zamknij

Ryba w curry

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Indie na talerzu
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Ryba w curry

Składniki

  • 300 g długoziarnistego ryżu
  • 2 łyżki olej do smażenia
  • 1 łyżeczka  nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 3 cebule pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kawałek wielkości orzecha włoskiego imbir
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 750 g białej ryby pokrojonej na duże kawałki np. dorsza
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 400 ml siekanych pomidorów z puszki (1 puszka)
0
8

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj nasiona gorczycy i kminu, podgrzewaj aż zaczną „strzelać”. Dodaj cebulę, drobno pokrojony czosnek, imbir i chilli. Smaż całość na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodaj resztę przypraw i odrobinę wody, wymieszaj i smaż przez minutę. Dodaj rybę, mleko kokosowe i pomidory, lekko wymieszaj. Duś na wolnym ogniu aż ryba będzie miękka (około 20 min). Podawaj z ryżem lub indyjskim pieczywem.

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

przepis wspanialy, dzisiaj z niego skorzystam, nie mam gorczycy i kminu, ale przepis chyba na tym nie straci

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      chicco321

      ja też mam ochotę dzisiaj zrobić to danie na obiadek, jeszcze tylko dokupię kilka brakujących składników i już mi ślinka leci, po ugotowaniu napiszę czy była smaczna rybka. Pozdrawiam gotujących!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          na pewno spróbuję, bo po przeczytaniu przepisu wygląda bardzo wyśmienicie i w końcu zrobię coś odmiennego na wigilijny stół :))))

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Curry rybne na wigilijny stół??? Rany boskie, co za profanacja. Toż to zwykłe, codzienne żarcie, które robi się w 30 minut!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                  Kotlety mielone na ostro

                  Nowa wersja znanego dania

                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                  Grillowany ser halloumi

                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                  Corpus delicti końca lata

                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                  Babka ziemniaczana

                  Podlaski specjał

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                  Klasyka na twoim stole

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                  Takie ciasto rozweseli każdego

                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                  Sarna w wielkim mieście

                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                  Tatar ze śledzia
                  Przepis 13

                  Tatar ze śledzia

                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                  tvnpix