zamknij

Rolada wieprzowa nadziewana grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z dodatkiem boczku
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeRolada wieprzowa nadziewana grzybami i pancettą

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 8 plasterków pancetty (boczek włoski)
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 75 g łuskanych orzechów włoskich
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • 2 łyżki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli morskiej
  •  Masło do wysmarowania formy
  • 40 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 250 ml bulionu
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1-2 łyżki mąki
0
1

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem
  • Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem
  • Natnij mięso tak by udało się je rozłożyć na płasko
  • Pokrój pancettę w drobną kostkę
  • Oczyść pieczarki wilgotną ściereczką i pokrój drobno
  • Obierz cebulę i również drobno posiekaj
  • Posiekaj orzechy
  • Wrzuć pancettę na rozgrzaną patelnię i chwilę podsmaż
  • Następnie dodaj cebulę, pieczarki, orzechy i posiekaną natkę pietruszki\
  • Dopraw solą i pieprzem a następnie zdejmij z ognia
  • Nałóż powstały farsz na mięso pozostawiając odstęp od krawędzi ok. 2cm
  • Następnie zawiń schab ciasno tworząc roladę i zwiąż nicią kuchenną
  • Rozgrzej olej na patelni i podsmaż schab ze wszystkich stron
  • Następnie zdejmij z ognia i odstaw
  • Natrzyj mięso mieszanką pieprzu i solą morską
  • Umieść roladę w żaroodpornym naczyniu i wstaw do piekarnika na 40-50 minut
  • W międzyczasie na pozostały ze smażenia nadzienia tłuszcz wylej wino i zagrzej
  • Dodaj bulion i duś aż płyn się zredukuje
  • Dopraw solą, pieprzem i mąką
  • Zamieszaj dokładnie i zdejmij z ognia
  • Gotową pieczeń wyjmij z piekarnika i odstawić na kilka minut
  • Usuń nić kuchenną. Roladę podawaj pokrojoną w plastry z dodatkiem sosu i czerwonej kapusty

* panchetta - włoski suszony boczek dostępny w dyżych supermarketach

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam-wyszła pyszna.Uwazam ze to bardzo fajny przepis.Dziekuje

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      tvnpix