zamknij

Rozgrzewający krem z marchewki z pomarańczą

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wegańska, rozgrzewająca i aromatyczna zupa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Beata ŚniechowskaRozgrzewający krem z marchewki z pomarańczą

Składniki

  •  listki tymianku
  • 550 g marchewki
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 nieduża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka imbiru startego na tarce
  • sok i skóra starta z 1 pomarańczy
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 płaska łyżeczka chili w płatkach
  •  sól morska i pieprz
0
0
  • Marchewki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki (stylem mirepoix). W rondlu rozgrzej olej i na wolnym ogniu podduś cebulę. Następnie dodaj marchewkę, imbir, chili oraz sól i pieprz do smaku. Smaż razem ok. 5 minut, a po tym czasie wlej sok z pomarańczy, dodaj skórkę pomarańczową oraz bulion.
  • Rondel przykryj i gotuj przez ok. 20 minut. Gdy marchewka zmięknie całość lekko wystudź, a następnie zmiksuj na gładką masę.
  • Na końcu spróbuj i w razie potrzeby skoryguj smak za pomocą soli oraz pieprzu. Przed samym podaniem krem podgrzej i udekoruj listkami tymianku.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

tvnpix