zamknij

Risotto z grillowanym grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
i białym winem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsRisotto z grillowanym grzybami

Składniki

  • 100 g grzybów suszonych porcini
  • 1 kubek ryżu arborio
  • 400 g świeżej mieszanki grzybów kurek, rydzów opieńków itp.
  • 2  sztuki grzybów portabello
  • kilka gałązek  świeżego rozmarynu
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 kostki masła
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 2 szalotki / lub 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 200 g parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • 1 l wywaru warzywnego
0
0

Sposób przygotowania:

  • Zacznij od namoczenia grzybów porcini w gorącej wodzie. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzuć drobno posiekaną szalotkę, a następnie dodaj posiekane bardzo drobno wcześniej namoczone grzyby.
    Podsmaż około 4 minut. Następnie dodaj ryż i smaż przez następne kilka minut.
  • Dodaj kilka gałązek posiekanego tymianku i rozmarynu. Wyciśnij czosnek przez praskę. Po około 8 minutach dodaj wino i pozwól mu odparować o połowę na wysokim ogniu. Następnie dodaj świeże posiekane w duża kostkę lub ćwiartki 3/4 grzybów (300g).
    Pozostałe grzyby wrzuć na blachę, skrop oliwą, dodaj kilka gałązek tymianku i rozmarynu, dodaj sól i pieprz, grilluj w piecu przez 10-15 minut.
  • Podlej risotto stopniowo, cały czas mieszając. Po około 20 minutach risotto powinno mieć idealną konsystencję i teksturę. Kiedy ryż jest już al dente, dodaj masło, parmezan i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną drobno pietruszkę, oregano, sól, pieprz i gotowe. Podawaj z wcześniej grillowanymi grzybami ułożonymi na wierzchu

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

tvnpix