zamknij

Rolada truskawkowa

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
W białej czekoladzie
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: ErvishaRolada truskawkowa w białej czekoladzie

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 kg truskawek (mrożonych)
  • ok. 1/2 szklanki cukru (ew. można dosłodzić)
  • ok. 1/2 szklanki woda
  • mąka ziemniaczana (opcjonalnie)
  • tabliczka białej czekolady
0
0

Sposób przygotowania:

  • Truskawki wrzuć do garnka, podlej wodą i zasyp cukrem. Duś na małym ogniu aż owoce się rozpadną i uzyskają konsystencję gęstego puree.
  • Jeśli trzeba mus zagęść mąką ziemniaczaną. Tak przygotowany mus odstaw do całkowitego ostygnięcia. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Jaja ubij z cukrem na puszystą masę, która powinna podwoić swoją objętość. Do gotowej masy dodaj stopniowo suche składniki i delikatnie wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką. Dużą blachę wysmaruj tłuszczem, wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę biszkoptową i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 20 minut.
  • Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, połóż na ściereczce i razem z nią zwiń w roladę. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy biszkopt będzie już zimny rozwiń go, posmaruj musem truskawkowym i ponownie zawiń. Resztę musu rozsmaruj na wierzch rolady.
  • Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do rondelka, podlej odrobiną wody i podgrzej cały czas mieszając aż czekolada całkowicie się rozpuści po czym zestawiamy z ognia. Tak przygotowaną, ostygniętą masą polej naszą roladę (można posypać ją orzechami).  Ciasto ostudź w lodówce do momentu aż czekolada całkowicie stężeje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

tvnpix