zamknij

Razowo-żytnia tarta z warzywami i kurczakiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Salvador Dali
Autor przepisu:
Zdrowa tarta z warzywami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Salvador DaliTarta na żytnio-razowym spodzie z warzywami i kurczakiem

Składniki

  • 90g mąki razowej
  • 70g mąki żytniej
  • 160 jogurtu naturalnego
  • 2 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • pojedyńcza pierś z kurczaka
  • 2-3 pomidory
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 puszki gorszku
  • 3-4 pieczarki
  • wedle upodobania przyprawy
0
0

Sposób przygotowania:

  • Ze składników na ciasto zagnieć kruche, rozwałkuj i wyłóż na wysmarowaną brytfankę od tarty.
  • Kurczaka można wcześniej zamarynować, można też podsmażyć na suchej, teflonowej patelni i wtedy dopraw (czubrica, pieprz ziołowy, cytrynowy, vegeta, cygańska, zioła małgorzatki).
  • Pieczarki lekko podsmaż na patelni. Ciasto zapiecz w temp. 180 stopni ok. 15-20minut, aż do zarumienienia. Wyjmij, wyłóż na niego kurczaka wymieszanego z kukurydzą, groszkiem i kukurydzą.
  • Na wierzchu ułóż plastry pomidorów. W małej miseczce wymieszaj jogurt z jajkiem oraz przyprawami, np. oregano, pieprz, zioła staropolskie.
  • Zalej środek tarty. Wsadź z powrotem do piekarnika na ok 30minut. Można podawać z sosem czosnkowym.

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix