zamknij

Razowa legumina, czyli praktyczna kuchnia domowa przedwojennej gospodyni

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Nowoczesna wersja przedwojennego przepisu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHRazowa legumina

Składniki

  • 150 g czerstwego razowego chleba
  • 5 jajek
  • 500 ml kwaśna śmietana
  • 1 słoik dżem jagodowy
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • do dekoracji goździki
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • 50 g bułka tarta
0
0

Sposób przygotowania:

  • Czerstwy chleb razowy zetrzyj na tarce i przesiej przez sito.
  • Utrzyj 5 żółtek z 5 łyżkami cukru, wsyp szklankę przygotowanego wcześniej chleba, dodaj kawałek utłuczonego cynamonu i 2 goździki.
  • Wlej łyżkę sklarowanego masła, mieszaj z ubitą pianą z białek, przełóż do rondla wysmarowanego masłem oraz wysypanego bułką tartą i piecz 20 – 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Podawaj z dżemem jagodowym oraz przestudzoną kwaśną śmietaną zmieszaną z cukrem i posypaną cynamonem. Udekoruj goździkami.

Więcej przepisów znajdziesz na oficjalnej stronie programu "Ugotowani"!

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix