zamknij

Raita z ananasem i kolendrą

Przepis

sos Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Indyjski dodatek do dania
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Anna Urbańska/SPOT PoznańRaita z ananasem i kolendrą

Składniki

  • 250 g świeżego ananasa pokrojonego w juliens
  • 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w cienkie półplasterki
  • 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1 łyżka kolendry, posiekanej
  • 1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana
  •  sól do smaku
0
0

 

Sposób przygotowania:

Raita to w kuchni indyjskiej rodzaj dipu, przygotowany na bazie jogurtu z przyprawami.  Najczęściej serwowany jako dodatek do głównego dania.

  • Na średnim ogniu ustaw mały rondel, rozgrzej.
  • Dodaj kumin, praż, aż nasiona zaczną pękać. Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Raitę udekoruj kuminem i świeżą kolendrą.
Smażone krewetki w przyprawach i warzywami
Autor: Anna Urbańska/SPOT Poznań Smażone krewetki w przyprawach i warzywami

Przepis był realizowany w ramach warsztatów „Lekka kuchnia indyjska” organizowanego przez Akademię SPOT w Poznaniu.

Prowadzący warsztaty: Jagoda Watrak i Satyanam Nagarwala

Satnam obywatel świata, urodzony w Delhi, gdzie ukończył studia. Wiele lat żył i pracował na Bliskim Wschodzie po czym osiadł na stałe w Australii. Przez wiele lat zdobywał doświadczenie kulinarne gotując dania kuchni indyjskiej, tajskiej, ale także kuchni francuskiej i kontynentalnej. Od 2009 roku mieszka w Poznaniu.

Zobacz, jak warzywa kroi Michel Moran - technika krojenia krok po kroku.

Pasujący przepis:


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix