zamknij

Sajgonki z krewetkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia wietnamska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Orientalnie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Sajgonki z krewetkami
Autor: StockFood/AgencjaFree Sajgonki

Składniki

  • 2 marchewki
  • 100 g groszku cukrowego
  • 4 łodygi szczypioru z dymki
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 8 oczyszczonych i obranych świeżych krewetek tygrysich
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 80 g kiełków fasoli
  • 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  •  sól
  •  świeżo mielony pieprz
  • 12 arkuszy papieru ryżowego, 21,5 x 21,5cm
  • 1 rozbełtane białko
  •  olej do smażenia
0
2

 

Sposób przygotowania:

przepis na 12 sztuk

  • Warzywa umyj i wysusz. Marchewki obierz i pokrój w cienkie paski
  • Groszek pokrój w poprzek w drobne paski. Szczypiorek posiekaj drobno. Imbir i czosnek obierz i posiekaj. Papryczkę przekrójna pół, usuń gniazda nasienne i posiekaj
  • Krewetki posiekaj
  • W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej sezamowy
  • Dodaj marchewkę z groszkiem i smaż minutę. Następnie dodaj cebulę, chili, czosnek i imbir, wymieszaj i smaż kolejną minutę, następnie zdejmij z ognia
  • Dodaj sos sojowy i rybny, wymieszaj
  • Dodaj krewetki, kiełki, dopraw solą i pieprzem. Lekko ostudź
  • W dolnym rogu arkusza papieru ryżowego nałóż około 2 łyżki warzyw z krewetkami
  • Dwie górne krawędzie arkusza posmaruj białkiem. Zawiń dolny róg z nadzieniem, dwa boczne rogi złóż do środka. Zawiń sajgonka od dołu ku górze w rulon, przyciskając lekko na końcu zwijania
  • W woku podgrzej dużą ilość oleju do około 170C. Smaż sajgonki na głębokim tłuszczu około 4 minuty z każdej strony na złoty kolor
  • Gotowe sajgonki wyjmuj łyżką cedzakową i odsącz z tłuszczu
  • Podawaj z dodatkiem sosu sojowego lub sosu chili
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

tvnpix