zamknij

Ragout z małży Św. Jakuba z kalafiorem i rodzynkami

Przepis

przystawka Rodzaj dania | sztuka kulinarna Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Paweł  Oszczyk
Autor przepisu:
Eleganckie danie na twoim stole
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Ragout z małży Św. Jakuba z kalafiorem i rodzynkami
Autor: Kulinarni Ragout z małży Św. Jakuba z pini, kalafiorem i złotymi rodzynkami

Składniki

  • 12 sztuk małży św. Jakuba
  • 80 g klarowanego masła
  • 80 g orzeszków pini (tostowanych i gniecionych)
  • 60 g świeżego masła
  • 50 ml białego wina
  • 80 ml śmietany 36 %
  • sok  z 1 cytryny
  • 120 g świeżego masła (do sosu)
  • kilka  siekanych kaparów
  • 1 dymka  siekana
  • sól i pieprz  do smaku
  • 150 g różyczek kalafiora
  • 40 g złotych rodzynek
  • gałązka  trybuli do dekoracji
  • szczypta pudru curry do dekoracji
  • odrobina  bulionu rybnego
0
8

Sposób przygotowania:

  • Gotuj białe wino ze śmietaną, bulionem rybnym, odparowuj ½ objętości
  • Dodaj sok z cytryny, a następnie małymi partiami masło, stale mieszaj napowietrzaj sos. Dodaj sól, pieprz do smaku
  • Na końcu kilka siekanych kaparów i siekaną dymkę. Odstaw w ciepłe miejsce
  • Rozkrój kalafiora na różyczki wielkości max 1 cm. Przesmaż na maśle klarowanym do uzyskania jasno złotego koloru. Dodaj rodzynki namoczone uprzednio w ciepłej wodzie. Zabezpiecz w ciepłym miejscu
  • Oprósz małże solą i pieprzem
  • Smażysz na maśle klarowanym po ok 1. min na każdej ze stron. Dodaj masło świeże i posyp orzeszkami pini. Następnie obtocz małże w maśle z orzeszkami przez ok 2 min
  • Na głębokim talerzu do zupy aranżuj sos, na nim ragout z kalafiora i rodzynek, a na nim małże obtoczone w orzeszkach pini
  • Całość dekoruj gałązką trybuli
  • Rant talerza obsyp pudrem curry

Autor przepisu: Paweł Oszczyk - Szef Kuchni restauracji La Rotisserie w Warszawie.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Faktycznie to już sztuka kulinarna,wręcz sztuka dla sztuki,bo osobiście miał bym lekki wstręt do dania, do którego przygotowania używa się praktycznie tyle samo tłuszczu co waga netto produktów. 2x masło, w sumie 260g+80ml śmietany 36%,nie wiem ile jedna małża waży,ale pozostałe składniki dają mniej niż 300 gramów. Po prostu dramat.... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mało wiesz o gastronomi człowieku....

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Kaczka pływaczka Przepis 30

          Kaczka pływaczka

          Kaczka i ziemniaki na słodko

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          tvnpix