zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Razowa tarta Bailey's

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://mummy-in-the-kitchen.blogspot.comRazowa tarta Bailey's Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 125 g mąki pszennej razowej
  • 80 g schłodzonego masła Lurpak
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 500 g zmielonego sera białego
  • 125 g sera mascarpone
  • 3 jajka
  • 125 ml likier Bailey's
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki masła Lurpak
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
0
9

Sposób przygotowania:

Tarta:

  • Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w małe kostki masło (80g), sól oraz 4 łyżki cukru. Rozetrzeć palcami masło z mąką, dodać jajko i szybko zagnieść na gładką kulę, następnie rozpłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Następnie przed wyjęciem ciasta z lodówki nagrzać piekarnik do 180 stopni C i wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na podsypanej mąką ( zwykłą pszenną ) stolnicy na placek, którego średnica powinna być trochę większa niż średnica formy, w której będziemy przygotowywać naszą tartę. Następnie nawinąć na wałek ciasto i przenieść do formy. Ciastem wylepić dno i boki formy, nadmiar usunąć nożem.
  • Spód podziurkować widelcem ( zapobiegnie to jego rośnięciu ) i włożyć na ok. 15 minut do piekarnika, aż lekko się zrumieni.

Masa serowa:

  • Po wyjęciu ciasta z piekarnika, przystępujemy do przygotowania masy serowej ( pamiętamy o tym, że wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmujemy je z lodówki na co najmniej 2 godziny przed robieniem ciasta ).
  • Przeciskamy nasz ser biały 2-3 razy przez praskę ( takiej samej, której używa się do przeciskania ziemniaków na różnego rodzaju kluski ), dodajemy 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz likier i miksujemy do momentu aż wszystkie składniki się połączą, następnie dodajemy 3 jajka - po jednym jajku za każdym razem miksujemy tylko do połączenia się składników w jednolitą masę, następnie dodajemy serek mascarpone i już na mniejszych obrotach miksujemy chwilę, na samym końcu dodajemy 3 łyżki mąki i delikatnie już mieszamy łyżką aż mąką ładnie się połączy z masą serową.
  • Tak przygotowaną masę wylewamy na nasz ostudzony spód i wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp. 175 stopni C przez ok. 55-60 minut.
  • Po tym czasie piekarnik wyłączamy i dopiero po 15 minutach otwieramy drzwiczki, następnie po upływie kolejnych 15 minut wyjmujemy naszą tartę do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu wkładamy ją do lodówki na noc.

Polewa toffi:

  • Najważniejsze w jej przygotowaniu jest podgrzanie 1 szklanki cukru do osiągnięcia odpowiedniego koloru, bo właśnie jego brązowienie podczas gotowania daje naszej polewie właściwy smak.
  • Zaczynamy od wsypania cukru do rondelka wraz z wodą i miodem, mieszamy do lekkiego połączenia, podgrzewamy na najwyższym płomieniu od czasu do czasu mieszając, kiedy cukier ładnie się rozpuści i nabierze brązowej barwy ( zajmie to ok. 8-10 minut ) zdejmujemy rondel z ognia a następnie bardzo ostrożnie wlewamy śmietankę cały czas mieszając, nasza polewa zacznie wtedy bulgotać i "puszczać" parę, kiedy cukier ładnie się połączy ze śmietanką dodajemy 2-3 łyżki masła nadal mieszając, aż się całkowicie rozpuści.
  • Przed użyciem należy ją ostudzić do temperatury pokojowej.
  • I dopiero wtedy polać nią naszą tartę robiąc łyżką tzw. esy-floresy.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix