zamknij

Risotto z borowikami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Aromatyczne danie z królem grzybów
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Risotto z borowikami
Autor: StockFood/AgencjaFree Risotto z borowikami

Składniki

  • 2 cebule
  • 80 g świeżo startego parmezanu
  • 300 g borowików
  • garść natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 350 g ryżu do risotto
  • 1 l dowolnego bulionu
0
0
  • Cebulę obierz i posiekaj.
  • Grzyby dokładnie oczyść i pokrój w ćwiartki. Natkę umyj i posiekaj drobno.
  • W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i 1 łyżkę masła. Zeszklij cebulę. Dodaj ryż i smaż przez chwilę mieszając.
  • Dodaj niewielką ilość bulionu tak aby pokrył powierzchnię ryżu. Gdy ryż wchłonie bulion dolewaj kolejną porcję. Powtórzyć czynność do momentu aż ryż będzie ugotowany (około 15-20 minut).
  • Przed końcem gotowania dodaj pozostałe masło i połowę parmezanu. Dopraw solą i pieprzem.
  • Tuż przed podaniem usmaż borowiki na złoto na oliwie. Dopraw solą i pieprzem.
  • Kilka odłóż do dekoracji a resztę połącz z risotto i natką.
  • Podawaj udekorowane grzybami i parmezanem.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

tvnpix