zamknij

Risotto razowe

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Wariacja na temat ryżu brązowego
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Risotto razowe
Autor: 3 tv/kulinarni.pl Risotto razowe

Składniki

  • 3/4 szklanki  brązowego, okrągłego ryżu
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2  małego selera
  • 2 małe szalotki
  • 50 g parmezanu
  • 50 g masła
  •  orzechy włoskie do przybrania
  • odrobina oliwy z orzechów włoskich
  • kilka gałązek natki pietruszki
  •  sól do smaku
0
2

Sposób przygotowania:

To nie jest oczywiście przepis na klasyczne risotto, w którym wszystkie składniki gotuje się na jednej dużej patelni, a ryż dochodzi z innymi składnikami.Chodziło jednak o zdrowy  i ciekaw przepis, który wykorzystuje ryż brązowy.

  • Ryż brązowy gotuj w podwójnej ilości wody w szybkowarze z odrobiną soli.
  • Na maśle, na małym gazie duś pokrojoną w małą kostkę szalotkę, startego na drobnej tarce selera oraz startą na grubszej tarce marchewkę.
  • Gdy całość się poddusi, ok. 10 minut, dodaj zmielone grzyby.
  • Gdy ryż się ugotuje, ale będzie jeszcze odrobinkę twardy mieszamy go z warzywami i grzybami oraz  startym na drobnej tarce parmezanem.
  • Porcje ozdabiamy poszatkowanymi, delikatnie przyrumienionymi na oliwie orzechami włoskimi oraz listkami natki pietruszki.
Risotto razowe
Autor: 3 tv/kulinarni.pl Risotto razowe

 

Risotto razowe
Autor: 3 tv/kulinarni.pl Risotto razowe

Inne przepisy Moniki Mrozowskiej:

 

Zainspiruj nas

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix