zamknij

Rogaliki croissant

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zrób je sam w domu!
Ugotowałem to!21
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
9komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeRogaliki croissant

Składniki

  • ok. 500 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 250 g masła
  • 1 jajko
0
13

Sposób przygotowania:

na 12-15 sztuk

  • Wymieszaj mąkę z cukrem i solą
  • Usyp kopiec i zrób w nim wgłębienie
  • Do środka pokrusz drożdże i zalej odrobiną mleka
  • Pozostaw pod przykryciem na 20 minut
  • Następnie dodaj ok. 200 ml letniej wody oraz pozostałe mleko i zagnieć ciasto aż nabierze jednolitej i elastycznej konsystencji
  • Uformuj kulę i odstaw ponownie pod przykryciem na 20 minut
  • Po upływie tego czasu ponownie zagnieć ciasto i rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, na prostokąt o wymiarach 20x40cm
  • Ułóż na cieście masło i rozwałkuj je na płasko
  • Złóż czterokrotnie ciasto tak by zamknąć w nim masło i ponownie rozwałkuj
  • Złóż ponownie, zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 20 minut
  • Następnie ponownie rozwałkuj, złóż i rozwałkuj. Zawiń w folię i umieścić w lodówce na 20 minut. Powtórz te czynności jeszcze 2 razy
  • Rozwałkowane ciasto pokrój wg szablonu na trójkąty 20x20x15cm
  • Zaczynając od podstawy trójkątów zawijaj je tak by powstały rogaliki
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia
  • Ułóż rogaliki na blasze i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut
  • W połowie pieczenia posmaruj każdego rozstrzepanym jajkiem aby croissanty nabrały złocistego koloru. Podawaj na ciepło lub na zimno
Zainspiruj nas

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

nie ma jak wlasnej roboty, przynajmniej wiesz co jesz.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      PROŚCIEJ KUPIĆ GOTOWE CIASTO FRANCUSKIE I UPIEC W PIEKARNIKU,DODAĆ CZEKOLADĘ W ŚRODEK.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          może i prościej ale nie smacznie

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Sztuką nie jest kupienie ciasta lecz stworzenie własnego

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość
                  • ~Gość:
                  • Sztuką nie jest kupienie ciasta lecz stworzenie własnego
                  • rozwiń

                  dobrze gadasz gościu

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      pannamadzia
                      pannamadzia

                      będę piec w weekend! :)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          pyszny i prosty przepis.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              fajny prosty przepis

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                  Burgery z musztardą i boczkiem

                                  W klimacie amerykańskiego baru

                                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                  Bifeki faszerowane serem feta

                                  Kotlety po grecku

                                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                  Babka ziemniaczana

                                  Podlaski specjał

                                  Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                  Knedle ze śliwkami

                                  Przepis na słodki obiad

                                  Śledzie Kasi Klich
                                  Przepis 34

                                  Śledzie Kasi Klich

                                  Śledź o korzennym posmaku

                                  Zupa tajska Kasi Klich
                                  Przepis 14

                                  Zupa tajska Kasi Klich

                                  Ogień w gardle!

                                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                  Pizza godna królów

                                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                  Sarna w wielkim mieście

                                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                  tvnpix