zamknij

Rogaliki z grzybowym farszem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Świąteczna przekąska lub dodatek do barszczu
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Basia Ritz "Dom pełen smaku" (wydawnictwo Pascal)Rogaliki z grzybowym farszem

Składniki

  •  Farsz:
  • 80 g suszonych borowików
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki gorącego mleka lub wody
  • 30 g bułki tartej
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  Na ciasto:
  • 20 g drożdży
  • 50 g cukru
  • ok. 1 szklanka letniego mleka
  • 500 g mąki (typ 650)
  • 2 małe jajka
  • 30 g roztopionego masła
  • szczypta soli
0
0

 

Faszerowane rogaliki to nasze nietradycyjne danie wigilijne. Trafiło na stół jako dodatek, frykas uboczny, „nadobowiązkowy” gest mojej Mamy. I jeśli nam, dorosłym, do dziś zdarza się jak dzieciom drobić nogami pod wigilijnym stołem, to przyczyną owego zniecierpliwienia są właśnie te cudowne wypieki, których Mama nie potrafi nam odmówić.

Sposób przygotowanie:

(na ok. 20 rogalików)

 

  • Przygotować farsz: grzyby zalej wodą, odstaw na 30 minut, a następnie doprowadź do wrzenia i ugotuj do miękkości na wolnym ogniu.
  • Cebulę obierz, pokrój w kostkę i lekko zrumień na oliwie.
  • Czerstwą bułkę namocz w gorącym mleku lub wodzie.
  • Grzyby, bułkę i cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • Dodaj bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrób ręką.
  • Przygotować ciasto: drożdże wkrusz do małego rondelka, dodaj cukier, 1 łyżkę letniego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  • Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Gdy rozczyn podwoi objętość, dodaj sól i zarób ciasto z resztą mąki, mleka i 1 jajkiem.
  • Wyrabiaj mikserem z nasadką do ciast drożdżowych, aż zacznie odstawać od dna naczynia.
  • Dodaj roztopione masło i wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie błyszczące i elastyczne (kiedy zaczyna przybierać kształt kuli, wyrabiaj jeszcze przez ok. 3 minuty).
  • Zostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
  • Piekarnik nagrzej do 200°C (funkcja góra/dół).
  • Wyrośnięte ciasto uderz pięścią w środek, zagnieć krótko na stolnicy wysypanej mąką i podziel na 2 części (łatwiej się rozwałkowuje).
  • Rozwałkuj najpierw jedną, potem drugą część, lekko podsypując w razie potrzeby mąką.
  • Pokrój na równe kwadraty, a następnie przekrój po przekątnej, aby otrzymać trójkąty.
  • Na każdym trójkącie połóż łyżeczkę farszu.
  • Zawiń rogaliki, zaczynając od podstawy i roluj ku wierzchołkowi.
  • Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posmaruj rozbełtanym jajkiem.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15–20 minut, aż nabiorą ciemnozłotego koloru.

Przepis z książki "Dom pełen smaku" Basi Ritz (wydawnictwo Pascal).

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix