zamknij

Rolada wieprzowa nadziewana grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z dodatkiem boczku
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeRolada wieprzowa nadziewana grzybami i pancettą

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 8 plasterków pancetty (boczek włoski)
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 75 g łuskanych orzechów włoskich
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • 2 łyżki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli morskiej
  •  Masło do wysmarowania formy
  • 40 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 250 ml bulionu
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1-2 łyżki mąki
0
1

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem
  • Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem
  • Natnij mięso tak by udało się je rozłożyć na płasko
  • Pokrój pancettę w drobną kostkę
  • Oczyść pieczarki wilgotną ściereczką i pokrój drobno
  • Obierz cebulę i również drobno posiekaj
  • Posiekaj orzechy
  • Wrzuć pancettę na rozgrzaną patelnię i chwilę podsmaż
  • Następnie dodaj cebulę, pieczarki, orzechy i posiekaną natkę pietruszki\
  • Dopraw solą i pieprzem a następnie zdejmij z ognia
  • Nałóż powstały farsz na mięso pozostawiając odstęp od krawędzi ok. 2cm
  • Następnie zawiń schab ciasno tworząc roladę i zwiąż nicią kuchenną
  • Rozgrzej olej na patelni i podsmaż schab ze wszystkich stron
  • Następnie zdejmij z ognia i odstaw
  • Natrzyj mięso mieszanką pieprzu i solą morską
  • Umieść roladę w żaroodpornym naczyniu i wstaw do piekarnika na 40-50 minut
  • W międzyczasie na pozostały ze smażenia nadzienia tłuszcz wylej wino i zagrzej
  • Dodaj bulion i duś aż płyn się zredukuje
  • Dopraw solą, pieprzem i mąką
  • Zamieszaj dokładnie i zdejmij z ognia
  • Gotową pieczeń wyjmij z piekarnika i odstawić na kilka minut
  • Usuń nić kuchenną. Roladę podawaj pokrojoną w plastry z dodatkiem sosu i czerwonej kapusty

* panchetta - włoski suszony boczek dostępny w dyżych supermarketach

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam-wyszła pyszna.Uwazam ze to bardzo fajny przepis.Dziekuje

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      tvnpix