zamknij

Rolada truskawkowa

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
W białej czekoladzie
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: ErvishaRolada truskawkowa w białej czekoladzie

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 kg truskawek (mrożonych)
  • ok. 1/2 szklanki cukru (ew. można dosłodzić)
  • ok. 1/2 szklanki woda
  • mąka ziemniaczana (opcjonalnie)
  • tabliczka białej czekolady
0
0

Sposób przygotowania:

  • Truskawki wrzuć do garnka, podlej wodą i zasyp cukrem. Duś na małym ogniu aż owoce się rozpadną i uzyskają konsystencję gęstego puree.
  • Jeśli trzeba mus zagęść mąką ziemniaczaną. Tak przygotowany mus odstaw do całkowitego ostygnięcia. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Jaja ubij z cukrem na puszystą masę, która powinna podwoić swoją objętość. Do gotowej masy dodaj stopniowo suche składniki i delikatnie wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką. Dużą blachę wysmaruj tłuszczem, wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę biszkoptową i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 20 minut.
  • Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, połóż na ściereczce i razem z nią zwiń w roladę. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy biszkopt będzie już zimny rozwiń go, posmaruj musem truskawkowym i ponownie zawiń. Resztę musu rozsmaruj na wierzch rolady.
  • Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do rondelka, podlej odrobiną wody i podgrzej cały czas mieszając aż czekolada całkowicie się rozpuści po czym zestawiamy z ognia. Tak przygotowaną, ostygniętą masą polej naszą roladę (można posypać ją orzechami).  Ciasto ostudź w lodówce do momentu aż czekolada całkowicie stężeje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix