • 2 filiżanki quinoa (komosy ryżowej)
  • 4 filiżanki wywaru z warzyw (można oczywiście zastąpić wodą lub jakimkolwiek innym wywarem)
  • 12 krewetek królewskich lub tygrysich (mrożone, szare!)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chili (niekoniecznie)
  • 4 garście  szpinaku „baby”
  • ok. 16  pomidorków koktajlowych
  •  oliwa z pierwszego tłoczenia
  •  sól morska
  •  świeżo zmielony czarny pieprz
0
6

 

Sposób przygotowania:

  • Ziarna quinoa umyj pod bieżącą wodą na sitku.
  • Umieść w garnku.
  • Zalej wywarem (jeżeli wodą, to naturalnie osoloną), doprowadź do wrzenia.
  • Zmniejsz ogień i gotuj (ma tylko lekko bulgotać) przez ok. 13 minut.
  • Krewetki odmróź w zimnej wodzie.
  • Usuń pancerze i jelito, osusz starannie papierowym ręcznikiem.
  • Chili posiekaj, czosnek pokrój w bardzo cienkie płatki.
  • Krewetki włóż na patelnię z rozgrzaną oliwą.
  • Smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony (zmienią kolor na łososiowy).
  • Dodaj czosnek i chili, dopraw solą.
  • Szpinak umyj, dobrze odsącz.
  • Pomidorki pokrój w ćwiartki.
  • Do ugotowanej quinoa dodaj szpinak i pomidorki.
  • Dopraw solą i pieprzem. dodać krewetki.

Autor: Basia Ritz - kulinarnamekka.pl


Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Idealne danie dla gosci! Mam kilku przyjaciól, którzy przepadaja z owocami morza i niecodziennymi potrawami. A wiec do dziela!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Idealne danie dla gosci - na pewno beda zachwyceni! Mam kilku przyjaciól, którzy przepadaja za owocami morza i niecodziennymi potrawami, a wiec do dziela.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Jeszcze nigdy nie słyszałam o komosie. Koniecznie muszę spróbować. Mam tylko nadzieję, że uda mi się ją dostać! Wyczytałam właśnie w internecie, że bardzo zdrowa, a więc do dzieła!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Coz za przysmaki!! Ja to bede Pani Basi mowic na ty! ot co!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  wyglada wysmienicie i napewno tak smakuje,chetnie bym przygotowala ale moj maz nie przepada za owocami morza,

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      wyglada przepysznie, przygotowalabym od razu ale moj maz nie przepada za owocami morza, jada je natomiast tylko u naszej przyjaciolki Basi!!!
                      Basiu kiedy mozemy wprosic sie na kolacje?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          w końcu!!! :) tyle razy się przymierzałam do quinoi, ale zawsze nie wiedziałam jak ją ugotowac

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Sledze pani przepisy regularnie, Quinoa bardzo pobudzila moja wyobraznie kulinarna. Gotowalam juz to smaczne ziarno Inkow do ryby ale rowniez do poledwicy cielecej.Pycha!Super alternatywa do ziemniakow czy ryzu!

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  pychota, niedługo zabieram się do pracy!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      idealne danie dla sympatykow kuchni egzotycznej... bardzo smaczne i pozywne:) mozna sie zakochac w tym daniu :):):)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Champion cyklistów Przepis 16

                                          Champion cyklistów

                                          Niebanalna szarlotka

                                          Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                          Babka ziemniaczana

                                          Podlaski specjał

                                          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                          Kotleciki z brzoskwiniami

                                          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                                          Orzechowy gangster z Bronxu

                                          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                          Bruschetta z fasolą
                                          Przepis 12

                                          Bruschetta z fasolą

                                          Specjalność Włochów na przystawkę

                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                          Przepis 66

                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                          Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                          Pomidorki z karmelem i lodami

                                          Deserowa wersja pomidora

                                          Chleb orzechowy Przepis 112

                                          Chleb orzechowy

                                          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                          tvnpix