zamknij

Rolada ze schabu

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pieczona w boczku
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: willa tuŻurROLADA ZE SCHABU PIECZONA W BOCZKU etap 2

Składniki

  • 1 sztuka filetu ze schabu
  • 1 płat  surowego boczku (cienki, bez kości) wystarczająco duży by owinąć nim filet ze schabu
  •  sól, pieprz
  •  majeranek
  •  świeży czosnek
0
7

Sposób przygotowania:

Filet ze schabu natrzyj sporą ilością soli, boczek posól mniej, za to natrzyj go też czarnym pieprzem, rozgniecionym przez praskę lub drobniutko posiekanym czosnkiem i sporą ilością suszonego majeranku; zawiń filet w płat boczku, do sznurowania użyj bawełnianego sznurka wędliniarskiego (do nabycia nawet w niektórych supermarketach) lub zwykłej, białej, bawełnianej nici. Tak przygotowaną roladę zawiń w folię aluminiową i odłóż, najlepiej na dwie doby, w chłodne miejsce (do lodówki lub do piwnicy).

Krok 1

 

 

Rozgrzej piekarnik do temp. 180-200 st. C (bez funkcji termoobiegu), wstaw roladę, podlaną szklanką wody, na blasze na środkowy poziom i piecz ok. 2 godz.; w połowie pieczenia podlej mięso jeszcze jedną szklanką wody, możesz je też obracać w trakcie pieczenia, aby równomiernie się opiekło. Gdyby rolada przypiekała się zanadto z góry możesz przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej lub przestawić na niższy poziom.

Krok 2

 

Roladę podaj wystudzoną, pokrojoną w cienkie plastry ze swoim ulubionym sosem – na wielkanocnym stole chyba najlepiej smakować będzie z dodatkiem sosu chrzanowego.

 

 

***

Tradycyjny przepis na roladę podała nam Willa tuŻur – pensjonat agroturystyczny ze wsi Żur w Borach Tucholskich - która oferuje całoroczny wypoczynek na terenie malowniczego Wdeckiego Parku Krajobrazowego, w tym domowe posiłki oparte o lokalne, sezonowo dostępne produkty z elementami tradycyjnej kuchni regionalnej.

Zainspiruj nas

Zobacz również

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix