zamknij

Ryba po grecku na parze

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pomysł na obiad dla dzieci
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Bartosz Krupa/East News/DDTVNRyba po grecku na parze

Składniki

  • 700 g filetu z dorsza
  • 200 g marchewki
  • 200 g cebuli
  • 50 g selera
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 400 g pomidorów (mogą być z puszki)
  • łyżka soli
  • łyżka pieprzu
  • 200 ml wody lub wywaru
  •  listek laurowy
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta czerwonej papryki
  • garść zielonej pietruszki
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki brązowego cukru
0
0
  • Rybę dokładnie umyj, posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię i zacznij gotować na parze – około 20 minut.
  • Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce oprócz cebuli. Cebulę drobno posiekaj, by nie stracić za dużo soku. Następnie dodaj oliwę, sól, pieprz, wodę lub wywar, pomidory bez skórki, liść laurowy, cukier, paprykę i duś pod przykryciem 25 minut.
  • Po upływie tego czasu ściągnij przykrywkę i gotuj kolejne 10 minut, by woda odparowała. Następnie rybę przełóż do półmiska i wymieszaj z warzywami.
  • Koniecznie na górze posyp zieloną pietruszką.

Przepis autorstwa Darii Ładochy.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix