zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Risotto z serem pleśniowym, dynią, boczkiem i szałwią

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 5 Ilość porcji
akosterna
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: czosnekwpomidorach.blogspot.comRisotto z serem pleśniowym, dynią, boczkiem i szałwią

Składniki

  • 1 opakowanie ryżu do risotto
  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego Castello
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 300 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 300 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 2 garści świeżych posiekanych liści szałwii
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1 duża łyżka solonego masła koziego
  • 50 g miękkiego serka koziego
  • do posypania kiełki rzodkiewki
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni. W garnku roztop masło kozie. Dodaj i zeszklij cebulę. Wsyp ryż i podsmaż mieszając, aż poczujesz piękny orzechowy aromat i a kolor ryżu stanie się niemal przezroczysty. Dolej wino, mieszaj aż odparuje.
  • Dolewaj po po chochelce gorącego bulionu, mieszaj i dodawaj kolejne porcje po wchłonięciu przez ryż poprzednich. Pod koniec dodaj dynię, mieszaj i gotuj aż ryż będzie prawie al dente.
  • Dodaj pokrojony niebieski ser pleśniowy, parmezan i szałwię. Posól (pamiętaj, że ser pleśniowy jest słony) i posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
  • Zamknij garnek pokrywką i odstaw na 5 minut. Przed podaniem zamieszaj risotto raz jeszcze. Nałóż porcję na talerz, dodaj miękki serek kozi i posyp kiełkami rzodkiewki. Smacznego!:)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix