zamknij

Raita z ananasem i kolendrą

Przepis

sos Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Indyjski dodatek do dania
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Anna Urbańska/SPOT PoznańRaita z ananasem i kolendrą

Składniki

  • 250 g świeżego ananasa pokrojonego w juliens
  • 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w cienkie półplasterki
  • 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1 łyżka kolendry, posiekanej
  • 1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana
  •  sól do smaku
0
0

 

Sposób przygotowania:

Raita to w kuchni indyjskiej rodzaj dipu, przygotowany na bazie jogurtu z przyprawami.  Najczęściej serwowany jako dodatek do głównego dania.

  • Na średnim ogniu ustaw mały rondel, rozgrzej.
  • Dodaj kumin, praż, aż nasiona zaczną pękać. Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Raitę udekoruj kuminem i świeżą kolendrą.
Smażone krewetki w przyprawach i warzywami
Autor: Anna Urbańska/SPOT Poznań Smażone krewetki w przyprawach i warzywami

Przepis był realizowany w ramach warsztatów „Lekka kuchnia indyjska” organizowanego przez Akademię SPOT w Poznaniu.

Prowadzący warsztaty: Jagoda Watrak i Satyanam Nagarwala

Satnam obywatel świata, urodzony w Delhi, gdzie ukończył studia. Wiele lat żył i pracował na Bliskim Wschodzie po czym osiadł na stałe w Australii. Przez wiele lat zdobywał doświadczenie kulinarne gotując dania kuchni indyjskiej, tajskiej, ale także kuchni francuskiej i kontynentalnej. Od 2009 roku mieszka w Poznaniu.

Zobacz, jak warzywa kroi Michel Moran - technika krojenia krok po kroku.

Pasujący przepis:


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix