zamknij

Rogaliki croissant

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zrób je sam w domu!
Ugotowałem to!21
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
9komentarzy
Autor: StockFood/AgencjaFreeRogaliki croissant

Składniki

  • ok. 500 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 250 g masła
  • 1 jajko
0
13

Sposób przygotowania:

na 12-15 sztuk

  • Wymieszaj mąkę z cukrem i solą
  • Usyp kopiec i zrób w nim wgłębienie
  • Do środka pokrusz drożdże i zalej odrobiną mleka
  • Pozostaw pod przykryciem na 20 minut
  • Następnie dodaj ok. 200 ml letniej wody oraz pozostałe mleko i zagnieć ciasto aż nabierze jednolitej i elastycznej konsystencji
  • Uformuj kulę i odstaw ponownie pod przykryciem na 20 minut
  • Po upływie tego czasu ponownie zagnieć ciasto i rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, na prostokąt o wymiarach 20x40cm
  • Ułóż na cieście masło i rozwałkuj je na płasko
  • Złóż czterokrotnie ciasto tak by zamknąć w nim masło i ponownie rozwałkuj
  • Złóż ponownie, zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 20 minut
  • Następnie ponownie rozwałkuj, złóż i rozwałkuj. Zawiń w folię i umieścić w lodówce na 20 minut. Powtórz te czynności jeszcze 2 razy
  • Rozwałkowane ciasto pokrój wg szablonu na trójkąty 20x20x15cm
  • Zaczynając od podstawy trójkątów zawijaj je tak by powstały rogaliki
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia
  • Ułóż rogaliki na blasze i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut
  • W połowie pieczenia posmaruj każdego rozstrzepanym jajkiem aby croissanty nabrały złocistego koloru. Podawaj na ciepło lub na zimno
Zainspiruj nas

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

nie ma jak wlasnej roboty, przynajmniej wiesz co jesz.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      PROŚCIEJ KUPIĆ GOTOWE CIASTO FRANCUSKIE I UPIEC W PIEKARNIKU,DODAĆ CZEKOLADĘ W ŚRODEK.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          może i prościej ale nie smacznie

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Sztuką nie jest kupienie ciasta lecz stworzenie własnego

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość
                  • ~Gość:
                  • Sztuką nie jest kupienie ciasta lecz stworzenie własnego
                  • rozwiń

                  dobrze gadasz gościu

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      pannamadzia
                      pannamadzia

                      będę piec w weekend! :)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          pyszny i prosty przepis.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              fajny prosty przepis

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                  Takie ciasto rozweseli każdego

                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                  Przepis 22

                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                  Klasyka na twoim stole

                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                  Zupa tajska Kasi Klich
                                  Przepis 14

                                  Zupa tajska Kasi Klich

                                  Ogień w gardle!

                                  Przysmak młodości Przepis 137

                                  Przysmak młodości

                                  Kanapka idealna!

                                  Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                  Krem z brokułów z łososiem

                                  Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                  Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                  Kanapki ze smażoną makrelą

                                  Idealne na śniadanie lub kolację

                                  tvnpix