zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Rogale zwyczajne

Przepis konkursowy

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: www.karrawkuchni.blogspot.comRogale zwyczajne Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 400 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml wody
  • 1 rozbełtane jako
  • do posypania zioła/mak/sezam
  • 3 łyżki Lurpak lekko solonego do posmarowania gotowych rogali
0
1

Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami. Miksować, powoli wlewając wodę i oliwę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószony mąką blat i rozpłaszczyć ręką, a następnie rozwałkować na okrąg o grubości ok 1-2 cm. Okrąg podzielić na 8 trójkątów (najlepiej robi się to nożem do piz zy). Każdy z trójkątów zwijać w rulon od najszerszej do najwęższej części. Rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut, do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Po 30 minutach rogale posmarować rozbełtanym jajkiem (możemy do niego dolać odrobinę mleka) i posypać makiem. Piec w 190 stopniach, 25-30 minut.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ten przepis jest do kitu bo kto do rogali na drożdżach dodaje 1,5 łyżeczki soli.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      tvnpix