zamknij

Ratatouille pełne ziół

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pożywne i aromatyczne warzywa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Beata ŚniechowskaRatatouille pełne ziół

Składniki

  •   świeże zioła: bazylia, rozmaryn, tymianek, lawenda, cząber oraz mięta
  • 3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia (żółta lub zielona)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 pomidory (obrane ze skórki)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
  •  oliwa do smażenia
0
0
  • Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego, w którym poddusisz podsmażone warzywa. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Świeże zioła posiekaj. Z pomidorów usuń gniazda nasienne a następnie pokrój pomidory w kostkę. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj cebulę z czosnkiem i zeszklij. Do lekko przesmażonej cebuli dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego oraz połowę posiekanych ziół. Chwilę smaż, mieszaj, wrzuć do rondla pomidory, zmniejsz ogień i duś ok. 15 – 20 minut aż pomidory się rozpadną i powstanie aromatyczny sos.
  • Warzywa umyj. Bakłażana obierz ze skórki, pokrój w podłużne plastry, posyp solą i ułóż na sitku, żeby puściły sok. W ten sposób pozbywasz się goryczy z bakłażana. Cukinie pokrój w kostkę. Z papryk usuń gniazda nasienne i również pokrój je w kostkę. Bakłażana ściągnij z sita, wytrzyj papierowym ręcznikiem do sucha i również pokrój w kostkę.
  • W klasycznym ratatouille wszystkie warzywa powinny być pokrojone w równą kostkę o wymiarach ok. 1×1 cm (ja pokroiłam w dwa razy mniejszą kostkę – dzięki czemu zwiększa się prawdopodobieństwo, że za jednym kęsem poczujemy smak większej ilość warzyw i ziół).
  • Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć na rozgrzany tłuszcz papryki i smaż ok. 3-4 minuty, następnie dodaj cukinie, smaż razem z paprykami ok. 2 minuty a na sam koniec przełóż pokrojonego w kostkę bakłażana i smaż kolejne 2 minuty. W czasie smażenia możesz dolewać małe ilości oliwy.
  • Usmażone warzywa przełóż bezpośrednio do sosu pomidorowego, dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi, świeżymi ziołami. Jeżeli korzystasz z suszonych ziół, to nie dodawaj ich wcześniej do sosu tylko dopraw ratatouille na samym końcu.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix