zamknij

Rosół wzorowej gospodyni

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjny rosół autorstwa Marii Ożga
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Księgowa w kuchni". Wydawnictwo DragonRosół wzorowej gospodyni

Składniki

  • 800 g wołowiny z kością
  • 200 g cielęciny z kością
  • 1/2 kury
  • 3-4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 pory
  • 2 cebule
  • 2 suszone grzyby
  • 10 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 łyżek koperku lub natki pietruszki
  •  kostki z kaszy manny:
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 czubata łyżka masła
  •  sól
  • 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki lub koperku
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso oczyść (usuń również nadmiar tłuszczu), umyj i włóż do garnka.
  • Wlej 3–4 l zimnej wody, przykryj i gotuj na małym ogniu.
  • Gdy rosół się zagotuje, trzymaj go na bardzo małym ogniu, aby tylko „pykał”. Uchyl nieco pokrywkę.
  • Warzywa korzenne obierz, umyj, przekrój na mniejsze części.
  • Cebulę obierz, przekrój na pół i opiecz na małym płomieniu lub patelni. Grzyby umyj i osącz.
  • Gdy mięso będzie półmiękkie, wywar posól, włóż grzyby i inne warzywa i gotuj do miękkości.
  • Następnie wyjmij z garnka mięso, grzyby i warzywa, a rosół przecedź.
  • Kaszę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody.
  • Zagotuj dwie szklanki posolonej wody.
  • Wlej namoczoną kaszę, dodaj masło i gotuj 10–20 minut, często mieszając, aby nie powstały grudki.
  • Gdy kasza zgęstnieje, wymieszaj ją z posiekanym koperkiem lub pietruszką.
  • Tak przygotowaną kaszę rozsmaruj na wilgotnym półmisku.
  • Po ostudzeniu pokrój nożem zwilżonym wodą w małą kostkę.

Autor przepisu: Maria Ożga z książki "Księgowa w kuchni" (wydawnictwo Dragon).

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix