zamknij

Ryba po grecku na parze

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pomysł na obiad dla dzieci
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Bartosz Krupa/East News/DDTVNRyba po grecku na parze

Składniki

  • 700 g filetu z dorsza
  • 200 g marchewki
  • 200 g cebuli
  • 50 g selera
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 400 g pomidorów (mogą być z puszki)
  • łyżka soli
  • łyżka pieprzu
  • 200 ml wody lub wywaru
  •  listek laurowy
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta czerwonej papryki
  • garść zielonej pietruszki
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki brązowego cukru
0
0
  • Rybę dokładnie umyj, posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię i zacznij gotować na parze – około 20 minut.
  • Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce oprócz cebuli. Cebulę drobno posiekaj, by nie stracić za dużo soku. Następnie dodaj oliwę, sól, pieprz, wodę lub wywar, pomidory bez skórki, liść laurowy, cukier, paprykę i duś pod przykryciem 25 minut.
  • Po upływie tego czasu ściągnij przykrywkę i gotuj kolejne 10 minut, by woda odparowała. Następnie rybę przełóż do półmiska i wymieszaj z warzywami.
  • Koniecznie na górze posyp zieloną pietruszką.

Przepis autorstwa Darii Ładochy.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix