zamknij

Rosół wzorowej gospodyni

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjny rosół autorstwa Marii Ożga
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Księgowa w kuchni". Wydawnictwo DragonRosół wzorowej gospodyni

Składniki

  • 800 g wołowiny z kością
  • 200 g cielęciny z kością
  • 1/2 kury
  • 3-4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 pory
  • 2 cebule
  • 2 suszone grzyby
  • 10 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 łyżek koperku lub natki pietruszki
  •  kostki z kaszy manny:
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 czubata łyżka masła
  •  sól
  • 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki lub koperku
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso oczyść (usuń również nadmiar tłuszczu), umyj i włóż do garnka.
  • Wlej 3–4 l zimnej wody, przykryj i gotuj na małym ogniu.
  • Gdy rosół się zagotuje, trzymaj go na bardzo małym ogniu, aby tylko „pykał”. Uchyl nieco pokrywkę.
  • Warzywa korzenne obierz, umyj, przekrój na mniejsze części.
  • Cebulę obierz, przekrój na pół i opiecz na małym płomieniu lub patelni. Grzyby umyj i osącz.
  • Gdy mięso będzie półmiękkie, wywar posól, włóż grzyby i inne warzywa i gotuj do miękkości.
  • Następnie wyjmij z garnka mięso, grzyby i warzywa, a rosół przecedź.
  • Kaszę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody.
  • Zagotuj dwie szklanki posolonej wody.
  • Wlej namoczoną kaszę, dodaj masło i gotuj 10–20 minut, często mieszając, aby nie powstały grudki.
  • Gdy kasza zgęstnieje, wymieszaj ją z posiekanym koperkiem lub pietruszką.
  • Tak przygotowaną kaszę rozsmaruj na wilgotnym półmisku.
  • Po ostudzeniu pokrój nożem zwilżonym wodą w małą kostkę.

Autor przepisu: Maria Ożga z książki "Księgowa w kuchni" (wydawnictwo Dragon).

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

tvnpix