zamknij

Rolada biszkoptowa

Przepis

deser Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | 4 Ilość porcji
O smaku sosu sojowego
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Japońskie słodycze" Magdalena Tomaszewska-BolałekRolada biszkoptowa o smaku sosu sojowego z nadzieniem z tsubu an i bitą śmietaną

Składniki

  • 15 ml sosu sojowego
  •  ciasto:
  • 5 jajek
  • 50 g cykru
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  •  krem:
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g tsubu an
  • 10 g cukru
0
0

Sposób przygotowania:


Rolada biszkoptowa o smaku sosu sojowego z nadzieniem z tsubu an i bitą śmietaną.

Sos sojowy jest ważnym składnikiem kuchni wielu krajów azjatyckich. Nic więc dziwnego, że znalazł zastosowanie również w cukiernictwie. Jego słony aromatyczny smak pozwala podkreślić słodycz deserów i ciast.

  • Ubij jajka mikserem. Do ubitych jaj dodaj cukier oraz sos sojowy.
  • Na samym końcu dosyp mąkę wymieszaną z sodą i dokładnie miksuj.
  • Na blaszce do pieczenia o wymiarach 30×40 cm ułóż papier do pieczenia, a następnie wylej całą masę.
  • Masę rozprowadź równomiernie, by przyjęła kształt kwadratu.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
  • Ciasto piecz 10-12 minut.
  • Po ostygnięciu ciasta wyłóż je na blat stołu i odetnij przypieczone brzegi tak, by placek miał kwadratowy  lub prostokątny kształt.
  • Następnie na placek nałóż ściereczkę, przy pomocy której zwiniesz ciasto w roladę.
  • Zwinięty biszkopt odstaw do ostygnięcia.
  • W międzyczasie ubij bitą śmietanę. Wstaw ją na kilka minut do lodówki.
  • Na ostudzone ciasto nałóż najpierw bitą śmietanę potem tsubu an i zwiń roladę.
  • Roladę najlepiej podawać schłodzoną.

* Tsubuan to słodka pasta z czerwonej fasoli azuki, to popularny składnik japońskich deserów. Dostępnym w sklepach typu kuchnie świata.

 

Przepis z książki Magdaleny Tomaszewskiej - Bolałek "Japońskie słodycze" (wydawnictwo Hanami).

"Japońskie słodycze"
Autor: "Japońskie słodycze" Magdalena Tomaszewska-Bolałek "Japońskie słodycze"
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix