zamknij

Risotto z krabem i awokado

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | sztuka kulinarna Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Paweł  Oszczyk
Autor przepisu:
Wiedzieliście, że dobrze zrobione risotto musi mieć konsystencję lawy?
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Risotto z krabem i awokado
Filet z turbota Pawła Oszczyka

Składniki

  • 120 g ryżu na risotto (Carnaroli lub Arborio)
  • 1 szalotka siekana
  • do smażenia oliwa z oliwek
  • 60 ml białego wina (wytrawnego)
  • ok. 0,6 l  lekkiego wywaru rybnego lub warzywnego
  • 60 g mięsa z kraba
  • ½ awokado
  • 1 pomidor
  • do smaku świeża kolendra
  • 50 g  masła
  • 40 g parmezanu tartego
0
4

Szalotkę zeszklij na oliwie, dodaj ryż i dalej roluj, aż ziarna będą szkliste. Deglasuj białym winem i pozostaw na ogniu, by odparowało. Dodaj partiami bulion, wolno gotując, i mieszaj drewnianą łyżką. Po około 15 minutach dodaj mięso kraba i dalej gotuj, uzupełniając płyn. Dokładnie po 18 minutach gotowania odstaw risotto, by „odpoczęło”, a następnie dodaj masło, tarty parmezan, pomidory i kolendrę. Zmaceruj risotto i skoryguj jego konsystencję – musi być jak „lawa”.

Wyłóż risotto na środku płaskiego talerza, na nim kawałki awokado bez skórki, a następnie filet z turbota. Całość skrop aromatyczną oliwką i udekoruj kiełkami ziół.

Sprawdź też, jak Paweł Oszczyk przyrządza fileta z turbota >>>


Za przepis na dorsza dziękujemy Pawłowi Oszczykowi, szefowi kuchni restauracji La Rotisserie w Hotelu Mamaison Le Regina w Warszawie.

Zobacz, jak Paweł Oszczyk filetuje turbota >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

NIC nie słychac!!!!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      tvnpix