zamknij

Rolada ze schabu

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pieczona w boczku
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: willa tuŻurROLADA ZE SCHABU PIECZONA W BOCZKU etap 2

Składniki

  • 1 sztuka filetu ze schabu
  • 1 płat  surowego boczku (cienki, bez kości) wystarczająco duży by owinąć nim filet ze schabu
  •  sól, pieprz
  •  majeranek
  •  świeży czosnek
0
7

Sposób przygotowania:

Filet ze schabu natrzyj sporą ilością soli, boczek posól mniej, za to natrzyj go też czarnym pieprzem, rozgniecionym przez praskę lub drobniutko posiekanym czosnkiem i sporą ilością suszonego majeranku; zawiń filet w płat boczku, do sznurowania użyj bawełnianego sznurka wędliniarskiego (do nabycia nawet w niektórych supermarketach) lub zwykłej, białej, bawełnianej nici. Tak przygotowaną roladę zawiń w folię aluminiową i odłóż, najlepiej na dwie doby, w chłodne miejsce (do lodówki lub do piwnicy).

Krok 1

 

 

Rozgrzej piekarnik do temp. 180-200 st. C (bez funkcji termoobiegu), wstaw roladę, podlaną szklanką wody, na blasze na środkowy poziom i piecz ok. 2 godz.; w połowie pieczenia podlej mięso jeszcze jedną szklanką wody, możesz je też obracać w trakcie pieczenia, aby równomiernie się opiekło. Gdyby rolada przypiekała się zanadto z góry możesz przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej lub przestawić na niższy poziom.

Krok 2

 

Roladę podaj wystudzoną, pokrojoną w cienkie plastry ze swoim ulubionym sosem – na wielkanocnym stole chyba najlepiej smakować będzie z dodatkiem sosu chrzanowego.

 

 

***

Tradycyjny przepis na roladę podała nam Willa tuŻur – pensjonat agroturystyczny ze wsi Żur w Borach Tucholskich - która oferuje całoroczny wypoczynek na terenie malowniczego Wdeckiego Parku Krajobrazowego, w tym domowe posiłki oparte o lokalne, sezonowo dostępne produkty z elementami tradycyjnej kuchni regionalnej.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

miałam dobry przepis na taką roladę z jakiejś kolorowej gazety,był b.dobry ale go zgubiłam a był już sprawdzony.Nie pamiętam szczegółów a chciałabym powtórzyć i nie wiem skąd go wziąć.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      tvnpix