zamknij

Rosół z gęsi

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Świąteczna zupa
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Autor: Regionalna Warzelnia Piwa, BydgoszczRosół z gęsi

Składniki

  • 0,3 kg pora
  • 0,3 kg selera
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,3 kg pietruszki
  • 1 natka pietruszki
  • porcja rosołowa gęsi
  •  sól i pieprz do smaku
  •  biała cebula
  •   tradycyjne ciasto na makaron
0
0

 

Sposób przygotowania:

Przepis na 10 porcji.

  • Warzywa umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę.
  • Porcję rosołową dokładnie umyj i wyparz prze około 20 sekund we wrzątku, następnie opłucz pod zimną bieżącą wodą (robimy to po ty, by rosół nie był mętny).
  • Warzywa wrzuć do zimnej wody wraz z porcją rosołową i na minimalnym ogniu gotuj rosół kilka godzin.
  • Na końcu dodaj cebulę uprzednio spaloną na wolny ogniu.
  • Dopraw solą i pieprzem można też dodaj odrobinę świeżego lubczyku!

*porcja rosołowa to te części mięsa, po które sięgamy, gdy chcemy ugotować bulion lub zupę. Jest bardziej aromatyczne, ma dużo tkanki łącznej i ścięgien. Mięso to lepiej nadaje się do dłuższego gotowania.

Autor: Regionalna Warzelnia Piwa, Bydgoszcz.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zgadzam się z poprzednikami, można też dla klarowności, po szybkim, pierwszym zagotowaniu zebrać szumowiny cedzakiem.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Rosół aby nie był mętny należy zalać zimną wodą i gotować na bardzo małym ogniu, sparzenie mięsa, porcji rosołowych itd spowoduje tylko, że zamkną się pory i cały smak pozostanie w środku zamiast nasycić zupę. Wtedy zupa będzie bardziej wywarem z warzyw z dodatkiem mięsnym a nie rosołem.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Dokładnie tak.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Szaszłyki wyborne Przepis 59

              Szaszłyki wyborne

              Nie tylko na sezon grillowy

              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

              Kanapki ze smażoną makrelą

              Idealne na śniadanie lub kolację

              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

              Chrupiące płatki owsiane

              Pyszne i proste śniadanie

              Ryba w curry Przepis 15

              Ryba w curry

              Indie na talerzu

              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

              Kotlety mielone na ostro

              Nowa wersja znanego dania

              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

              Chleb z płatkami owsianymi

              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

              Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

              Pizza godna królów

              tvnpix