zamknij

Risotto z borowikami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Aromatyczne danie z królem grzybów
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Risotto z borowikami
Autor: StockFood/AgencjaFree Risotto z borowikami

Składniki

  • 2 cebule
  • 80 g świeżo startego parmezanu
  • 300 g borowików
  • garść natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 350 g ryżu do risotto
  • 1 l dowolnego bulionu
0
0
  • Cebulę obierz i posiekaj.
  • Grzyby dokładnie oczyść i pokrój w ćwiartki. Natkę umyj i posiekaj drobno.
  • W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i 1 łyżkę masła. Zeszklij cebulę. Dodaj ryż i smaż przez chwilę mieszając.
  • Dodaj niewielką ilość bulionu tak aby pokrył powierzchnię ryżu. Gdy ryż wchłonie bulion dolewaj kolejną porcję. Powtórzyć czynność do momentu aż ryż będzie ugotowany (około 15-20 minut).
  • Przed końcem gotowania dodaj pozostałe masło i połowę parmezanu. Dopraw solą i pieprzem.
  • Tuż przed podaniem usmaż borowiki na złoto na oliwie. Dopraw solą i pieprzem.
  • Kilka odłóż do dekoracji a resztę połącz z risotto i natką.
  • Podawaj udekorowane grzybami i parmezanem.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix