zamknij

Ryż szafranowy

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Dodatek do mięsa lub warzyw
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Ryż szafranowy
Autor: StockFood/AgencjaFree. Ryż szafranowy

Składniki

  • 200 g ryżu basmati
  • 1 biała cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 4 ziarna kardamonu
  • ok. 400 ml bulionu warzywnego
  • szczypta szafranu
  •  sól
  •  śweżo zmielony pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Opłucz ryż w wodzie kilka razy aż woda będzie czysta.
  • Obierz cebulę i posiekaj drobno.
  • Rozpuść masło na patelni i wrzuć na nią cynamon, goździki i kardamon.
  • Smaż chwilę na wolnym ogniu a następnie dodaj cebulę.
  • Po kilku minutach dodaj ryż, zamieszaj i zalej bulionem.
  • Nałóż pokrywkę i duś na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając i dolewając w razie potrzeby bulion.
  • Rozpuść szafran w niewielkiej ilości wody i odstaw na 10 minut.
  • Następnie dodaj do ryżu, zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix