zamknij

Risotto z krabem i awokado

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | sztuka kulinarna Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Paweł  Oszczyk
Autor przepisu:
Wiedzieliście, że dobrze zrobione risotto musi mieć konsystencję lawy?
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Risotto z krabem i awokado
Filet z turbota Pawła Oszczyka

Składniki

  • 120 g ryżu na risotto (Carnaroli lub Arborio)
  • 1 szalotka siekana
  • do smażenia oliwa z oliwek
  • 60 ml białego wina (wytrawnego)
  • ok. 0,6 l  lekkiego wywaru rybnego lub warzywnego
  • 60 g mięsa z kraba
  • ½ awokado
  • 1 pomidor
  • do smaku świeża kolendra
  • 50 g  masła
  • 40 g parmezanu tartego
0
4

Szalotkę zeszklij na oliwie, dodaj ryż i dalej roluj, aż ziarna będą szkliste. Deglasuj białym winem i pozostaw na ogniu, by odparowało. Dodaj partiami bulion, wolno gotując, i mieszaj drewnianą łyżką. Po około 15 minutach dodaj mięso kraba i dalej gotuj, uzupełniając płyn. Dokładnie po 18 minutach gotowania odstaw risotto, by „odpoczęło”, a następnie dodaj masło, tarty parmezan, pomidory i kolendrę. Zmaceruj risotto i skoryguj jego konsystencję – musi być jak „lawa”.

Wyłóż risotto na środku płaskiego talerza, na nim kawałki awokado bez skórki, a następnie filet z turbota. Całość skrop aromatyczną oliwką i udekoruj kiełkami ziół.

Sprawdź też, jak Paweł Oszczyk przyrządza fileta z turbota >>>


Za przepis na dorsza dziękujemy Pawłowi Oszczykowi, szefowi kuchni restauracji La Rotisserie w Hotelu Mamaison Le Regina w Warszawie.

Zobacz, jak Paweł Oszczyk filetuje turbota >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

NIC nie słychac!!!!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      tvnpix