zamknij

Rolada wieprzowa nadziewana grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z dodatkiem boczku
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeRolada wieprzowa nadziewana grzybami i pancettą

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 8 plasterków pancetty (boczek włoski)
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 75 g łuskanych orzechów włoskich
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • 2 łyżki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli morskiej
  •  Masło do wysmarowania formy
  • 40 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 250 ml bulionu
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1-2 łyżki mąki
0
1

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem
  • Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem
  • Natnij mięso tak by udało się je rozłożyć na płasko
  • Pokrój pancettę w drobną kostkę
  • Oczyść pieczarki wilgotną ściereczką i pokrój drobno
  • Obierz cebulę i również drobno posiekaj
  • Posiekaj orzechy
  • Wrzuć pancettę na rozgrzaną patelnię i chwilę podsmaż
  • Następnie dodaj cebulę, pieczarki, orzechy i posiekaną natkę pietruszki\
  • Dopraw solą i pieprzem a następnie zdejmij z ognia
  • Nałóż powstały farsz na mięso pozostawiając odstęp od krawędzi ok. 2cm
  • Następnie zawiń schab ciasno tworząc roladę i zwiąż nicią kuchenną
  • Rozgrzej olej na patelni i podsmaż schab ze wszystkich stron
  • Następnie zdejmij z ognia i odstaw
  • Natrzyj mięso mieszanką pieprzu i solą morską
  • Umieść roladę w żaroodpornym naczyniu i wstaw do piekarnika na 40-50 minut
  • W międzyczasie na pozostały ze smażenia nadzienia tłuszcz wylej wino i zagrzej
  • Dodaj bulion i duś aż płyn się zredukuje
  • Dopraw solą, pieprzem i mąką
  • Zamieszaj dokładnie i zdejmij z ognia
  • Gotową pieczeń wyjmij z piekarnika i odstawić na kilka minut
  • Usuń nić kuchenną. Roladę podawaj pokrojoną w plastry z dodatkiem sosu i czerwonej kapusty

* panchetta - włoski suszony boczek dostępny w dyżych supermarketach

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam-wyszła pyszna.Uwazam ze to bardzo fajny przepis.Dziekuje

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      tvnpix