zamknij

Quinoa

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Komosa ryżowa z krewetkami i szpinakiem
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kulinarnamekka.comQuinoa. Komosa ryżowa z krewetkami i szpinakiem

Składniki

  • 2 filiżanki quinoa (komosy ryżowej)
  • 4 filiżanki wywaru z warzyw (można oczywiście zastąpić wodą lub jakimkolwiek innym wywarem)
  • 12 krewetek królewskich lub tygrysich (mrożone, szare!)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chili (niekoniecznie)
  • 4 garście  szpinaku „baby”
  • ok. 16  pomidorków koktajlowych
  •  oliwa z pierwszego tłoczenia
  •  sól morska
  •  świeżo zmielony czarny pieprz
0
6

 

Sposób przygotowania:

  • Ziarna quinoa umyj pod bieżącą wodą na sitku.
  • Umieść w garnku.
  • Zalej wywarem (jeżeli wodą, to naturalnie osoloną), doprowadź do wrzenia.
  • Zmniejsz ogień i gotuj (ma tylko lekko bulgotać) przez ok. 13 minut.
  • Krewetki odmróź w zimnej wodzie.
  • Usuń pancerze i jelito, osusz starannie papierowym ręcznikiem.
  • Chili posiekaj, czosnek pokrój w bardzo cienkie płatki.
  • Krewetki włóż na patelnię z rozgrzaną oliwą.
  • Smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony (zmienią kolor na łososiowy).
  • Dodaj czosnek i chili, dopraw solą.
  • Szpinak umyj, dobrze odsącz.
  • Pomidorki pokrój w ćwiartki.
  • Do ugotowanej quinoa dodaj szpinak i pomidorki.
  • Dopraw solą i pieprzem. dodać krewetki.

Autor: Basia Ritz - kulinarnamekka.pl


Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Idealne danie dla gosci! Mam kilku przyjaciól, którzy przepadaja z owocami morza i niecodziennymi potrawami. A wiec do dziela!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Idealne danie dla gosci - na pewno beda zachwyceni! Mam kilku przyjaciól, którzy przepadaja za owocami morza i niecodziennymi potrawami, a wiec do dziela.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Jeszcze nigdy nie słyszałam o komosie. Koniecznie muszę spróbować. Mam tylko nadzieję, że uda mi się ją dostać! Wyczytałam właśnie w internecie, że bardzo zdrowa, a więc do dzieła!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Coz za przysmaki!! Ja to bede Pani Basi mowic na ty! ot co!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  wyglada wysmienicie i napewno tak smakuje,chetnie bym przygotowala ale moj maz nie przepada za owocami morza,

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      wyglada przepysznie, przygotowalabym od razu ale moj maz nie przepada za owocami morza, jada je natomiast tylko u naszej przyjaciolki Basi!!!
                      Basiu kiedy mozemy wprosic sie na kolacje?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          w końcu!!! :) tyle razy się przymierzałam do quinoi, ale zawsze nie wiedziałam jak ją ugotowac

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Sledze pani przepisy regularnie, Quinoa bardzo pobudzila moja wyobraznie kulinarna. Gotowalam juz to smaczne ziarno Inkow do ryby ale rowniez do poledwicy cielecej.Pycha!Super alternatywa do ziemniakow czy ryzu!

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  pychota, niedługo zabieram się do pracy!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      idealne danie dla sympatykow kuchni egzotycznej... bardzo smaczne i pozywne:) mozna sie zakochac w tym daniu :):):)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                          Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                          Gulasz z kopytkami

                                          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                          Tatar ze śledzia
                                          Przepis 13

                                          Tatar ze śledzia

                                          Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                          Kotlety mielone na ostro

                                          Nowa wersja znanego dania

                                          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                          Kotleciki z brzoskwiniami

                                          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                          Kolorowa samba warzywna

                                          Zdrowe i pyszne danie

                                          Przysmak młodości Przepis 137

                                          Przysmak młodości

                                          Kanapka idealna!

                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                          Takie ciasto rozweseli każdego

                                          tvnpix