zamknij

Risotto z grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Aromatyczne risotto w wersji francuskiej wg aktora, Mieczysława Hryniewicza oraz jego córki Matyldy i wnuczki Zosi.
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Francuskie risotto z grzybami leśnymi wg Włodka Zięby z "Na Wspólnej" i jego rodziny

Składniki

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 szalotek
  • 1/2 kg ryżu (najlepiej arborio)
  • 300 g świeżych grzybów
  • 1 szklanka półwytrawnego białego wina
  • 1/2 litra bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • 1 garść sera parmezan albo grana padano
  • szczypta szafranu (ewentualnie)
0
6

Sposób przygotowania:

Rozgrzej olej na patelni i wrzuć posiekane szalotki. Całość delikatnie zeszklij. Następnie dodaj pokrojone w plastry grzyby i ryż (najlepiej gatunek arborio, który nadaje się do risotto). Dodaj szklankę wina. Kiedy wino wyparuje dolewaj pomału bulion-najlepiej małymi partiami, tak by ryż mógł zmięknąć. Kiedy ryż będzie gotowy dopraw całość odrobiną masła i śmietany. Risotto podawaj posypane serem i ewentualnie szafranem.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Kolejność dodawania składników powinna być inna tzn
"Rozgrzej olej/oliwę na patelni i wrzuć posiekane szalotki. Całość zeszklij, dodaj ryż i smaż go aż będzie przezroczysty teraz dodaj szklankę wina i pokrojone w plastry grzyby. Kiedy wino wyparuje dolej stopniowo bulion po jednej chochelce. Metoda jest taka, ze dolewamy stopniowo,... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      tvnpix