zamknij

Ruloniki z ciasta filo z miodem i orzechami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Pyszny deser z orzechami i miodem
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsRuloniki z ciasta filo z miodem i orzechami

Składniki

  • 100 g orzechów laskowych
  • około 8-10 arkuszy ciasto filo
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 ml miodu
  • 4 łyżki  brązowego cukru
  • 2 łyżeczki  cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
0
1

Sposób przygotowania:

  • Orzechy pokrój drobno lub zmiel za pomocą blendera.
  • Arkusz ciasta filo posmaruj masłem, przykryj kolejnym arkuszem, posmaruj masłem, czynność powtarzaj. Ostatni arkusz posmaruj masłem i posyp orzechami i 2 łyżkami cukru.
  • Ciasto przekrój w poprzek na połowę a następnie zwijaj z niego małe ruloniki. Z podanej ilości składników powinno powstać około 20-26 ruloników.
  • Ciastka wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20 minut.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu polej je syropem. Aby go przygotować w małym garnku, podgrzej miód, cukier (2 łyżki), cynamon i cukier waniliowy. Składniki powinny idealnie się połączyć.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix