zamknij

Rozgrzewający krem z marchewki z pomarańczą

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wegańska, rozgrzewająca i aromatyczna zupa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Beata ŚniechowskaRozgrzewający krem z marchewki z pomarańczą

Składniki

  •  listki tymianku
  • 550 g marchewki
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 nieduża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka imbiru startego na tarce
  • sok i skóra starta z 1 pomarańczy
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 płaska łyżeczka chili w płatkach
  •  sól morska i pieprz
0
0
  • Marchewki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki (stylem mirepoix). W rondlu rozgrzej olej i na wolnym ogniu podduś cebulę. Następnie dodaj marchewkę, imbir, chili oraz sól i pieprz do smaku. Smaż razem ok. 5 minut, a po tym czasie wlej sok z pomarańczy, dodaj skórkę pomarańczową oraz bulion.
  • Rondel przykryj i gotuj przez ok. 20 minut. Gdy marchewka zmięknie całość lekko wystudź, a następnie zmiksuj na gładką masę.
  • Na końcu spróbuj i w razie potrzeby skoryguj smak za pomocą soli oraz pieprzu. Przed samym podaniem krem podgrzej i udekoruj listkami tymianku.
Zainspiruj nas

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix