zamknij

Risotto razowe

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Wariacja na temat ryżu brązowego
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Risotto razowe
Autor: 3 tv/kulinarni.pl Risotto razowe

Składniki

  • 3/4 szklanki  brązowego, okrągłego ryżu
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2  małego selera
  • 2 małe szalotki
  • 50 g parmezanu
  • 50 g masła
  •  orzechy włoskie do przybrania
  • odrobina oliwy z orzechów włoskich
  • kilka gałązek natki pietruszki
  •  sól do smaku
0
2

Sposób przygotowania:

To nie jest oczywiście przepis na klasyczne risotto, w którym wszystkie składniki gotuje się na jednej dużej patelni, a ryż dochodzi z innymi składnikami.Chodziło jednak o zdrowy  i ciekaw przepis, który wykorzystuje ryż brązowy.

  • Ryż brązowy gotuj w podwójnej ilości wody w szybkowarze z odrobiną soli.
  • Na maśle, na małym gazie duś pokrojoną w małą kostkę szalotkę, startego na drobnej tarce selera oraz startą na grubszej tarce marchewkę.
  • Gdy całość się poddusi, ok. 10 minut, dodaj zmielone grzyby.
  • Gdy ryż się ugotuje, ale będzie jeszcze odrobinkę twardy mieszamy go z warzywami i grzybami oraz  startym na drobnej tarce parmezanem.
  • Porcje ozdabiamy poszatkowanymi, delikatnie przyrumienionymi na oliwie orzechami włoskimi oraz listkami natki pietruszki.
Risotto razowe
Autor: 3 tv/kulinarni.pl Risotto razowe

 

Risotto razowe
Autor: 3 tv/kulinarni.pl Risotto razowe

Inne przepisy Moniki Mrozowskiej:

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A u mnie nikt nie chciał jeść, ani dzieci ani mąż, jedna łyżkę spróbowali i więcej nie chcieli. Może z pieczarkami by było lepsze, spróbuję jeszcze jedno podejście z pieczarka. Iwona

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      bardzo dobre wyszło :) polecam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          tvnpix