zamknij

Risotto z pesto

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
i zielonym groszkiem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsRisotto z pesto

Składniki

  • 200 g ryżu Arborio
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 50 ml białego wina
  • do smaku sól, pieprz
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • Na  pesto:
  • 1,5 pęczka bazylii
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • garść zgrillowanych orzeszków pinii
  • 2 ząbki obranego i posiekanego czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
0
0

Sposób przygotowania:

  • Pesto: wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu, użyj blendera, aby uzyskać gładką masę. Ddopraw do smaku.
  • Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach) dodaj groszek i gotuj przez kolejne kilka minut.
  • Tuż przed podaniem wymieszaj ryż z pesto. Podawaj ze świeżo startym parmezanem.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 


 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix