zamknij

Rosół z gęsi

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Świąteczna zupa
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Autor: Regionalna Warzelnia Piwa, BydgoszczRosół z gęsi

Składniki

  • 0,3 kg pora
  • 0,3 kg selera
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,3 kg pietruszki
  • 1 natka pietruszki
  • porcja rosołowa gęsi
  •  sól i pieprz do smaku
  •  biała cebula
  •   tradycyjne ciasto na makaron
0
0

 

Sposób przygotowania:

Przepis na 10 porcji.

  • Warzywa umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę.
  • Porcję rosołową dokładnie umyj i wyparz prze około 20 sekund we wrzątku, następnie opłucz pod zimną bieżącą wodą (robimy to po ty, by rosół nie był mętny).
  • Warzywa wrzuć do zimnej wody wraz z porcją rosołową i na minimalnym ogniu gotuj rosół kilka godzin.
  • Na końcu dodaj cebulę uprzednio spaloną na wolny ogniu.
  • Dopraw solą i pieprzem można też dodaj odrobinę świeżego lubczyku!

*porcja rosołowa to te części mięsa, po które sięgamy, gdy chcemy ugotować bulion lub zupę. Jest bardziej aromatyczne, ma dużo tkanki łącznej i ścięgien. Mięso to lepiej nadaje się do dłuższego gotowania.

Autor: Regionalna Warzelnia Piwa, Bydgoszcz.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zgadzam się z poprzednikami, można też dla klarowności, po szybkim, pierwszym zagotowaniu zebrać szumowiny cedzakiem.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Rosół aby nie był mętny należy zalać zimną wodą i gotować na bardzo małym ogniu, sparzenie mięsa, porcji rosołowych itd spowoduje tylko, że zamkną się pory i cały smak pozostanie w środku zamiast nasycić zupę. Wtedy zupa będzie bardziej wywarem z warzyw z dodatkiem mięsnym a nie rosołem.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Dokładnie tak.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Bruschetta z fasolą
              Przepis 12

              Bruschetta z fasolą

              Specjalność Włochów na przystawkę

              Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

              Deser z mrożonych truskawek

              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

              Wiśniowy drift Przepis 102

              Wiśniowy drift

              Sernik z sosem wiśniowym

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

              Efektowne i proste danie

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

              Takie ciasto rozweseli każdego

              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

              Gulasz z fasolki z zielonym chili

              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

              Przysmak młodości Przepis 137

              Przysmak młodości

              Kanapka idealna!

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

              tvnpix