zamknij

Ruloniki z ciasta filo z miodem i orzechami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Pyszny deser z orzechami i miodem
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsRuloniki z ciasta filo z miodem i orzechami

Składniki

  • 100 g orzechów laskowych
  • około 8-10 arkuszy ciasto filo
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 ml miodu
  • 4 łyżki  brązowego cukru
  • 2 łyżeczki  cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
0
1

Sposób przygotowania:

  • Orzechy pokrój drobno lub zmiel za pomocą blendera.
  • Arkusz ciasta filo posmaruj masłem, przykryj kolejnym arkuszem, posmaruj masłem, czynność powtarzaj. Ostatni arkusz posmaruj masłem i posyp orzechami i 2 łyżkami cukru.
  • Ciasto przekrój w poprzek na połowę a następnie zwijaj z niego małe ruloniki. Z podanej ilości składników powinno powstać około 20-26 ruloników.
  • Ciastka wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20 minut.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu polej je syropem. Aby go przygotować w małym garnku, podgrzej miód, cukier (2 łyżki), cynamon i cukier waniliowy. Składniki powinny idealnie się połączyć.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix