zamknij

Rosół wzorowej gospodyni

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjny rosół autorstwa Marii Ożga
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Księgowa w kuchni". Wydawnictwo DragonRosół wzorowej gospodyni

Składniki

  • 800 g wołowiny z kością
  • 200 g cielęciny z kością
  • 1/2 kury
  • 3-4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 pory
  • 2 cebule
  • 2 suszone grzyby
  • 10 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 łyżek koperku lub natki pietruszki
  •  kostki z kaszy manny:
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 czubata łyżka masła
  •  sól
  • 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki lub koperku
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso oczyść (usuń również nadmiar tłuszczu), umyj i włóż do garnka.
  • Wlej 3–4 l zimnej wody, przykryj i gotuj na małym ogniu.
  • Gdy rosół się zagotuje, trzymaj go na bardzo małym ogniu, aby tylko „pykał”. Uchyl nieco pokrywkę.
  • Warzywa korzenne obierz, umyj, przekrój na mniejsze części.
  • Cebulę obierz, przekrój na pół i opiecz na małym płomieniu lub patelni. Grzyby umyj i osącz.
  • Gdy mięso będzie półmiękkie, wywar posól, włóż grzyby i inne warzywa i gotuj do miękkości.
  • Następnie wyjmij z garnka mięso, grzyby i warzywa, a rosół przecedź.
  • Kaszę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody.
  • Zagotuj dwie szklanki posolonej wody.
  • Wlej namoczoną kaszę, dodaj masło i gotuj 10–20 minut, często mieszając, aby nie powstały grudki.
  • Gdy kasza zgęstnieje, wymieszaj ją z posiekanym koperkiem lub pietruszką.
  • Tak przygotowaną kaszę rozsmaruj na wilgotnym półmisku.
  • Po ostudzeniu pokrój nożem zwilżonym wodą w małą kostkę.

Autor przepisu: Maria Ożga z książki "Księgowa w kuchni" (wydawnictwo Dragon).

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix