zamknij

Rogaliki z grzybowym farszem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Świąteczna przekąska lub dodatek do barszczu
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Basia Ritz "Dom pełen smaku" (wydawnictwo Pascal)Rogaliki z grzybowym farszem

Składniki

  •  Farsz:
  • 80 g suszonych borowików
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki gorącego mleka lub wody
  • 30 g bułki tartej
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  Na ciasto:
  • 20 g drożdży
  • 50 g cukru
  • ok. 1 szklanka letniego mleka
  • 500 g mąki (typ 650)
  • 2 małe jajka
  • 30 g roztopionego masła
  • szczypta soli
0
0

 

Faszerowane rogaliki to nasze nietradycyjne danie wigilijne. Trafiło na stół jako dodatek, frykas uboczny, „nadobowiązkowy” gest mojej Mamy. I jeśli nam, dorosłym, do dziś zdarza się jak dzieciom drobić nogami pod wigilijnym stołem, to przyczyną owego zniecierpliwienia są właśnie te cudowne wypieki, których Mama nie potrafi nam odmówić.

Sposób przygotowanie:

(na ok. 20 rogalików)

 

  • Przygotować farsz: grzyby zalej wodą, odstaw na 30 minut, a następnie doprowadź do wrzenia i ugotuj do miękkości na wolnym ogniu.
  • Cebulę obierz, pokrój w kostkę i lekko zrumień na oliwie.
  • Czerstwą bułkę namocz w gorącym mleku lub wodzie.
  • Grzyby, bułkę i cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • Dodaj bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrób ręką.
  • Przygotować ciasto: drożdże wkrusz do małego rondelka, dodaj cukier, 1 łyżkę letniego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  • Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Gdy rozczyn podwoi objętość, dodaj sól i zarób ciasto z resztą mąki, mleka i 1 jajkiem.
  • Wyrabiaj mikserem z nasadką do ciast drożdżowych, aż zacznie odstawać od dna naczynia.
  • Dodaj roztopione masło i wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie błyszczące i elastyczne (kiedy zaczyna przybierać kształt kuli, wyrabiaj jeszcze przez ok. 3 minuty).
  • Zostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
  • Piekarnik nagrzej do 200°C (funkcja góra/dół).
  • Wyrośnięte ciasto uderz pięścią w środek, zagnieć krótko na stolnicy wysypanej mąką i podziel na 2 części (łatwiej się rozwałkowuje).
  • Rozwałkuj najpierw jedną, potem drugą część, lekko podsypując w razie potrzeby mąką.
  • Pokrój na równe kwadraty, a następnie przekrój po przekątnej, aby otrzymać trójkąty.
  • Na każdym trójkącie połóż łyżeczkę farszu.
  • Zawiń rogaliki, zaczynając od podstawy i roluj ku wierzchołkowi.
  • Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posmaruj rozbełtanym jajkiem.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15–20 minut, aż nabiorą ciemnozłotego koloru.

Przepis z książki "Dom pełen smaku" Basi Ritz (wydawnictwo Pascal).

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix