zamknij

Rosół wzorowej gospodyni

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjny rosół autorstwa Marii Ożga
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Księgowa w kuchni". Wydawnictwo DragonRosół wzorowej gospodyni

Składniki

  • 800 g wołowiny z kością
  • 200 g cielęciny z kością
  • 1/2 kury
  • 3-4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 pory
  • 2 cebule
  • 2 suszone grzyby
  • 10 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 łyżek koperku lub natki pietruszki
  •  kostki z kaszy manny:
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 czubata łyżka masła
  •  sól
  • 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki lub koperku
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso oczyść (usuń również nadmiar tłuszczu), umyj i włóż do garnka.
  • Wlej 3–4 l zimnej wody, przykryj i gotuj na małym ogniu.
  • Gdy rosół się zagotuje, trzymaj go na bardzo małym ogniu, aby tylko „pykał”. Uchyl nieco pokrywkę.
  • Warzywa korzenne obierz, umyj, przekrój na mniejsze części.
  • Cebulę obierz, przekrój na pół i opiecz na małym płomieniu lub patelni. Grzyby umyj i osącz.
  • Gdy mięso będzie półmiękkie, wywar posól, włóż grzyby i inne warzywa i gotuj do miękkości.
  • Następnie wyjmij z garnka mięso, grzyby i warzywa, a rosół przecedź.
  • Kaszę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody.
  • Zagotuj dwie szklanki posolonej wody.
  • Wlej namoczoną kaszę, dodaj masło i gotuj 10–20 minut, często mieszając, aby nie powstały grudki.
  • Gdy kasza zgęstnieje, wymieszaj ją z posiekanym koperkiem lub pietruszką.
  • Tak przygotowaną kaszę rozsmaruj na wilgotnym półmisku.
  • Po ostudzeniu pokrój nożem zwilżonym wodą w małą kostkę.

Autor przepisu: Maria Ożga z książki "Księgowa w kuchni" (wydawnictwo Dragon).

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

tvnpix