zamknij

Risotto razowe

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Wariacja na temat ryżu brązowego
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Risotto razowe
Autor: 3 tv/kulinarni.pl Risotto razowe

Składniki

  • 3/4 szklanki  brązowego, okrągłego ryżu
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2  małego selera
  • 2 małe szalotki
  • 50 g parmezanu
  • 50 g masła
  •  orzechy włoskie do przybrania
  • odrobina oliwy z orzechów włoskich
  • kilka gałązek natki pietruszki
  •  sól do smaku
0
2

Sposób przygotowania:

To nie jest oczywiście przepis na klasyczne risotto, w którym wszystkie składniki gotuje się na jednej dużej patelni, a ryż dochodzi z innymi składnikami.Chodziło jednak o zdrowy  i ciekaw przepis, który wykorzystuje ryż brązowy.

  • Ryż brązowy gotuj w podwójnej ilości wody w szybkowarze z odrobiną soli.
  • Na maśle, na małym gazie duś pokrojoną w małą kostkę szalotkę, startego na drobnej tarce selera oraz startą na grubszej tarce marchewkę.
  • Gdy całość się poddusi, ok. 10 minut, dodaj zmielone grzyby.
  • Gdy ryż się ugotuje, ale będzie jeszcze odrobinkę twardy mieszamy go z warzywami i grzybami oraz  startym na drobnej tarce parmezanem.
  • Porcje ozdabiamy poszatkowanymi, delikatnie przyrumienionymi na oliwie orzechami włoskimi oraz listkami natki pietruszki.
Risotto razowe
Autor: 3 tv/kulinarni.pl Risotto razowe

 

Risotto razowe
Autor: 3 tv/kulinarni.pl Risotto razowe

Inne przepisy Moniki Mrozowskiej:

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A u mnie nikt nie chciał jeść, ani dzieci ani mąż, jedna łyżkę spróbowali i więcej nie chcieli. Może z pieczarkami by było lepsze, spróbuję jeszcze jedno podejście z pieczarka. Iwona

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      bardzo dobre wyszło :) polecam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          tvnpix