zamknij

Rolada z kurczaka z musem z wątróbki drobiowej i ziół

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Wyrafinowany pomysł na obiad
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "MasterChef"Rolada z kurczaka z musem z wątróbki drobiowej i ziół

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 200 ml oliwy extra vergine
  • 1-2 żółte papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 pomidory
  •  sól i pieprz
  • 50 g sera gruyere
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  •  natka pietruszki
  •  świeży tymianek
  •  świeży rozmaryn
  •  świeża kolendra
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 wątróbka drobiowa
  •  mięso z 2 podudzi kurczaka
  •  winegret:
  • 4 morele
  • 5 łyżek octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 chili bez pestek
  • 1 łyżka cukru
0
0

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj farsz: zmiksuj mięso z podudzia, wątróbkę, zioła (kolendra, rozmaryn, tymianek, pietruszkę) i ½ pęczka szpinaku na gładką masę.
  • Dodaj jajko i starty ser, sól i pieprz.
  • Pierś kurczaka rozetnij na duży płat lub natnij głęboką kieszeń, faszeruj musem.
  • Zawiń w roladę, zawiń w folię spożywczą, dociśnij i ciasno zwiąż końcówki.
  • Włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na małym ogniu 20 min.
  • Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skory, usuń gniazda nasienne i przypraw cukrem i solą.
  • Pozostaw na 10 min, aż puszczą sok.
  • Odsącz, przypraw solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem.
  • Susz w piekarniku z termoobiegiem w temp. 90 stopni przez 40-45 min. Pokrój w małą kostkę.
  • Do rondelka włóż morele, cukier, chili, ocet winny i odrobinę wody.
  • Gotuj do momentu, aż morele zmiękną. Odcedź na sicie, płyn połącz z oliwą.
  • Paprykę oblej oliwą z oliwek i grilluj w temp. 220 stopni przez 15 min.
  • Po upływie tego czasu włóż do woreczka żeby się zaparzyła.
  • Następnie ściągnij skórkę i zamarynuj w przygotowanym wcześniej morelowym sosie winegret. Przed podaniem pokrój w kostkę.
  • Osuszone liście szpinaku smaż na gorącej oliwie kilka sekund i wyciągnij na ręcznik papierowy do odsączenia.

Prezentacja:

Na talerzu ułóż sałatkę z pomidorów, papryki i szpinaku. Roladę pokrój w grube plastry i połóż na warzywach. Dekoruj świeżymi ziołami.

 

Przepis Beaty Śniechowskiej z II edycji programu "MasterChef".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

tvnpix