zamknij

Risotto razowe

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Wariacja na temat ryżu brązowego
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Risotto razowe
Autor: 3 tv/kulinarni.pl Risotto razowe

Składniki

  • 3/4 szklanki  brązowego, okrągłego ryżu
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2  małego selera
  • 2 małe szalotki
  • 50 g parmezanu
  • 50 g masła
  •  orzechy włoskie do przybrania
  • odrobina oliwy z orzechów włoskich
  • kilka gałązek natki pietruszki
  •  sól do smaku
0
2

Sposób przygotowania:

To nie jest oczywiście przepis na klasyczne risotto, w którym wszystkie składniki gotuje się na jednej dużej patelni, a ryż dochodzi z innymi składnikami.Chodziło jednak o zdrowy  i ciekaw przepis, który wykorzystuje ryż brązowy.

  • Ryż brązowy gotuj w podwójnej ilości wody w szybkowarze z odrobiną soli.
  • Na maśle, na małym gazie duś pokrojoną w małą kostkę szalotkę, startego na drobnej tarce selera oraz startą na grubszej tarce marchewkę.
  • Gdy całość się poddusi, ok. 10 minut, dodaj zmielone grzyby.
  • Gdy ryż się ugotuje, ale będzie jeszcze odrobinkę twardy mieszamy go z warzywami i grzybami oraz  startym na drobnej tarce parmezanem.
  • Porcje ozdabiamy poszatkowanymi, delikatnie przyrumienionymi na oliwie orzechami włoskimi oraz listkami natki pietruszki.
Risotto razowe
Autor: 3 tv/kulinarni.pl Risotto razowe

 

Risotto razowe
Autor: 3 tv/kulinarni.pl Risotto razowe

Inne przepisy Moniki Mrozowskiej:

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A u mnie nikt nie chciał jeść, ani dzieci ani mąż, jedna łyżkę spróbowali i więcej nie chcieli. Może z pieczarkami by było lepsze, spróbuję jeszcze jedno podejście z pieczarka. Iwona

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      bardzo dobre wyszło :) polecam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          tvnpix