zamknij

Sajgonki z krewetkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia wietnamska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Orientalnie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Sajgonki z krewetkami
Autor: StockFood/AgencjaFree Sajgonki

Składniki

  • 2 marchewki
  • 100 g groszku cukrowego
  • 4 łodygi szczypioru z dymki
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 8 oczyszczonych i obranych świeżych krewetek tygrysich
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 80 g kiełków fasoli
  • 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  •  sól
  •  świeżo mielony pieprz
  • 12 arkuszy papieru ryżowego, 21,5 x 21,5cm
  • 1 rozbełtane białko
  •  olej do smażenia
0
2

 

Sposób przygotowania:

przepis na 12 sztuk

  • Warzywa umyj i wysusz. Marchewki obierz i pokrój w cienkie paski
  • Groszek pokrój w poprzek w drobne paski. Szczypiorek posiekaj drobno. Imbir i czosnek obierz i posiekaj. Papryczkę przekrójna pół, usuń gniazda nasienne i posiekaj
  • Krewetki posiekaj
  • W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej sezamowy
  • Dodaj marchewkę z groszkiem i smaż minutę. Następnie dodaj cebulę, chili, czosnek i imbir, wymieszaj i smaż kolejną minutę, następnie zdejmij z ognia
  • Dodaj sos sojowy i rybny, wymieszaj
  • Dodaj krewetki, kiełki, dopraw solą i pieprzem. Lekko ostudź
  • W dolnym rogu arkusza papieru ryżowego nałóż około 2 łyżki warzyw z krewetkami
  • Dwie górne krawędzie arkusza posmaruj białkiem. Zawiń dolny róg z nadzieniem, dwa boczne rogi złóż do środka. Zawiń sajgonka od dołu ku górze w rulon, przyciskając lekko na końcu zwijania
  • W woku podgrzej dużą ilość oleju do około 170C. Smaż sajgonki na głębokim tłuszczu około 4 minuty z każdej strony na złoty kolor
  • Gotowe sajgonki wyjmuj łyżką cedzakową i odsącz z tłuszczu
  • Podawaj z dodatkiem sosu sojowego lub sosu chili
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix