zamknij

Risotto z borowikami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Aromatyczne danie z królem grzybów
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Risotto z borowikami
Autor: StockFood/AgencjaFree Risotto z borowikami

Składniki

  • 2 cebule
  • 80 g świeżo startego parmezanu
  • 300 g borowików
  • garść natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 350 g ryżu do risotto
  • 1 l dowolnego bulionu
0
0
  • Cebulę obierz i posiekaj.
  • Grzyby dokładnie oczyść i pokrój w ćwiartki. Natkę umyj i posiekaj drobno.
  • W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i 1 łyżkę masła. Zeszklij cebulę. Dodaj ryż i smaż przez chwilę mieszając.
  • Dodaj niewielką ilość bulionu tak aby pokrył powierzchnię ryżu. Gdy ryż wchłonie bulion dolewaj kolejną porcję. Powtórzyć czynność do momentu aż ryż będzie ugotowany (około 15-20 minut).
  • Przed końcem gotowania dodaj pozostałe masło i połowę parmezanu. Dopraw solą i pieprzem.
  • Tuż przed podaniem usmaż borowiki na złoto na oliwie. Dopraw solą i pieprzem.
  • Kilka odłóż do dekoracji a resztę połącz z risotto i natką.
  • Podawaj udekorowane grzybami i parmezanem.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix