zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Risotto z serem pleśniowym, dynią, boczkiem i szałwią

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 5 Ilość porcji
akosterna
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: czosnekwpomidorach.blogspot.comRisotto z serem pleśniowym, dynią, boczkiem i szałwią

Składniki

  • 1 opakowanie ryżu do risotto
  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego Castello
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 300 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 300 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 2 garści świeżych posiekanych liści szałwii
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1 duża łyżka solonego masła koziego
  • 50 g miękkiego serka koziego
  • do posypania kiełki rzodkiewki
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni. W garnku roztop masło kozie. Dodaj i zeszklij cebulę. Wsyp ryż i podsmaż mieszając, aż poczujesz piękny orzechowy aromat i a kolor ryżu stanie się niemal przezroczysty. Dolej wino, mieszaj aż odparuje.
  • Dolewaj po po chochelce gorącego bulionu, mieszaj i dodawaj kolejne porcje po wchłonięciu przez ryż poprzednich. Pod koniec dodaj dynię, mieszaj i gotuj aż ryż będzie prawie al dente.
  • Dodaj pokrojony niebieski ser pleśniowy, parmezan i szałwię. Posól (pamiętaj, że ser pleśniowy jest słony) i posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
  • Zamknij garnek pokrywką i odstaw na 5 minut. Przed podaniem zamieszaj risotto raz jeszcze. Nałóż porcję na talerz, dodaj miękki serek kozi i posyp kiełkami rzodkiewki. Smacznego!:)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix