zamknij

Rolada biszkoptowa

Przepis

deser Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | 4 Ilość porcji
O smaku sosu sojowego
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: "Japońskie słodycze" Magdalena Tomaszewska-BolałekRolada biszkoptowa o smaku sosu sojowego z nadzieniem z tsubu an i bitą śmietaną

Składniki

  • 15 ml sosu sojowego
  •  ciasto:
  • 5 jajek
  • 50 g cykru
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  •  krem:
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g tsubu an
  • 10 g cukru
0
0

Sposób przygotowania:


Rolada biszkoptowa o smaku sosu sojowego z nadzieniem z tsubu an i bitą śmietaną.

Sos sojowy jest ważnym składnikiem kuchni wielu krajów azjatyckich. Nic więc dziwnego, że znalazł zastosowanie również w cukiernictwie. Jego słony aromatyczny smak pozwala podkreślić słodycz deserów i ciast.

  • Ubij jajka mikserem. Do ubitych jaj dodaj cukier oraz sos sojowy.
  • Na samym końcu dosyp mąkę wymieszaną z sodą i dokładnie miksuj.
  • Na blaszce do pieczenia o wymiarach 30×40 cm ułóż papier do pieczenia, a następnie wylej całą masę.
  • Masę rozprowadź równomiernie, by przyjęła kształt kwadratu.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
  • Ciasto piecz 10-12 minut.
  • Po ostygnięciu ciasta wyłóż je na blat stołu i odetnij przypieczone brzegi tak, by placek miał kwadratowy  lub prostokątny kształt.
  • Następnie na placek nałóż ściereczkę, przy pomocy której zwiniesz ciasto w roladę.
  • Zwinięty biszkopt odstaw do ostygnięcia.
  • W międzyczasie ubij bitą śmietanę. Wstaw ją na kilka minut do lodówki.
  • Na ostudzone ciasto nałóż najpierw bitą śmietanę potem tsubu an i zwiń roladę.
  • Roladę najlepiej podawać schłodzoną.

* Tsubuan to słodka pasta z czerwonej fasoli azuki, to popularny składnik japońskich deserów. Dostępnym w sklepach typu kuchnie świata.

 

Przepis z książki Magdaleny Tomaszewskiej - Bolałek "Japońskie słodycze" (wydawnictwo Hanami).

"Japońskie słodycze"
Autor: "Japońskie słodycze" Magdalena Tomaszewska-Bolałek "Japońskie słodycze"
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

tvnpix