zamknij

Ratatouille pełne ziół

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pożywne i aromatyczne warzywa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Beata ŚniechowskaRatatouille pełne ziół

Składniki

  •   świeże zioła: bazylia, rozmaryn, tymianek, lawenda, cząber oraz mięta
  • 3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia (żółta lub zielona)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 pomidory (obrane ze skórki)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
  •  oliwa do smażenia
0
0
  • Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego, w którym poddusisz podsmażone warzywa. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Świeże zioła posiekaj. Z pomidorów usuń gniazda nasienne a następnie pokrój pomidory w kostkę. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj cebulę z czosnkiem i zeszklij. Do lekko przesmażonej cebuli dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego oraz połowę posiekanych ziół. Chwilę smaż, mieszaj, wrzuć do rondla pomidory, zmniejsz ogień i duś ok. 15 – 20 minut aż pomidory się rozpadną i powstanie aromatyczny sos.
  • Warzywa umyj. Bakłażana obierz ze skórki, pokrój w podłużne plastry, posyp solą i ułóż na sitku, żeby puściły sok. W ten sposób pozbywasz się goryczy z bakłażana. Cukinie pokrój w kostkę. Z papryk usuń gniazda nasienne i również pokrój je w kostkę. Bakłażana ściągnij z sita, wytrzyj papierowym ręcznikiem do sucha i również pokrój w kostkę.
  • W klasycznym ratatouille wszystkie warzywa powinny być pokrojone w równą kostkę o wymiarach ok. 1×1 cm (ja pokroiłam w dwa razy mniejszą kostkę – dzięki czemu zwiększa się prawdopodobieństwo, że za jednym kęsem poczujemy smak większej ilość warzyw i ziół).
  • Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć na rozgrzany tłuszcz papryki i smaż ok. 3-4 minuty, następnie dodaj cukinie, smaż razem z paprykami ok. 2 minuty a na sam koniec przełóż pokrojonego w kostkę bakłażana i smaż kolejne 2 minuty. W czasie smażenia możesz dolewać małe ilości oliwy.
  • Usmażone warzywa przełóż bezpośrednio do sosu pomidorowego, dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi, świeżymi ziołami. Jeżeli korzystasz z suszonych ziół, to nie dodawaj ich wcześniej do sosu tylko dopraw ratatouille na samym końcu.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix