zamknij

Rybne curry

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Orientalna rybka
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Studioo Małgorzata KujdaRybne curry

Składniki

  • 300 g długoziarnistego ryżu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 3 cebule, pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru, wielkości orzecha włoskiego
  • 1 zielone chilli
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 750 g białej ryby pokrojonej na duże kawałki np. dorsza
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 400 ml siekanych pomidorów z puszki(1 puszka)
0
2

Sposób przygotowania:

 

  • Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj nasiona gorczycy i kminu, podgrzewaj aż zaczną „strzelać”.
  • Dodaj cebulę, drobno pokrojony czosnek, imbir i chilli. Smaż całość na wolnym ogniu przez kilka minut.
  • Dodaj resztę przypraw i odrobinę wody, wymieszaj i smaż przez minutę.
  • Dodaj rybę, mleko kokosowe i pomidory, lekko wymieszaj. Duś na wolnym ogniu aż ryba będzie miękka (około 20 min).
  • Podawaj z ryżem lub indyjskim pieczywem.

 

 

 

<p>

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix