zamknij

Rolada truskawkowa

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
W białej czekoladzie
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: ErvishaRolada truskawkowa w białej czekoladzie

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 kg truskawek (mrożonych)
  • ok. 1/2 szklanki cukru (ew. można dosłodzić)
  • ok. 1/2 szklanki woda
  • mąka ziemniaczana (opcjonalnie)
  • tabliczka białej czekolady
0
0

Sposób przygotowania:

  • Truskawki wrzuć do garnka, podlej wodą i zasyp cukrem. Duś na małym ogniu aż owoce się rozpadną i uzyskają konsystencję gęstego puree.
  • Jeśli trzeba mus zagęść mąką ziemniaczaną. Tak przygotowany mus odstaw do całkowitego ostygnięcia. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Jaja ubij z cukrem na puszystą masę, która powinna podwoić swoją objętość. Do gotowej masy dodaj stopniowo suche składniki i delikatnie wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką. Dużą blachę wysmaruj tłuszczem, wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę biszkoptową i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 20 minut.
  • Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, połóż na ściereczce i razem z nią zwiń w roladę. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy biszkopt będzie już zimny rozwiń go, posmaruj musem truskawkowym i ponownie zawiń. Resztę musu rozsmaruj na wierzch rolady.
  • Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do rondelka, podlej odrobiną wody i podgrzej cały czas mieszając aż czekolada całkowicie się rozpuści po czym zestawiamy z ognia. Tak przygotowaną, ostygniętą masą polej naszą roladę (można posypać ją orzechami).  Ciasto ostudź w lodówce do momentu aż czekolada całkowicie stężeje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix