zamknij

Rosół z warzywami

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjna polska zupa
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: materiały prasowe: kurczak zagrodowyRosół z warzywami i kluseczkami z kaszy manny

Składniki

  • 1 kurczak
  • 1 obrana cebula
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1 por
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 2 jajka
  • 2 obrane marchewki
  • 50 g masła
  •  liść laurowy
  •  pieprz do smaku
  •  sół
  • 1/4 bulwy selera
0
0

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokrój na 4 części (2 uda i 2 piersi) i dokładnie umyj.
  • Umyte warzywa (cebulę wcześniej możesz zrumienić na ogniu bądź rozgrzanej patelni) razem z kurczakiem przełóż do 5-litrowego garnka, zalej zimną wodą i zagotuj.
  • Gdy tylko się zagotuje, zmniejsz ogień, usuń delikatnie szumowiny, dodaj natkę pietruszki lub lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 – 1,5 godziny (pamiętając, aby cały czas zbierać wypływające szumowiny).
  • Przygotuj kluseczki: miękkie masło dokładnie utrzyj z jajkami.
  • W trakcie ucierania wsyp kaszę, dodaj śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.
  • Wszystko delikatnie wymieszaj, dopraw w trakcie solą.
  • Odstaw na kilka minut, tak, aby kasza wchłonęła trochę płynu.
  • Kluseczki gotuj we wrzącej i osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.
  • Z rosołu wyjmij kurczaka i warzywa, pokrój je w kostkę lub plastry i odstaw w ciepłe miejsce.
  • Rosół przecedź przez pieluchę tetrową, ponownie zagotuj, dopraw do smaku solą i wlej do głębokich talerzy z ułożonymi wcześniej kluseczkami, warzywami oraz gotowanym kurczakiem.

Źródło: materiały prasowe - Kurczak Zagrodowy z Podlasia.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wydaje mi się, że bez żadnego dodatkowego bulionu może być trochę mdłe...kiedyś dorzucałam kostkę rosołową, ale staram się rezygnować z takich mieszanek, na szczęście sporo teraz zdrowszych opcji, u mnie na tapecie dość często buteleczki z bulionem z krakusa

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      tvnpix