zamknij

Risotto z grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Aromatyczne risotto w wersji francuskiej wg aktora, Mieczysława Hryniewicza oraz jego córki Matyldy i wnuczki Zosi.
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Francuskie risotto z grzybami leśnymi wg Włodka Zięby z "Na Wspólnej" i jego rodziny

Składniki

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 szalotek
  • 1/2 kg ryżu (najlepiej arborio)
  • 300 g świeżych grzybów
  • 1 szklanka półwytrawnego białego wina
  • 1/2 litra bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • 1 garść sera parmezan albo grana padano
  • szczypta szafranu (ewentualnie)
0
6

Sposób przygotowania:

Rozgrzej olej na patelni i wrzuć posiekane szalotki. Całość delikatnie zeszklij. Następnie dodaj pokrojone w plastry grzyby i ryż (najlepiej gatunek arborio, który nadaje się do risotto). Dodaj szklankę wina. Kiedy wino wyparuje dolewaj pomału bulion-najlepiej małymi partiami, tak by ryż mógł zmięknąć. Kiedy ryż będzie gotowy dopraw całość odrobiną masła i śmietany. Risotto podawaj posypane serem i ewentualnie szafranem.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Kolejność dodawania składników powinna być inna tzn
"Rozgrzej olej/oliwę na patelni i wrzuć posiekane szalotki. Całość zeszklij, dodaj ryż i smaż go aż będzie przezroczysty teraz dodaj szklankę wina i pokrojone w plastry grzyby. Kiedy wino wyparuje dolej stopniowo bulion po jednej chochelce. Metoda jest taka, ze dolewamy stopniowo,... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      tvnpix