zamknij

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Takie ciasto rozweseli każdego
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHRozśpiewany deser

Składniki

  • 7 jajek
  • 300 g  cukru
  • 400 g  masła
  • 450 g  orzechów włoskich
  • 50 g mąki
  • 2,5 łyżki  kakao
  • 1/2 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie powideł morelowych
  • 0,25l  wódki
  • 0,25l  rumu
  • 100 g  czekolady
  • kieliszek  spirytusu
0
9

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj żółtka, kakao, zmielone orzechy oraz przesianą mąkę z sodą. Całość ponownie dokładnie utrzyj. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do ciasta, delikatnie mieszając. Gotową masę przełóż do formy. Ciasto piecz w temperaturze 190ºC przez około 50 minut. Wystudzone ciasto posmaruj powidłami morelowymi, na które wyłóż masę orzechową z alkoholem, a następnie polej masą czekoladową.

Masa orzechowa z alkoholem:

Zmielone orzechy wymieszaj z alkoholami i wyłóż na upieczone ciasto.

Masa czekoladowa:

Jajka z cukrem ubij na parze. Ubitą do białości masę jajeczną wystudź. Masło utrzyj z cukrem i kakao, następnie dodaj roztopioną czekoladę, na koniec dolej kieliszek spirytusu. Tak przygotowane masło połącz z masą jajeczną. Gotową masę polej upieczone ciasto.

Więcej znajdziesz na oficjalnej stronie "Ugotowanych" >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

400g masła na ciasto i krem... Ale kostka masła na ciasto i kostka masła na krem? Może na krem kostka to za dużo? Powinniście składniki podawać osobno na ciasto a osobno na resztę.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Lepiej mogliście napisać ale ugotowałem i jest smaczne ! :)
      \

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          A do czego ta wódka i rum?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Puszyste ego Przepis 14

              Puszyste ego

              Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

              Carpaccio z buraków Kasi Klich
              Przepis 66

              Carpaccio z buraków Kasi Klich

              Wytworna wersja pospolitego warzywa

              Champion cyklistów Przepis 16

              Champion cyklistów

              Niebanalna szarlotka

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

              Takie ciasto rozweseli każdego

              Gulasz z kopytkami Przepis 197

              Gulasz z kopytkami

              Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

              Kotlety mielone na ostro

              Nowa wersja znanego dania

              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

              Krem z brokułów z łososiem

              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

              tvnpix