zamknij

Rolada z kurczaka z musem z wątróbki drobiowej i ziół

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Wyrafinowany pomysł na obiad
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: "MasterChef"Rolada z kurczaka z musem z wątróbki drobiowej i ziół

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 200 ml oliwy extra vergine
  • 1-2 żółte papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 pomidory
  •  sól i pieprz
  • 50 g sera gruyere
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  •  natka pietruszki
  •  świeży tymianek
  •  świeży rozmaryn
  •  świeża kolendra
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 wątróbka drobiowa
  •  mięso z 2 podudzi kurczaka
  •  winegret:
  • 4 morele
  • 5 łyżek octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 chili bez pestek
  • 1 łyżka cukru
0
0

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj farsz: zmiksuj mięso z podudzia, wątróbkę, zioła (kolendra, rozmaryn, tymianek, pietruszkę) i ½ pęczka szpinaku na gładką masę.
  • Dodaj jajko i starty ser, sól i pieprz.
  • Pierś kurczaka rozetnij na duży płat lub natnij głęboką kieszeń, faszeruj musem.
  • Zawiń w roladę, zawiń w folię spożywczą, dociśnij i ciasno zwiąż końcówki.
  • Włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na małym ogniu 20 min.
  • Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skory, usuń gniazda nasienne i przypraw cukrem i solą.
  • Pozostaw na 10 min, aż puszczą sok.
  • Odsącz, przypraw solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem.
  • Susz w piekarniku z termoobiegiem w temp. 90 stopni przez 40-45 min. Pokrój w małą kostkę.
  • Do rondelka włóż morele, cukier, chili, ocet winny i odrobinę wody.
  • Gotuj do momentu, aż morele zmiękną. Odcedź na sicie, płyn połącz z oliwą.
  • Paprykę oblej oliwą z oliwek i grilluj w temp. 220 stopni przez 15 min.
  • Po upływie tego czasu włóż do woreczka żeby się zaparzyła.
  • Następnie ściągnij skórkę i zamarynuj w przygotowanym wcześniej morelowym sosie winegret. Przed podaniem pokrój w kostkę.
  • Osuszone liście szpinaku smaż na gorącej oliwie kilka sekund i wyciągnij na ręcznik papierowy do odsączenia.

Prezentacja:

Na talerzu ułóż sałatkę z pomidorów, papryki i szpinaku. Roladę pokrój w grube plastry i połóż na warzywach. Dekoruj świeżymi ziołami.

 

Przepis Beaty Śniechowskiej z II edycji programu "MasterChef".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix