zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Razowa tarta Bailey's

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://mummy-in-the-kitchen.blogspot.comRazowa tarta Bailey's Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 125 g mąki pszennej razowej
  • 80 g schłodzonego masła Lurpak
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 500 g zmielonego sera białego
  • 125 g sera mascarpone
  • 3 jajka
  • 125 ml likier Bailey's
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki masła Lurpak
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
0
9

Sposób przygotowania:

Tarta:

  • Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w małe kostki masło (80g), sól oraz 4 łyżki cukru. Rozetrzeć palcami masło z mąką, dodać jajko i szybko zagnieść na gładką kulę, następnie rozpłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Następnie przed wyjęciem ciasta z lodówki nagrzać piekarnik do 180 stopni C i wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na podsypanej mąką ( zwykłą pszenną ) stolnicy na placek, którego średnica powinna być trochę większa niż średnica formy, w której będziemy przygotowywać naszą tartę. Następnie nawinąć na wałek ciasto i przenieść do formy. Ciastem wylepić dno i boki formy, nadmiar usunąć nożem.
  • Spód podziurkować widelcem ( zapobiegnie to jego rośnięciu ) i włożyć na ok. 15 minut do piekarnika, aż lekko się zrumieni.

Masa serowa:

  • Po wyjęciu ciasta z piekarnika, przystępujemy do przygotowania masy serowej ( pamiętamy o tym, że wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmujemy je z lodówki na co najmniej 2 godziny przed robieniem ciasta ).
  • Przeciskamy nasz ser biały 2-3 razy przez praskę ( takiej samej, której używa się do przeciskania ziemniaków na różnego rodzaju kluski ), dodajemy 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz likier i miksujemy do momentu aż wszystkie składniki się połączą, następnie dodajemy 3 jajka - po jednym jajku za każdym razem miksujemy tylko do połączenia się składników w jednolitą masę, następnie dodajemy serek mascarpone i już na mniejszych obrotach miksujemy chwilę, na samym końcu dodajemy 3 łyżki mąki i delikatnie już mieszamy łyżką aż mąką ładnie się połączy z masą serową.
  • Tak przygotowaną masę wylewamy na nasz ostudzony spód i wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp. 175 stopni C przez ok. 55-60 minut.
  • Po tym czasie piekarnik wyłączamy i dopiero po 15 minutach otwieramy drzwiczki, następnie po upływie kolejnych 15 minut wyjmujemy naszą tartę do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu wkładamy ją do lodówki na noc.

Polewa toffi:

  • Najważniejsze w jej przygotowaniu jest podgrzanie 1 szklanki cukru do osiągnięcia odpowiedniego koloru, bo właśnie jego brązowienie podczas gotowania daje naszej polewie właściwy smak.
  • Zaczynamy od wsypania cukru do rondelka wraz z wodą i miodem, mieszamy do lekkiego połączenia, podgrzewamy na najwyższym płomieniu od czasu do czasu mieszając, kiedy cukier ładnie się rozpuści i nabierze brązowej barwy ( zajmie to ok. 8-10 minut ) zdejmujemy rondel z ognia a następnie bardzo ostrożnie wlewamy śmietankę cały czas mieszając, nasza polewa zacznie wtedy bulgotać i "puszczać" parę, kiedy cukier ładnie się połączy ze śmietanką dodajemy 2-3 łyżki masła nadal mieszając, aż się całkowicie rozpuści.
  • Przed użyciem należy ją ostudzić do temperatury pokojowej.
  • I dopiero wtedy polać nią naszą tartę robiąc łyżką tzw. esy-floresy.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix