zamknij

Risotto z pesto

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
i zielonym groszkiem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsRisotto z pesto

Składniki

  • 200 g ryżu Arborio
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 50 ml białego wina
  • do smaku sól, pieprz
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • Na  pesto:
  • 1,5 pęczka bazylii
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • garść zgrillowanych orzeszków pinii
  • 2 ząbki obranego i posiekanego czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
0
0

Sposób przygotowania:

  • Pesto: wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu, użyj blendera, aby uzyskać gładką masę. Ddopraw do smaku.
  • Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach) dodaj groszek i gotuj przez kolejne kilka minut.
  • Tuż przed podaniem wymieszaj ryż z pesto. Podawaj ze świeżo startym parmezanem.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 


 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix