zamknij

Rolada wieprzowa nadziewana grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z dodatkiem boczku
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeRolada wieprzowa nadziewana grzybami i pancettą

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 8 plasterków pancetty (boczek włoski)
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 75 g łuskanych orzechów włoskich
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • 2 łyżki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli morskiej
  •  Masło do wysmarowania formy
  • 40 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 250 ml bulionu
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1-2 łyżki mąki
0
1

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem
  • Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem
  • Natnij mięso tak by udało się je rozłożyć na płasko
  • Pokrój pancettę w drobną kostkę
  • Oczyść pieczarki wilgotną ściereczką i pokrój drobno
  • Obierz cebulę i również drobno posiekaj
  • Posiekaj orzechy
  • Wrzuć pancettę na rozgrzaną patelnię i chwilę podsmaż
  • Następnie dodaj cebulę, pieczarki, orzechy i posiekaną natkę pietruszki\
  • Dopraw solą i pieprzem a następnie zdejmij z ognia
  • Nałóż powstały farsz na mięso pozostawiając odstęp od krawędzi ok. 2cm
  • Następnie zawiń schab ciasno tworząc roladę i zwiąż nicią kuchenną
  • Rozgrzej olej na patelni i podsmaż schab ze wszystkich stron
  • Następnie zdejmij z ognia i odstaw
  • Natrzyj mięso mieszanką pieprzu i solą morską
  • Umieść roladę w żaroodpornym naczyniu i wstaw do piekarnika na 40-50 minut
  • W międzyczasie na pozostały ze smażenia nadzienia tłuszcz wylej wino i zagrzej
  • Dodaj bulion i duś aż płyn się zredukuje
  • Dopraw solą, pieprzem i mąką
  • Zamieszaj dokładnie i zdejmij z ognia
  • Gotową pieczeń wyjmij z piekarnika i odstawić na kilka minut
  • Usuń nić kuchenną. Roladę podawaj pokrojoną w plastry z dodatkiem sosu i czerwonej kapusty

* panchetta - włoski suszony boczek dostępny w dyżych supermarketach

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam-wyszła pyszna.Uwazam ze to bardzo fajny przepis.Dziekuje

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      tvnpix