zamknij

Rolada ze schabu

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pieczona w boczku
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: willa tuŻurROLADA ZE SCHABU PIECZONA W BOCZKU etap 2

Składniki

  • 1 sztuka filetu ze schabu
  • 1 płat  surowego boczku (cienki, bez kości) wystarczająco duży by owinąć nim filet ze schabu
  •  sól, pieprz
  •  majeranek
  •  świeży czosnek
0
7

Sposób przygotowania:

Filet ze schabu natrzyj sporą ilością soli, boczek posól mniej, za to natrzyj go też czarnym pieprzem, rozgniecionym przez praskę lub drobniutko posiekanym czosnkiem i sporą ilością suszonego majeranku; zawiń filet w płat boczku, do sznurowania użyj bawełnianego sznurka wędliniarskiego (do nabycia nawet w niektórych supermarketach) lub zwykłej, białej, bawełnianej nici. Tak przygotowaną roladę zawiń w folię aluminiową i odłóż, najlepiej na dwie doby, w chłodne miejsce (do lodówki lub do piwnicy).

Krok 1

 

 

Rozgrzej piekarnik do temp. 180-200 st. C (bez funkcji termoobiegu), wstaw roladę, podlaną szklanką wody, na blasze na środkowy poziom i piecz ok. 2 godz.; w połowie pieczenia podlej mięso jeszcze jedną szklanką wody, możesz je też obracać w trakcie pieczenia, aby równomiernie się opiekło. Gdyby rolada przypiekała się zanadto z góry możesz przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej lub przestawić na niższy poziom.

Krok 2

 

Roladę podaj wystudzoną, pokrojoną w cienkie plastry ze swoim ulubionym sosem – na wielkanocnym stole chyba najlepiej smakować będzie z dodatkiem sosu chrzanowego.

 

 

***

Tradycyjny przepis na roladę podała nam Willa tuŻur – pensjonat agroturystyczny ze wsi Żur w Borach Tucholskich - która oferuje całoroczny wypoczynek na terenie malowniczego Wdeckiego Parku Krajobrazowego, w tym domowe posiłki oparte o lokalne, sezonowo dostępne produkty z elementami tradycyjnej kuchni regionalnej.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

miałam dobry przepis na taką roladę z jakiejś kolorowej gazety,był b.dobry ale go zgubiłam a był już sprawdzony.Nie pamiętam szczegółów a chciałabym powtórzyć i nie wiem skąd go wziąć.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      tvnpix