zamknij

Risotto z borowikami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Aromatyczne danie z królem grzybów
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Risotto z borowikami
Autor: StockFood/AgencjaFree Risotto z borowikami

Składniki

  • 2 cebule
  • 80 g świeżo startego parmezanu
  • 300 g borowików
  • garść natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 350 g ryżu do risotto
  • 1 l dowolnego bulionu
0
0
  • Cebulę obierz i posiekaj.
  • Grzyby dokładnie oczyść i pokrój w ćwiartki. Natkę umyj i posiekaj drobno.
  • W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i 1 łyżkę masła. Zeszklij cebulę. Dodaj ryż i smaż przez chwilę mieszając.
  • Dodaj niewielką ilość bulionu tak aby pokrył powierzchnię ryżu. Gdy ryż wchłonie bulion dolewaj kolejną porcję. Powtórzyć czynność do momentu aż ryż będzie ugotowany (około 15-20 minut).
  • Przed końcem gotowania dodaj pozostałe masło i połowę parmezanu. Dopraw solą i pieprzem.
  • Tuż przed podaniem usmaż borowiki na złoto na oliwie. Dopraw solą i pieprzem.
  • Kilka odłóż do dekoracji a resztę połącz z risotto i natką.
  • Podawaj udekorowane grzybami i parmezanem.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix