zamknij

Razowa legumina, czyli praktyczna kuchnia domowa przedwojennej gospodyni

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Nowoczesna wersja przedwojennego przepisu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHRazowa legumina

Składniki

  • 150 g czerstwego razowego chleba
  • 5 jajek
  • 500 ml kwaśna śmietana
  • 1 słoik dżem jagodowy
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • do dekoracji goździki
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • 50 g bułka tarta
0
0

Sposób przygotowania:

  • Czerstwy chleb razowy zetrzyj na tarce i przesiej przez sito.
  • Utrzyj 5 żółtek z 5 łyżkami cukru, wsyp szklankę przygotowanego wcześniej chleba, dodaj kawałek utłuczonego cynamonu i 2 goździki.
  • Wlej łyżkę sklarowanego masła, mieszaj z ubitą pianą z białek, przełóż do rondla wysmarowanego masłem oraz wysypanego bułką tartą i piecz 20 – 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Podawaj z dżemem jagodowym oraz przestudzoną kwaśną śmietaną zmieszaną z cukrem i posypaną cynamonem. Udekoruj goździkami.

Więcej przepisów znajdziesz na oficjalnej stronie programu "Ugotowani"!

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

tvnpix