zamknij

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Przepis

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pyszny i zdrowy sposób na udaną kolację
Ugotowałem to!39
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 300g świeżego szpinaku
  • 200g sera ricotta
  • 1 jajko
  • pół ząbka czosnku
  • do smaku świeżo zmielony pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 450g  ciasta makaronowego
  • 1 jajko do smarowania ciasta
  • do smaku świeżo startego żółtego sera
0
17

Sposób przygotowania:

Umyty szpinak sparz we wrzątku, odsącz, a następnie drobno posiekaj. Wymieszaj w misce z ricottą, jajkiem i posiekanym czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko, formując podłużne prostokątny o szerokości około 10 cm. Nakładaj po łyżce nadzienia na jednym pasku ciasta w odstępach 3 cm. Posmaruj drugą część ciasta rozkłóconym jajkiem, a następnie nakryj nią część ciasta z nadzieniem. Delikatnie dociśnij ciasto palcami, sklejając obie połowy szczelnie. Potnij ciasto na małe kwadraty z nadzieniem pośrodku. Zagotuj wodę z solą i wrzuć ravioli na 4-5 minut gotowania. Gotowe wyławiaj łyżką cedzakową i odsącz. Podawaj posypane startym serem.

Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

co można dać zamiast ricotty?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dlaczego jajko "rozkłócone" a nie np: rozmieszane? Rozkłócone bardziej kojarzy się z rozdzieleniem żółtka od białka. A może by tak odpalić jeszcze lepszy tekst..jajko zantagonizowane??

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Jak zrobić ciasto makaronowe?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              edynia42
              edynia42

              W zyciu tego nie robiłam, ale napewno warto wypróbować.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  dredowa
                  dredowa

                  Pamiętajcie żeby ciasto było bardzo bardzo cieniutkie, tak żeby po nałozeniu szpinak prześwitywał. I szpinak doprawiony tradycyjnie solą pieprzem i czosnkiem smakuje po stokroć lepiej niż z gałką muszkatołową, lepiej też pasuje do ravioli. Byleby nie za dużo czosnku, bo z kolei wtedy do ricotty nie pasuje:)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      W przepisie chodzi im o gotowe ciasto makaronowe, ale można też zrobić swoje.
                      250 g mąki pszennej,
                      2 jajka,
                      1 łyżeczka soli,
                      4-5 łyżek wody.
                      Do miski wsypać mąkę, zrobić na środku wgłębienie. Rozbić jajka, pomieszać z solą i wodą i wlać do wgłębiania w mące. Wyrobić na gładką masę. Przełożyć je na stół,... rozwiń

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          ale ciasto makaronowe gotowe?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Pyszne, chociaż nie mogłam dostać w sklepie sera ricotta kupiłam mozarelle i było super!

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                  Kotlety mielone na ostro

                                  Nowa wersja znanego dania

                                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                  Sarna w wielkim mieście

                                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                  Babka ziemniaczana

                                  Podlaski specjał

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                  Przepis 22

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                  Podany na delikatnym puree

                                  Zupa tajska Kasi Klich
                                  Przepis 14

                                  Zupa tajska Kasi Klich

                                  Ogień w gardle!

                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                  Efektowne i proste danie

                                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                                  Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                                  tvnpix