zamknij

Roladki z bakłażanów i orzechów włoskich

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia bałkańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pyszna i prosta przekąska wegetariańska. Poczuj Gruzję w swoim domu!
Ugotowałem to!15
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
9komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Roladki z bakłażanów i orzechów włoskich
Autor: "Smakuj świat z Pascalem" Roladki z bakłażanów i orzechów włoskich

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g orzechów włoskich
  • pęczek kolendry
  • 3 - 6 łyżek wody
  • 3 łyżki octu
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pudru kolendrowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chili
  • do smaku sól i pieprz
0
20

Sposób przygotowania:

  • Orzechy drobno posiekaj lub zmiksuj w blenderze, aby uzyskać puder orzechowy. W miseczce zmieszaj go z cebulą, czosnkiem i kolendrą, dodaj kurkumę, puder kolendrowy, chili, cynamon i pieprz.
  • Dolej trzy łyżki octu, łyżkę oliwy i trzy łyżki wody.
  • Wszystko wymieszaj do uzyskania konsystencji papki i włóż do lodówki na godzinę.
  • Plastry bakłażana posyp solą (stracą wtedy gorycz). Po chwili wypłucz je pod wodą.
  • Na patelni rozgrzej olej i – na bardzo gorącym – smaż bakłażany kilka minut aż będą mocno rumiane. Wyjmij je i odsącz na ściereczce nadmiar oleju.
  • Po wystygnięciu plastry bakłażana posmaruj pastą orzechową.
  • Możesz je zwinąć w roladkę lub złożyć na pół i posmarować także z góry.
Zainspiruj nas

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
gierczaaaq

U mnie wyszło, ale mniej kolendry dałam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Oscar95
      Oscar95

      Przepis wygląda ładnie. Właśnie to zmotywowało mnie do zrobienie tego przepisu.
      Efekt końcowy - Masakra. Nie bawiłem się w krojenie - robiłem to w mikserze. Efekt wizualny taki sam jak na filmiku. Nie znam smaków Gruzji jakoś bardzo, ale na pewno nie jest to ten smak który miałem okazję próbować w moich podróżach.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Przepis jest fenomenalny :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Podajemy to danie na zimno?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Oscar95
                  Oscar95

                  Oooo tak ! Zdecydowanie dobry przepis :)
                  Godny uwagi :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Mniam mniam mniam. Robię!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Aziu

                          nabrałam apetytu :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              1
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              uwielbiam bakłażany, przepis wydaje się ciekawy, wypróbuję

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                  Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                  Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                  Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                  Szaszłyki wyborne

                                  Nie tylko na sezon grillowy

                                  Ryba w curry Przepis 15

                                  Ryba w curry

                                  Indie na talerzu

                                  Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                  Knedle ze śliwkami

                                  Przepis na słodki obiad

                                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                  Babka ziemniaczana

                                  Podlaski specjał

                                  Kaczka pływaczka Przepis 30

                                  Kaczka pływaczka

                                  Kaczka i ziemniaki na słodko

                                  tvnpix