zamknij

Rosół z warzywami

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjna polska zupa
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: materiały prasowe: kurczak zagrodowyRosół z warzywami i kluseczkami z kaszy manny

Składniki

  • 1 kurczak
  • 1 obrana cebula
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1 por
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 2 jajka
  • 2 obrane marchewki
  • 50 g masła
  •  liść laurowy
  •  pieprz do smaku
  •  sół
  • 1/4 bulwy selera
0
0

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokrój na 4 części (2 uda i 2 piersi) i dokładnie umyj.
  • Umyte warzywa (cebulę wcześniej możesz zrumienić na ogniu bądź rozgrzanej patelni) razem z kurczakiem przełóż do 5-litrowego garnka, zalej zimną wodą i zagotuj.
  • Gdy tylko się zagotuje, zmniejsz ogień, usuń delikatnie szumowiny, dodaj natkę pietruszki lub lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 – 1,5 godziny (pamiętając, aby cały czas zbierać wypływające szumowiny).
  • Przygotuj kluseczki: miękkie masło dokładnie utrzyj z jajkami.
  • W trakcie ucierania wsyp kaszę, dodaj śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.
  • Wszystko delikatnie wymieszaj, dopraw w trakcie solą.
  • Odstaw na kilka minut, tak, aby kasza wchłonęła trochę płynu.
  • Kluseczki gotuj we wrzącej i osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.
  • Z rosołu wyjmij kurczaka i warzywa, pokrój je w kostkę lub plastry i odstaw w ciepłe miejsce.
  • Rosół przecedź przez pieluchę tetrową, ponownie zagotuj, dopraw do smaku solą i wlej do głębokich talerzy z ułożonymi wcześniej kluseczkami, warzywami oraz gotowanym kurczakiem.

Źródło: materiały prasowe - Kurczak Zagrodowy z Podlasia.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wydaje mi się, że bez żadnego dodatkowego bulionu może być trochę mdłe...kiedyś dorzucałam kostkę rosołową, ale staram się rezygnować z takich mieszanek, na szczęście sporo teraz zdrowszych opcji, u mnie na tapecie dość często buteleczki z bulionem z krakusa

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      tvnpix