zamknij

Rogaliki croissant

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zrób je sam w domu!
Ugotowałem to!21
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
9komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeRogaliki croissant

Składniki

  • ok. 500 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 250 g masła
  • 1 jajko
0
13

Sposób przygotowania:

na 12-15 sztuk

  • Wymieszaj mąkę z cukrem i solą
  • Usyp kopiec i zrób w nim wgłębienie
  • Do środka pokrusz drożdże i zalej odrobiną mleka
  • Pozostaw pod przykryciem na 20 minut
  • Następnie dodaj ok. 200 ml letniej wody oraz pozostałe mleko i zagnieć ciasto aż nabierze jednolitej i elastycznej konsystencji
  • Uformuj kulę i odstaw ponownie pod przykryciem na 20 minut
  • Po upływie tego czasu ponownie zagnieć ciasto i rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, na prostokąt o wymiarach 20x40cm
  • Ułóż na cieście masło i rozwałkuj je na płasko
  • Złóż czterokrotnie ciasto tak by zamknąć w nim masło i ponownie rozwałkuj
  • Złóż ponownie, zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 20 minut
  • Następnie ponownie rozwałkuj, złóż i rozwałkuj. Zawiń w folię i umieścić w lodówce na 20 minut. Powtórz te czynności jeszcze 2 razy
  • Rozwałkowane ciasto pokrój wg szablonu na trójkąty 20x20x15cm
  • Zaczynając od podstawy trójkątów zawijaj je tak by powstały rogaliki
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia
  • Ułóż rogaliki na blasze i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut
  • W połowie pieczenia posmaruj każdego rozstrzepanym jajkiem aby croissanty nabrały złocistego koloru. Podawaj na ciepło lub na zimno
Zainspiruj nas

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

nie ma jak wlasnej roboty, przynajmniej wiesz co jesz.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      PROŚCIEJ KUPIĆ GOTOWE CIASTO FRANCUSKIE I UPIEC W PIEKARNIKU,DODAĆ CZEKOLADĘ W ŚRODEK.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          może i prościej ale nie smacznie

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Sztuką nie jest kupienie ciasta lecz stworzenie własnego

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość
                  • ~Gość:
                  • Sztuką nie jest kupienie ciasta lecz stworzenie własnego
                  • rozwiń

                  dobrze gadasz gościu

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      pannamadzia
                      pannamadzia

                      będę piec w weekend! :)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          pyszny i prosty przepis.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              fajny prosty przepis

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                  Kanapki ze smażoną makrelą

                                  Idealne na śniadanie lub kolację

                                  Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                  Pomidorki z karmelem i lodami

                                  Deserowa wersja pomidora

                                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                  Corpus delicti końca lata

                                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                  Gulasz z kopytkami

                                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                  Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                                  Chleb z płatkami owsianymi

                                  Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                  Chleb orzechowy Przepis 112

                                  Chleb orzechowy

                                  Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                  tvnpix