zamknij

Racuchy z jabłkami

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Słodki podwieczorek
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Jesień w Kuchni Pięciu Przemian" - Anna CzelejRacuchy z jabłkami

Składniki

  •  Z – 3 jajka
  •  M – szczypta imbiru
  •  W – szczypta soli
  •  D – 2 szklanki mąki pszennej
  •  D - 2 szklanki jogurtu
  •  D - 2 jabłka
  •  D - 5 dag świeżych drożdży
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Wbij jajka do dużej miski, roztrzep, dodaj szczyptę imbiru, sól, mąkę i jogurt, zmiksuj na gładką masę.
  • Dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj.
  • Następnie dodaj jabłka obrane i starte na tarce z dużymi oczkami, wymieszaj.
  • Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny.
  • Ciasto wyłóż łyżką na patelnię z rozgrzaną oliwą, smaż z obu stron.
  • Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.

Zobacz, co oznaczają litery w spisie składników:

O - Przemiana Ognia - Smak Gorzki

Z - Przemiana Ziemi - Smak Słodki

M - Przemiana Metalu - Smak Ostry

W - Przemiana Wody - Smak Słony

D - Przemiana Drzewa - Smak Kwaśny

Więcej o kuchni przemian przeczytasz w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian"

Sprawdź, na czym polega Kuchnia Pięciu Przemian.

Kuchnia Pięciu Przemian Newsy 820

Kuchnia Pięciu Przemian

Gotuj w zgodzie z filozofią Wschodu


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

tvnpix