zamknij

Ryba po grecku na parze

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pomysł na obiad dla dzieci
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Bartosz Krupa/East News/DDTVNRyba po grecku na parze

Składniki

  • 700 g filetu z dorsza
  • 200 g marchewki
  • 200 g cebuli
  • 50 g selera
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 400 g pomidorów (mogą być z puszki)
  • łyżka soli
  • łyżka pieprzu
  • 200 ml wody lub wywaru
  •  listek laurowy
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta czerwonej papryki
  • garść zielonej pietruszki
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki brązowego cukru
0
0
  • Rybę dokładnie umyj, posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię i zacznij gotować na parze – około 20 minut.
  • Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce oprócz cebuli. Cebulę drobno posiekaj, by nie stracić za dużo soku. Następnie dodaj oliwę, sól, pieprz, wodę lub wywar, pomidory bez skórki, liść laurowy, cukier, paprykę i duś pod przykryciem 25 minut.
  • Po upływie tego czasu ściągnij przykrywkę i gotuj kolejne 10 minut, by woda odparowała. Następnie rybę przełóż do półmiska i wymieszaj z warzywami.
  • Koniecznie na górze posyp zieloną pietruszką.

Przepis autorstwa Darii Ładochy.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

tvnpix