zamknij

Ryżowe puzzle

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tandem  Dominika Hoppe i Tomasz Seidler
Autor przepisu:
Gramy w słodkie!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: TandemRyżowe puzzle Tandem

Składniki

  • 250 g  mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 100 g  cukru pudru
  • 200 g  zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
  • 2 torebki  cukru waniliowego
  • garść  migdałów
0
0

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Z mąki, cukrów, masła zagnieć ciasto.
  • Jeśli nie będzie się wystarczająco dobrze łączyło możesz dodać łyżkę zimnej wody.
  • Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, udekoruj migdałami i porozkładaj w równych odstępach na przygotowanej wcześniej blasze.
  • Ciastka piecz ok. 25- 30 min., aż nabiorą złotego koloru.
  • Podczas pieczenia ciastka znacznie powiększają swoją powierzchnię i łączą się ze sobą, jak puzzle, w całość.
  • Jednak po wystygnięciu z łatwością można je porozdzielać. Ostudzone ciastka możesz oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.

***

Danie i przepis przygotował dla nas TANDEM, czyli Dominika Hoppe i Tomasz Seidler z Poznania. Prowadzą catering "Bułka z Masłem" oraz jednodniową Restaurację "Tu/Teraz" działającą w ramach Restaurant Day. Ich specjalnością jest kuchnia bezglutenowa.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Niestety zupełnie nie wyszły, rozlały się, ale po 30 min są nadal surowe, rzadkie mimo iż już się przypalają.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      tvnpix