zamknij

Ragout z małży Św. Jakuba z kalafiorem i rodzynkami

Przepis

przystawka Rodzaj dania | sztuka kulinarna Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Paweł  Oszczyk
Autor przepisu:
Eleganckie danie na twoim stole
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Ragout z małży Św. Jakuba z kalafiorem i rodzynkami
Autor: Kulinarni Ragout z małży Św. Jakuba z pini, kalafiorem i złotymi rodzynkami

Składniki

  • 12 sztuk małży św. Jakuba
  • 80 g klarowanego masła
  • 80 g orzeszków pini (tostowanych i gniecionych)
  • 60 g świeżego masła
  • 50 ml białego wina
  • 80 ml śmietany 36 %
  • sok  z 1 cytryny
  • 120 g świeżego masła (do sosu)
  • kilka  siekanych kaparów
  • 1 dymka  siekana
  • sól i pieprz  do smaku
  • 150 g różyczek kalafiora
  • 40 g złotych rodzynek
  • gałązka  trybuli do dekoracji
  • szczypta pudru curry do dekoracji
  • odrobina  bulionu rybnego
0
8

Sposób przygotowania:

  • Gotuj białe wino ze śmietaną, bulionem rybnym, odparowuj ½ objętości
  • Dodaj sok z cytryny, a następnie małymi partiami masło, stale mieszaj napowietrzaj sos. Dodaj sól, pieprz do smaku
  • Na końcu kilka siekanych kaparów i siekaną dymkę. Odstaw w ciepłe miejsce
  • Rozkrój kalafiora na różyczki wielkości max 1 cm. Przesmaż na maśle klarowanym do uzyskania jasno złotego koloru. Dodaj rodzynki namoczone uprzednio w ciepłej wodzie. Zabezpiecz w ciepłym miejscu
  • Oprósz małże solą i pieprzem
  • Smażysz na maśle klarowanym po ok 1. min na każdej ze stron. Dodaj masło świeże i posyp orzeszkami pini. Następnie obtocz małże w maśle z orzeszkami przez ok 2 min
  • Na głębokim talerzu do zupy aranżuj sos, na nim ragout z kalafiora i rodzynek, a na nim małże obtoczone w orzeszkach pini
  • Całość dekoruj gałązką trybuli
  • Rant talerza obsyp pudrem curry

Autor przepisu: Paweł Oszczyk - Szef Kuchni restauracji La Rotisserie w Warszawie.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Faktycznie to już sztuka kulinarna,wręcz sztuka dla sztuki,bo osobiście miał bym lekki wstręt do dania, do którego przygotowania używa się praktycznie tyle samo tłuszczu co waga netto produktów. 2x masło, w sumie 260g+80ml śmietany 36%,nie wiem ile jedna małża waży,ale pozostałe składniki dają mniej niż 300 gramów. Po prostu dramat.... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mało wiesz o gastronomi człowieku....

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          tvnpix