zamknij

Rolada z kurczaka z musem z wątróbki drobiowej i ziół

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Wyrafinowany pomysł na obiad
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "MasterChef"Rolada z kurczaka z musem z wątróbki drobiowej i ziół

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 200 ml oliwy extra vergine
  • 1-2 żółte papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 pomidory
  •  sól i pieprz
  • 50 g sera gruyere
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  •  natka pietruszki
  •  świeży tymianek
  •  świeży rozmaryn
  •  świeża kolendra
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 wątróbka drobiowa
  •  mięso z 2 podudzi kurczaka
  •  winegret:
  • 4 morele
  • 5 łyżek octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 chili bez pestek
  • 1 łyżka cukru
0
0

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj farsz: zmiksuj mięso z podudzia, wątróbkę, zioła (kolendra, rozmaryn, tymianek, pietruszkę) i ½ pęczka szpinaku na gładką masę.
  • Dodaj jajko i starty ser, sól i pieprz.
  • Pierś kurczaka rozetnij na duży płat lub natnij głęboką kieszeń, faszeruj musem.
  • Zawiń w roladę, zawiń w folię spożywczą, dociśnij i ciasno zwiąż końcówki.
  • Włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na małym ogniu 20 min.
  • Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skory, usuń gniazda nasienne i przypraw cukrem i solą.
  • Pozostaw na 10 min, aż puszczą sok.
  • Odsącz, przypraw solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem.
  • Susz w piekarniku z termoobiegiem w temp. 90 stopni przez 40-45 min. Pokrój w małą kostkę.
  • Do rondelka włóż morele, cukier, chili, ocet winny i odrobinę wody.
  • Gotuj do momentu, aż morele zmiękną. Odcedź na sicie, płyn połącz z oliwą.
  • Paprykę oblej oliwą z oliwek i grilluj w temp. 220 stopni przez 15 min.
  • Po upływie tego czasu włóż do woreczka żeby się zaparzyła.
  • Następnie ściągnij skórkę i zamarynuj w przygotowanym wcześniej morelowym sosie winegret. Przed podaniem pokrój w kostkę.
  • Osuszone liście szpinaku smaż na gorącej oliwie kilka sekund i wyciągnij na ręcznik papierowy do odsączenia.

Prezentacja:

Na talerzu ułóż sałatkę z pomidorów, papryki i szpinaku. Roladę pokrój w grube plastry i połóż na warzywach. Dekoruj świeżymi ziołami.

 

Przepis Beaty Śniechowskiej z II edycji programu "MasterChef".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix