zamknij

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Przepis

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pyszny i zdrowy sposób na udaną kolację
Ugotowałem to!39
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy

Składniki

  • 300g świeżego szpinaku
  • 200g sera ricotta
  • 1 jajko
  • pół ząbka czosnku
  • do smaku świeżo zmielony pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 450g  ciasta makaronowego
  • 1 jajko do smarowania ciasta
  • do smaku świeżo startego żółtego sera
0
17

Sposób przygotowania:

Umyty szpinak sparz we wrzątku, odsącz, a następnie drobno posiekaj. Wymieszaj w misce z ricottą, jajkiem i posiekanym czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko, formując podłużne prostokątny o szerokości około 10 cm. Nakładaj po łyżce nadzienia na jednym pasku ciasta w odstępach 3 cm. Posmaruj drugą część ciasta rozkłóconym jajkiem, a następnie nakryj nią część ciasta z nadzieniem. Delikatnie dociśnij ciasto palcami, sklejając obie połowy szczelnie. Potnij ciasto na małe kwadraty z nadzieniem pośrodku. Zagotuj wodę z solą i wrzuć ravioli na 4-5 minut gotowania. Gotowe wyławiaj łyżką cedzakową i odsącz. Podawaj posypane startym serem.

Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

co można dać zamiast ricotty?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dlaczego jajko "rozkłócone" a nie np: rozmieszane? Rozkłócone bardziej kojarzy się z rozdzieleniem żółtka od białka. A może by tak odpalić jeszcze lepszy tekst..jajko zantagonizowane??

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Jak zrobić ciasto makaronowe?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              edynia42
              edynia42

              W zyciu tego nie robiłam, ale napewno warto wypróbować.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  dredowa
                  dredowa

                  Pamiętajcie żeby ciasto było bardzo bardzo cieniutkie, tak żeby po nałozeniu szpinak prześwitywał. I szpinak doprawiony tradycyjnie solą pieprzem i czosnkiem smakuje po stokroć lepiej niż z gałką muszkatołową, lepiej też pasuje do ravioli. Byleby nie za dużo czosnku, bo z kolei wtedy do ricotty nie pasuje:)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      W przepisie chodzi im o gotowe ciasto makaronowe, ale można też zrobić swoje.
                      250 g mąki pszennej,
                      2 jajka,
                      1 łyżeczka soli,
                      4-5 łyżek wody.
                      Do miski wsypać mąkę, zrobić na środku wgłębienie. Rozbić jajka, pomieszać z solą i wodą i wlać do wgłębiania w mące. Wyrobić na gładką masę. Przełożyć je na stół,... rozwiń

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          ale ciasto makaronowe gotowe?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Pyszne, chociaż nie mogłam dostać w sklepie sera ricotta kupiłam mozarelle i było super!

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                  Kanapki ze smażoną makrelą

                                  Idealne na śniadanie lub kolację

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                  Przepis 22

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                  Podany na delikatnym puree

                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                  Bifeki faszerowane serem feta

                                  Kotlety po grecku

                                  Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                                  Chleb z płatkami owsianymi

                                  Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                  Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                  Deser z mrożonych truskawek

                                  Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                  Pudding z bagietki Przepis 17

                                  Pudding z bagietki

                                  Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                  tvnpix