zamknij

Roladki z bakłażanów i orzechów włoskich

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia bałkańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pyszna i prosta przekąska wegetariańska. Poczuj Gruzję w swoim domu!
Ugotowałem to!15
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
9komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Roladki z bakłażanów i orzechów włoskich
Autor: "Smakuj świat z Pascalem" Roladki z bakłażanów i orzechów włoskich

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g orzechów włoskich
  • pęczek kolendry
  • 3 - 6 łyżek wody
  • 3 łyżki octu
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pudru kolendrowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chili
  • do smaku sól i pieprz
0
20

Sposób przygotowania:

  • Orzechy drobno posiekaj lub zmiksuj w blenderze, aby uzyskać puder orzechowy. W miseczce zmieszaj go z cebulą, czosnkiem i kolendrą, dodaj kurkumę, puder kolendrowy, chili, cynamon i pieprz.
  • Dolej trzy łyżki octu, łyżkę oliwy i trzy łyżki wody.
  • Wszystko wymieszaj do uzyskania konsystencji papki i włóż do lodówki na godzinę.
  • Plastry bakłażana posyp solą (stracą wtedy gorycz). Po chwili wypłucz je pod wodą.
  • Na patelni rozgrzej olej i – na bardzo gorącym – smaż bakłażany kilka minut aż będą mocno rumiane. Wyjmij je i odsącz na ściereczce nadmiar oleju.
  • Po wystygnięciu plastry bakłażana posmaruj pastą orzechową.
  • Możesz je zwinąć w roladkę lub złożyć na pół i posmarować także z góry.
Zainspiruj nas

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
gierczaaaq

U mnie wyszło, ale mniej kolendry dałam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Oscar95
      Oscar95

      Przepis wygląda ładnie. Właśnie to zmotywowało mnie do zrobienie tego przepisu.
      Efekt końcowy - Masakra. Nie bawiłem się w krojenie - robiłem to w mikserze. Efekt wizualny taki sam jak na filmiku. Nie znam smaków Gruzji jakoś bardzo, ale na pewno nie jest to ten smak który miałem okazję próbować w moich podróżach.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Przepis jest fenomenalny :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Podajemy to danie na zimno?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Oscar95
                  Oscar95

                  Oooo tak ! Zdecydowanie dobry przepis :)
                  Godny uwagi :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Mniam mniam mniam. Robię!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Aziu

                          nabrałam apetytu :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              1
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              uwielbiam bakłażany, przepis wydaje się ciekawy, wypróbuję

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                  Zupa tajska Kasi Klich
                                  Przepis 14

                                  Zupa tajska Kasi Klich

                                  Ogień w gardle!

                                  Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                                  Chrupiące płatki owsiane

                                  Pyszne i proste śniadanie

                                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                  Pizza godna królów

                                  Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                  Kotleciki z brzoskwiniami

                                  Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                  Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                  Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                  Szaszłyki wyborne

                                  Nie tylko na sezon grillowy

                                  tvnpix