zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Risotto z serem pleśniowym, dynią, boczkiem i szałwią

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 5 Ilość porcji
akosterna
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: czosnekwpomidorach.blogspot.comRisotto z serem pleśniowym, dynią, boczkiem i szałwią

Składniki

  • 1 opakowanie ryżu do risotto
  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego Castello
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 300 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 300 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 2 garści świeżych posiekanych liści szałwii
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1 duża łyżka solonego masła koziego
  • 50 g miękkiego serka koziego
  • do posypania kiełki rzodkiewki
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni. W garnku roztop masło kozie. Dodaj i zeszklij cebulę. Wsyp ryż i podsmaż mieszając, aż poczujesz piękny orzechowy aromat i a kolor ryżu stanie się niemal przezroczysty. Dolej wino, mieszaj aż odparuje.
  • Dolewaj po po chochelce gorącego bulionu, mieszaj i dodawaj kolejne porcje po wchłonięciu przez ryż poprzednich. Pod koniec dodaj dynię, mieszaj i gotuj aż ryż będzie prawie al dente.
  • Dodaj pokrojony niebieski ser pleśniowy, parmezan i szałwię. Posól (pamiętaj, że ser pleśniowy jest słony) i posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
  • Zamknij garnek pokrywką i odstaw na 5 minut. Przed podaniem zamieszaj risotto raz jeszcze. Nałóż porcję na talerz, dodaj miękki serek kozi i posyp kiełkami rzodkiewki. Smacznego!:)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

tvnpix