Risotto z grillowanym grzybami
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcjii białym winem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 100 g grzybów suszonych porcini
- 1 kubek ryżu arborio
- 400 g świeżej mieszanki grzybów kurek, rydzów opieńków itp.
- 2 sztuki grzybów portabello
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 kostki masła
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 2 szalotki / lub 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka oregano
- 200 g parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
- 1 l wywaru warzywnego
0
0
Sposób przygotowania:
- Zacznij od namoczenia grzybów porcini w gorącej wodzie. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzuć drobno posiekaną szalotkę, a następnie dodaj posiekane bardzo drobno wcześniej namoczone grzyby.
Podsmaż około 4 minut. Następnie dodaj ryż i smaż przez następne kilka minut. - Dodaj kilka gałązek posiekanego tymianku i rozmarynu. Wyciśnij czosnek przez praskę. Po około 8 minutach dodaj wino i pozwól mu odparować o połowę na wysokim ogniu. Następnie dodaj świeże posiekane w duża kostkę lub ćwiartki 3/4 grzybów (300g).
Pozostałe grzyby wrzuć na blachę, skrop oliwą, dodaj kilka gałązek tymianku i rozmarynu, dodaj sól i pieprz, grilluj w piecu przez 10-15 minut. - Podlej risotto stopniowo, cały czas mieszając. Po około 20 minutach risotto powinno mieć idealną konsystencję i teksturę. Kiedy ryż jest już al dente, dodaj masło, parmezan i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną drobno pietruszkę, oregano, sól, pieprz i gotowe. Podawaj z wcześniej grillowanymi grzybami ułożonymi na wierzchu
Przepis z "Dzień dobry TVN".
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.