zamknij

Risotto z krabem i awokado

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | sztuka kulinarna Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Paweł  Oszczyk
Autor przepisu:
Wiedzieliście, że dobrze zrobione risotto musi mieć konsystencję lawy?
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Risotto z krabem i awokado
Filet z turbota Pawła Oszczyka

Składniki

  • 120 g ryżu na risotto (Carnaroli lub Arborio)
  • 1 szalotka siekana
  • do smażenia oliwa z oliwek
  • 60 ml białego wina (wytrawnego)
  • ok. 0,6 l  lekkiego wywaru rybnego lub warzywnego
  • 60 g mięsa z kraba
  • ½ awokado
  • 1 pomidor
  • do smaku świeża kolendra
  • 50 g  masła
  • 40 g parmezanu tartego
0
4

Szalotkę zeszklij na oliwie, dodaj ryż i dalej roluj, aż ziarna będą szkliste. Deglasuj białym winem i pozostaw na ogniu, by odparowało. Dodaj partiami bulion, wolno gotując, i mieszaj drewnianą łyżką. Po około 15 minutach dodaj mięso kraba i dalej gotuj, uzupełniając płyn. Dokładnie po 18 minutach gotowania odstaw risotto, by „odpoczęło”, a następnie dodaj masło, tarty parmezan, pomidory i kolendrę. Zmaceruj risotto i skoryguj jego konsystencję – musi być jak „lawa”.

Wyłóż risotto na środku płaskiego talerza, na nim kawałki awokado bez skórki, a następnie filet z turbota. Całość skrop aromatyczną oliwką i udekoruj kiełkami ziół.

Sprawdź też, jak Paweł Oszczyk przyrządza fileta z turbota >>>


Za przepis na dorsza dziękujemy Pawłowi Oszczykowi, szefowi kuchni restauracji La Rotisserie w Hotelu Mamaison Le Regina w Warszawie.

Zobacz, jak Paweł Oszczyk filetuje turbota >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

NIC nie słychac!!!!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      tvnpix