zamknij

Roladki z bakłażanów i orzechów włoskich

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia bałkańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pyszna i prosta przekąska wegetariańska. Poczuj Gruzję w swoim domu!
Ugotowałem to!15
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
9komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Roladki z bakłażanów i orzechów włoskich
Autor: "Smakuj świat z Pascalem" Roladki z bakłażanów i orzechów włoskich

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g orzechów włoskich
  • pęczek kolendry
  • 3 - 6 łyżek wody
  • 3 łyżki octu
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pudru kolendrowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chili
  • do smaku sól i pieprz
0
20

Sposób przygotowania:

  • Orzechy drobno posiekaj lub zmiksuj w blenderze, aby uzyskać puder orzechowy. W miseczce zmieszaj go z cebulą, czosnkiem i kolendrą, dodaj kurkumę, puder kolendrowy, chili, cynamon i pieprz.
  • Dolej trzy łyżki octu, łyżkę oliwy i trzy łyżki wody.
  • Wszystko wymieszaj do uzyskania konsystencji papki i włóż do lodówki na godzinę.
  • Plastry bakłażana posyp solą (stracą wtedy gorycz). Po chwili wypłucz je pod wodą.
  • Na patelni rozgrzej olej i – na bardzo gorącym – smaż bakłażany kilka minut aż będą mocno rumiane. Wyjmij je i odsącz na ściereczce nadmiar oleju.
  • Po wystygnięciu plastry bakłażana posmaruj pastą orzechową.
  • Możesz je zwinąć w roladkę lub złożyć na pół i posmarować także z góry.
Zainspiruj nas

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
gierczaaaq

U mnie wyszło, ale mniej kolendry dałam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Oscar95
      Oscar95

      Przepis wygląda ładnie. Właśnie to zmotywowało mnie do zrobienie tego przepisu.
      Efekt końcowy - Masakra. Nie bawiłem się w krojenie - robiłem to w mikserze. Efekt wizualny taki sam jak na filmiku. Nie znam smaków Gruzji jakoś bardzo, ale na pewno nie jest to ten smak który miałem okazję próbować w moich podróżach.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Przepis jest fenomenalny :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Podajemy to danie na zimno?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Oscar95
                  Oscar95

                  Oooo tak ! Zdecydowanie dobry przepis :)
                  Godny uwagi :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Mniam mniam mniam. Robię!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Aziu

                          nabrałam apetytu :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              1
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              uwielbiam bakłażany, przepis wydaje się ciekawy, wypróbuję

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                  Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                                  Chleb z płatkami owsianymi

                                  Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                  Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                  Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                  Deser z mrożonych truskawek

                                  Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                  Burgery z musztardą i boczkiem

                                  W klimacie amerykańskiego baru

                                  Pudding z bagietki Przepis 17

                                  Pudding z bagietki

                                  Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                  Corpus delicti końca lata

                                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                  tvnpix