zamknij

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Takie ciasto rozweseli każdego
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHRozśpiewany deser

Składniki

  • 7 jajek
  • 300 g  cukru
  • 400 g  masła
  • 450 g  orzechów włoskich
  • 50 g mąki
  • 2,5 łyżki  kakao
  • 1/2 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie powideł morelowych
  • 0,25l  wódki
  • 0,25l  rumu
  • 100 g  czekolady
  • kieliszek  spirytusu
0
9

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj żółtka, kakao, zmielone orzechy oraz przesianą mąkę z sodą. Całość ponownie dokładnie utrzyj. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do ciasta, delikatnie mieszając. Gotową masę przełóż do formy. Ciasto piecz w temperaturze 190ºC przez około 50 minut. Wystudzone ciasto posmaruj powidłami morelowymi, na które wyłóż masę orzechową z alkoholem, a następnie polej masą czekoladową.

Masa orzechowa z alkoholem:

Zmielone orzechy wymieszaj z alkoholami i wyłóż na upieczone ciasto.

Masa czekoladowa:

Jajka z cukrem ubij na parze. Ubitą do białości masę jajeczną wystudź. Masło utrzyj z cukrem i kakao, następnie dodaj roztopioną czekoladę, na koniec dolej kieliszek spirytusu. Tak przygotowane masło połącz z masą jajeczną. Gotową masę polej upieczone ciasto.

Więcej znajdziesz na oficjalnej stronie "Ugotowanych" >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

400g masła na ciasto i krem... Ale kostka masła na ciasto i kostka masła na krem? Może na krem kostka to za dużo? Powinniście składniki podawać osobno na ciasto a osobno na resztę.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Lepiej mogliście napisać ale ugotowałem i jest smaczne ! :)
      \

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          A do czego ta wódka i rum?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

              Sarna w wielkim mieście Przepis 20

              Sarna w wielkim mieście

              Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

              Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

              Deser z mrożonych truskawek

              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

              Ryba w curry Przepis 15

              Ryba w curry

              Indie na talerzu

              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

              Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

              Przysmak młodości Przepis 137

              Przysmak młodości

              Kanapka idealna!

              Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

              Orzechowy gangster z Bronxu

              Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

              Klasyka na twoim stole

              tvnpix