zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Rogale zwyczajne

Przepis konkursowy

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.karrawkuchni.blogspot.comRogale zwyczajne Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 400 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml wody
  • 1 rozbełtane jako
  • do posypania zioła/mak/sezam
  • 3 łyżki Lurpak lekko solonego do posmarowania gotowych rogali
0
1

Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami. Miksować, powoli wlewając wodę i oliwę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószony mąką blat i rozpłaszczyć ręką, a następnie rozwałkować na okrąg o grubości ok 1-2 cm. Okrąg podzielić na 8 trójkątów (najlepiej robi się to nożem do piz zy). Każdy z trójkątów zwijać w rulon od najszerszej do najwęższej części. Rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut, do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Po 30 minutach rogale posmarować rozbełtanym jajkiem (możemy do niego dolać odrobinę mleka) i posypać makiem. Piec w 190 stopniach, 25-30 minut.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ten przepis jest do kitu bo kto do rogali na drożdżach dodaje 1,5 łyżeczki soli.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      tvnpix