zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Risotto z cukinią i serem Castello

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Obados na obiados
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Obados na obiadosRisotto z cukinią i serem Castello

Składniki

  • 500 g ryżu Arborio
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 500 g piersi kurczaka
  • 2  cukinie
  • 150 g sera Castello
  • do smaku sól, pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Masło roztapiamy na dosyć głębokiej patelni, wsypujemy ryż i mieszamy, po chwili dolewamy wino. Mieszamy, a gdy płyn się zredukuje, dolewamy do ryżu trochę bulionu.
  • Za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną część bardzo często mieszając, do momentu aż ryż będzie miękki i kremowy. W tym samym czasie, na osobnej patelni, podsmażamy kurczaka (wcześniej kroimy go w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem).
  • Kiedy mięso się zezłoci przekładamy je do innego naczynia. Patelnię myjemy, spryskujemy olejem i wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Smażymy przez kilka minut na dużym ogniu cięgle mieszając, w połowie smażenia oprószamy cukinię solą. Zestawiamy z ognia. Ser Castello kroimy w kostkę i dodajemy razem z kurczakiem do ryżu. Podgrzewamy wszystko, i mieszamy z cukinią.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

tvnpix