zamknij

Ragout z małży Św. Jakuba z kalafiorem i rodzynkami

Przepis

przystawka Rodzaj dania | sztuka kulinarna Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Paweł  Oszczyk
Autor przepisu:
Eleganckie danie na twoim stole
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Ragout z małży Św. Jakuba z kalafiorem i rodzynkami
Autor: Kulinarni Ragout z małży Św. Jakuba z pini, kalafiorem i złotymi rodzynkami

Składniki

  • 12 sztuk małży św. Jakuba
  • 80 g klarowanego masła
  • 80 g orzeszków pini (tostowanych i gniecionych)
  • 60 g świeżego masła
  • 50 ml białego wina
  • 80 ml śmietany 36 %
  • sok  z 1 cytryny
  • 120 g świeżego masła (do sosu)
  • kilka  siekanych kaparów
  • 1 dymka  siekana
  • sól i pieprz  do smaku
  • 150 g różyczek kalafiora
  • 40 g złotych rodzynek
  • gałązka  trybuli do dekoracji
  • szczypta pudru curry do dekoracji
  • odrobina  bulionu rybnego
0
8

Sposób przygotowania:

  • Gotuj białe wino ze śmietaną, bulionem rybnym, odparowuj ½ objętości
  • Dodaj sok z cytryny, a następnie małymi partiami masło, stale mieszaj napowietrzaj sos. Dodaj sól, pieprz do smaku
  • Na końcu kilka siekanych kaparów i siekaną dymkę. Odstaw w ciepłe miejsce
  • Rozkrój kalafiora na różyczki wielkości max 1 cm. Przesmaż na maśle klarowanym do uzyskania jasno złotego koloru. Dodaj rodzynki namoczone uprzednio w ciepłej wodzie. Zabezpiecz w ciepłym miejscu
  • Oprósz małże solą i pieprzem
  • Smażysz na maśle klarowanym po ok 1. min na każdej ze stron. Dodaj masło świeże i posyp orzeszkami pini. Następnie obtocz małże w maśle z orzeszkami przez ok 2 min
  • Na głębokim talerzu do zupy aranżuj sos, na nim ragout z kalafiora i rodzynek, a na nim małże obtoczone w orzeszkach pini
  • Całość dekoruj gałązką trybuli
  • Rant talerza obsyp pudrem curry

Autor przepisu: Paweł Oszczyk - Szef Kuchni restauracji La Rotisserie w Warszawie.

Zainspiruj nas

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

tvnpix