zamknij

Ryż szafranowy

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Dodatek do mięsa lub warzyw
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Ryż szafranowy
Autor: StockFood/AgencjaFree. Ryż szafranowy

Składniki

  • 200 g ryżu basmati
  • 1 biała cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 4 ziarna kardamonu
  • ok. 400 ml bulionu warzywnego
  • szczypta szafranu
  •  sól
  •  śweżo zmielony pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Opłucz ryż w wodzie kilka razy aż woda będzie czysta.
  • Obierz cebulę i posiekaj drobno.
  • Rozpuść masło na patelni i wrzuć na nią cynamon, goździki i kardamon.
  • Smaż chwilę na wolnym ogniu a następnie dodaj cebulę.
  • Po kilku minutach dodaj ryż, zamieszaj i zalej bulionem.
  • Nałóż pokrywkę i duś na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając i dolewając w razie potrzeby bulion.
  • Rozpuść szafran w niewielkiej ilości wody i odstaw na 10 minut.
  • Następnie dodaj do ryżu, zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix