zamknij

Ryż szafranowy

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Dodatek do mięsa lub warzyw
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Ryż szafranowy
Autor: StockFood/AgencjaFree. Ryż szafranowy

Składniki

  • 200 g ryżu basmati
  • 1 biała cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 4 ziarna kardamonu
  • ok. 400 ml bulionu warzywnego
  • szczypta szafranu
  •  sól
  •  śweżo zmielony pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Opłucz ryż w wodzie kilka razy aż woda będzie czysta.
  • Obierz cebulę i posiekaj drobno.
  • Rozpuść masło na patelni i wrzuć na nią cynamon, goździki i kardamon.
  • Smaż chwilę na wolnym ogniu a następnie dodaj cebulę.
  • Po kilku minutach dodaj ryż, zamieszaj i zalej bulionem.
  • Nałóż pokrywkę i duś na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając i dolewając w razie potrzeby bulion.
  • Rozpuść szafran w niewielkiej ilości wody i odstaw na 10 minut.
  • Następnie dodaj do ryżu, zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix