zamknij

Racuchy z jabłkami

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Słodki podwieczorek
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Jesień w Kuchni Pięciu Przemian" - Anna CzelejRacuchy z jabłkami

Składniki

  •  Z – 3 jajka
  •  M – szczypta imbiru
  •  W – szczypta soli
  •  D – 2 szklanki mąki pszennej
  •  D - 2 szklanki jogurtu
  •  D - 2 jabłka
  •  D - 5 dag świeżych drożdży
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Wbij jajka do dużej miski, roztrzep, dodaj szczyptę imbiru, sól, mąkę i jogurt, zmiksuj na gładką masę.
  • Dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj.
  • Następnie dodaj jabłka obrane i starte na tarce z dużymi oczkami, wymieszaj.
  • Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny.
  • Ciasto wyłóż łyżką na patelnię z rozgrzaną oliwą, smaż z obu stron.
  • Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.

Zobacz, co oznaczają litery w spisie składników:

O - Przemiana Ognia - Smak Gorzki

Z - Przemiana Ziemi - Smak Słodki

M - Przemiana Metalu - Smak Ostry

W - Przemiana Wody - Smak Słony

D - Przemiana Drzewa - Smak Kwaśny

Więcej o kuchni przemian przeczytasz w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian"

Sprawdź, na czym polega Kuchnia Pięciu Przemian.

Kuchnia Pięciu Przemian Newsy 820

Kuchnia Pięciu Przemian

Gotuj w zgodzie z filozofią Wschodu


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix