zamknij

Rogaliki z grzybowym farszem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Świąteczna przekąska lub dodatek do barszczu
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Basia Ritz "Dom pełen smaku" (wydawnictwo Pascal)Rogaliki z grzybowym farszem

Składniki

  •  Farsz:
  • 80 g suszonych borowików
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki gorącego mleka lub wody
  • 30 g bułki tartej
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  Na ciasto:
  • 20 g drożdży
  • 50 g cukru
  • ok. 1 szklanka letniego mleka
  • 500 g mąki (typ 650)
  • 2 małe jajka
  • 30 g roztopionego masła
  • szczypta soli
0
0

 

Faszerowane rogaliki to nasze nietradycyjne danie wigilijne. Trafiło na stół jako dodatek, frykas uboczny, „nadobowiązkowy” gest mojej Mamy. I jeśli nam, dorosłym, do dziś zdarza się jak dzieciom drobić nogami pod wigilijnym stołem, to przyczyną owego zniecierpliwienia są właśnie te cudowne wypieki, których Mama nie potrafi nam odmówić.

Sposób przygotowanie:

(na ok. 20 rogalików)

 

  • Przygotować farsz: grzyby zalej wodą, odstaw na 30 minut, a następnie doprowadź do wrzenia i ugotuj do miękkości na wolnym ogniu.
  • Cebulę obierz, pokrój w kostkę i lekko zrumień na oliwie.
  • Czerstwą bułkę namocz w gorącym mleku lub wodzie.
  • Grzyby, bułkę i cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • Dodaj bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrób ręką.
  • Przygotować ciasto: drożdże wkrusz do małego rondelka, dodaj cukier, 1 łyżkę letniego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  • Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Gdy rozczyn podwoi objętość, dodaj sól i zarób ciasto z resztą mąki, mleka i 1 jajkiem.
  • Wyrabiaj mikserem z nasadką do ciast drożdżowych, aż zacznie odstawać od dna naczynia.
  • Dodaj roztopione masło i wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie błyszczące i elastyczne (kiedy zaczyna przybierać kształt kuli, wyrabiaj jeszcze przez ok. 3 minuty).
  • Zostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
  • Piekarnik nagrzej do 200°C (funkcja góra/dół).
  • Wyrośnięte ciasto uderz pięścią w środek, zagnieć krótko na stolnicy wysypanej mąką i podziel na 2 części (łatwiej się rozwałkowuje).
  • Rozwałkuj najpierw jedną, potem drugą część, lekko podsypując w razie potrzeby mąką.
  • Pokrój na równe kwadraty, a następnie przekrój po przekątnej, aby otrzymać trójkąty.
  • Na każdym trójkącie połóż łyżeczkę farszu.
  • Zawiń rogaliki, zaczynając od podstawy i roluj ku wierzchołkowi.
  • Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posmaruj rozbełtanym jajkiem.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15–20 minut, aż nabiorą ciemnozłotego koloru.

Przepis z książki "Dom pełen smaku" Basi Ritz (wydawnictwo Pascal).

Zainspiruj nas

Zobacz również

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix