zamknij

Roladki z bakłażanów i orzechów włoskich

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia bałkańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pyszna i prosta przekąska wegetariańska. Poczuj Gruzję w swoim domu!
Ugotowałem to!15
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Roladki z bakłażanów i orzechów włoskich
Autor: "Smakuj świat z Pascalem" Roladki z bakłażanów i orzechów włoskich

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g orzechów włoskich
  • pęczek kolendry
  • 3 - 6 łyżek wody
  • 3 łyżki octu
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pudru kolendrowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chili
  • do smaku sól i pieprz
0
20

Sposób przygotowania:

  • Orzechy drobno posiekaj lub zmiksuj w blenderze, aby uzyskać puder orzechowy. W miseczce zmieszaj go z cebulą, czosnkiem i kolendrą, dodaj kurkumę, puder kolendrowy, chili, cynamon i pieprz.
  • Dolej trzy łyżki octu, łyżkę oliwy i trzy łyżki wody.
  • Wszystko wymieszaj do uzyskania konsystencji papki i włóż do lodówki na godzinę.
  • Plastry bakłażana posyp solą (stracą wtedy gorycz). Po chwili wypłucz je pod wodą.
  • Na patelni rozgrzej olej i – na bardzo gorącym – smaż bakłażany kilka minut aż będą mocno rumiane. Wyjmij je i odsącz na ściereczce nadmiar oleju.
  • Po wystygnięciu plastry bakłażana posmaruj pastą orzechową.
  • Możesz je zwinąć w roladkę lub złożyć na pół i posmarować także z góry.
Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Roladki są pyszne.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      gierczaaaq

      U mnie wyszło, ale mniej kolendry dałam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Oscar95
          Oscar95

          Przepis wygląda ładnie. Właśnie to zmotywowało mnie do zrobienie tego przepisu.
          Efekt końcowy - Masakra. Nie bawiłem się w krojenie - robiłem to w mikserze. Efekt wizualny taki sam jak na filmiku. Nie znam smaków Gruzji jakoś bardzo, ale na pewno nie jest to ten smak który miałem okazję próbować w moich podróżach.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Przepis jest fenomenalny :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Podajemy to danie na zimno?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Oscar95
                      Oscar95

                      Oooo tak ! Zdecydowanie dobry przepis :)
                      Godny uwagi :)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Mniam mniam mniam. Robię!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Aziu

                              nabrałam apetytu :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  1
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  uwielbiam bakłażany, przepis wydaje się ciekawy, wypróbuję

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                      Zobacz również

                                      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                      Knedle ze śliwkami

                                      Przepis na słodki obiad

                                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                      Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                      Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                      Babka ziemniaczana

                                      Podlaski specjał

                                      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                      Przepis 22

                                      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                      Klasyka na twoim stole

                                      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                                      Orzechowy gangster z Bronxu

                                      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                      Kotlety mielone na ostro

                                      Nowa wersja znanego dania

                                      Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                      Przepis 66

                                      Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                      Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                      tvnpix