zamknij

Razowo-żytnia tarta z warzywami i kurczakiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Salvador Dali
Autor przepisu:
Zdrowa tarta z warzywami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Salvador DaliTarta na żytnio-razowym spodzie z warzywami i kurczakiem

Składniki

  • 90g mąki razowej
  • 70g mąki żytniej
  • 160 jogurtu naturalnego
  • 2 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • pojedyńcza pierś z kurczaka
  • 2-3 pomidory
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 puszki gorszku
  • 3-4 pieczarki
  • wedle upodobania przyprawy
0
0

Sposób przygotowania:

  • Ze składników na ciasto zagnieć kruche, rozwałkuj i wyłóż na wysmarowaną brytfankę od tarty.
  • Kurczaka można wcześniej zamarynować, można też podsmażyć na suchej, teflonowej patelni i wtedy dopraw (czubrica, pieprz ziołowy, cytrynowy, vegeta, cygańska, zioła małgorzatki).
  • Pieczarki lekko podsmaż na patelni. Ciasto zapiecz w temp. 180 stopni ok. 15-20minut, aż do zarumienienia. Wyjmij, wyłóż na niego kurczaka wymieszanego z kukurydzą, groszkiem i kukurydzą.
  • Na wierzchu ułóż plastry pomidorów. W małej miseczce wymieszaj jogurt z jajkiem oraz przyprawami, np. oregano, pieprz, zioła staropolskie.
  • Zalej środek tarty. Wsadź z powrotem do piekarnika na ok 30minut. Można podawać z sosem czosnkowym.

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix