zamknij

Risotto z grillowanym grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
i białym winem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsRisotto z grillowanym grzybami

Składniki

  • 100 g grzybów suszonych porcini
  • 1 kubek ryżu arborio
  • 400 g świeżej mieszanki grzybów kurek, rydzów opieńków itp.
  • 2  sztuki grzybów portabello
  • kilka gałązek  świeżego rozmarynu
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 kostki masła
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 2 szalotki / lub 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 200 g parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • 1 l wywaru warzywnego
0
0

Sposób przygotowania:

  • Zacznij od namoczenia grzybów porcini w gorącej wodzie. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzuć drobno posiekaną szalotkę, a następnie dodaj posiekane bardzo drobno wcześniej namoczone grzyby.
    Podsmaż około 4 minut. Następnie dodaj ryż i smaż przez następne kilka minut.
  • Dodaj kilka gałązek posiekanego tymianku i rozmarynu. Wyciśnij czosnek przez praskę. Po około 8 minutach dodaj wino i pozwól mu odparować o połowę na wysokim ogniu. Następnie dodaj świeże posiekane w duża kostkę lub ćwiartki 3/4 grzybów (300g).
    Pozostałe grzyby wrzuć na blachę, skrop oliwą, dodaj kilka gałązek tymianku i rozmarynu, dodaj sól i pieprz, grilluj w piecu przez 10-15 minut.
  • Podlej risotto stopniowo, cały czas mieszając. Po około 20 minutach risotto powinno mieć idealną konsystencję i teksturę. Kiedy ryż jest już al dente, dodaj masło, parmezan i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną drobno pietruszkę, oregano, sól, pieprz i gotowe. Podawaj z wcześniej grillowanymi grzybami ułożonymi na wierzchu

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix