zamknij

Ryżowe puzzle

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tandem  Dominika Hoppe i Tomasz Seidler
Autor przepisu:
Gramy w słodkie!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: TandemRyżowe puzzle Tandem

Składniki

  • 250 g  mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 100 g  cukru pudru
  • 200 g  zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
  • 2 torebki  cukru waniliowego
  • garść  migdałów
0
0

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Z mąki, cukrów, masła zagnieć ciasto.
  • Jeśli nie będzie się wystarczająco dobrze łączyło możesz dodać łyżkę zimnej wody.
  • Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, udekoruj migdałami i porozkładaj w równych odstępach na przygotowanej wcześniej blasze.
  • Ciastka piecz ok. 25- 30 min., aż nabiorą złotego koloru.
  • Podczas pieczenia ciastka znacznie powiększają swoją powierzchnię i łączą się ze sobą, jak puzzle, w całość.
  • Jednak po wystygnięciu z łatwością można je porozdzielać. Ostudzone ciastka możesz oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.

***

Danie i przepis przygotował dla nas TANDEM, czyli Dominika Hoppe i Tomasz Seidler z Poznania. Prowadzą catering "Bułka z Masłem" oraz jednodniową Restaurację "Tu/Teraz" działającą w ramach Restaurant Day. Ich specjalnością jest kuchnia bezglutenowa.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Niestety zupełnie nie wyszły, rozlały się, ale po 30 min są nadal surowe, rzadkie mimo iż już się przypalają.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      tvnpix