zamknij

Rosół z warzywami

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjna polska zupa
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: materiały prasowe: kurczak zagrodowyRosół z warzywami i kluseczkami z kaszy manny

Składniki

  • 1 kurczak
  • 1 obrana cebula
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1 por
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 2 jajka
  • 2 obrane marchewki
  • 50 g masła
  •  liść laurowy
  •  pieprz do smaku
  •  sół
  • 1/4 bulwy selera
0
0

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokrój na 4 części (2 uda i 2 piersi) i dokładnie umyj.
  • Umyte warzywa (cebulę wcześniej możesz zrumienić na ogniu bądź rozgrzanej patelni) razem z kurczakiem przełóż do 5-litrowego garnka, zalej zimną wodą i zagotuj.
  • Gdy tylko się zagotuje, zmniejsz ogień, usuń delikatnie szumowiny, dodaj natkę pietruszki lub lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 – 1,5 godziny (pamiętając, aby cały czas zbierać wypływające szumowiny).
  • Przygotuj kluseczki: miękkie masło dokładnie utrzyj z jajkami.
  • W trakcie ucierania wsyp kaszę, dodaj śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.
  • Wszystko delikatnie wymieszaj, dopraw w trakcie solą.
  • Odstaw na kilka minut, tak, aby kasza wchłonęła trochę płynu.
  • Kluseczki gotuj we wrzącej i osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.
  • Z rosołu wyjmij kurczaka i warzywa, pokrój je w kostkę lub plastry i odstaw w ciepłe miejsce.
  • Rosół przecedź przez pieluchę tetrową, ponownie zagotuj, dopraw do smaku solą i wlej do głębokich talerzy z ułożonymi wcześniej kluseczkami, warzywami oraz gotowanym kurczakiem.

Źródło: materiały prasowe - Kurczak Zagrodowy z Podlasia.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wydaje mi się, że bez żadnego dodatkowego bulionu może być trochę mdłe...kiedyś dorzucałam kostkę rosołową, ale staram się rezygnować z takich mieszanek, na szczęście sporo teraz zdrowszych opcji, u mnie na tapecie dość często buteleczki z bulionem z krakusa

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      tvnpix