zamknij

Ratatouille pełne ziół

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pożywne i aromatyczne warzywa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Beata ŚniechowskaRatatouille pełne ziół

Składniki

  •   świeże zioła: bazylia, rozmaryn, tymianek, lawenda, cząber oraz mięta
  • 3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia (żółta lub zielona)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 pomidory (obrane ze skórki)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
  •  oliwa do smażenia
0
0
  • Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego, w którym poddusisz podsmażone warzywa. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Świeże zioła posiekaj. Z pomidorów usuń gniazda nasienne a następnie pokrój pomidory w kostkę. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj cebulę z czosnkiem i zeszklij. Do lekko przesmażonej cebuli dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego oraz połowę posiekanych ziół. Chwilę smaż, mieszaj, wrzuć do rondla pomidory, zmniejsz ogień i duś ok. 15 – 20 minut aż pomidory się rozpadną i powstanie aromatyczny sos.
  • Warzywa umyj. Bakłażana obierz ze skórki, pokrój w podłużne plastry, posyp solą i ułóż na sitku, żeby puściły sok. W ten sposób pozbywasz się goryczy z bakłażana. Cukinie pokrój w kostkę. Z papryk usuń gniazda nasienne i również pokrój je w kostkę. Bakłażana ściągnij z sita, wytrzyj papierowym ręcznikiem do sucha i również pokrój w kostkę.
  • W klasycznym ratatouille wszystkie warzywa powinny być pokrojone w równą kostkę o wymiarach ok. 1×1 cm (ja pokroiłam w dwa razy mniejszą kostkę – dzięki czemu zwiększa się prawdopodobieństwo, że za jednym kęsem poczujemy smak większej ilość warzyw i ziół).
  • Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć na rozgrzany tłuszcz papryki i smaż ok. 3-4 minuty, następnie dodaj cukinie, smaż razem z paprykami ok. 2 minuty a na sam koniec przełóż pokrojonego w kostkę bakłażana i smaż kolejne 2 minuty. W czasie smażenia możesz dolewać małe ilości oliwy.
  • Usmażone warzywa przełóż bezpośrednio do sosu pomidorowego, dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi, świeżymi ziołami. Jeżeli korzystasz z suszonych ziół, to nie dodawaj ich wcześniej do sosu tylko dopraw ratatouille na samym końcu.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

tvnpix