zamknij

Ratatouille pełne ziół

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pożywne i aromatyczne warzywa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Beata ŚniechowskaRatatouille pełne ziół

Składniki

  •   świeże zioła: bazylia, rozmaryn, tymianek, lawenda, cząber oraz mięta
  • 3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia (żółta lub zielona)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 pomidory (obrane ze skórki)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
  •  oliwa do smażenia
0
0
  • Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego, w którym poddusisz podsmażone warzywa. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Świeże zioła posiekaj. Z pomidorów usuń gniazda nasienne a następnie pokrój pomidory w kostkę. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj cebulę z czosnkiem i zeszklij. Do lekko przesmażonej cebuli dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego oraz połowę posiekanych ziół. Chwilę smaż, mieszaj, wrzuć do rondla pomidory, zmniejsz ogień i duś ok. 15 – 20 minut aż pomidory się rozpadną i powstanie aromatyczny sos.
  • Warzywa umyj. Bakłażana obierz ze skórki, pokrój w podłużne plastry, posyp solą i ułóż na sitku, żeby puściły sok. W ten sposób pozbywasz się goryczy z bakłażana. Cukinie pokrój w kostkę. Z papryk usuń gniazda nasienne i również pokrój je w kostkę. Bakłażana ściągnij z sita, wytrzyj papierowym ręcznikiem do sucha i również pokrój w kostkę.
  • W klasycznym ratatouille wszystkie warzywa powinny być pokrojone w równą kostkę o wymiarach ok. 1×1 cm (ja pokroiłam w dwa razy mniejszą kostkę – dzięki czemu zwiększa się prawdopodobieństwo, że za jednym kęsem poczujemy smak większej ilość warzyw i ziół).
  • Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć na rozgrzany tłuszcz papryki i smaż ok. 3-4 minuty, następnie dodaj cukinie, smaż razem z paprykami ok. 2 minuty a na sam koniec przełóż pokrojonego w kostkę bakłażana i smaż kolejne 2 minuty. W czasie smażenia możesz dolewać małe ilości oliwy.
  • Usmażone warzywa przełóż bezpośrednio do sosu pomidorowego, dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi, świeżymi ziołami. Jeżeli korzystasz z suszonych ziół, to nie dodawaj ich wcześniej do sosu tylko dopraw ratatouille na samym końcu.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix