zamknij

Sajgonki z krewetkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia wietnamska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Orientalnie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Sajgonki z krewetkami
Autor: StockFood/AgencjaFree Sajgonki

Składniki

  • 2 marchewki
  • 100 g groszku cukrowego
  • 4 łodygi szczypioru z dymki
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 8 oczyszczonych i obranych świeżych krewetek tygrysich
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 80 g kiełków fasoli
  • 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  •  sól
  •  świeżo mielony pieprz
  • 12 arkuszy papieru ryżowego, 21,5 x 21,5cm
  • 1 rozbełtane białko
  •  olej do smażenia
0
2

 

Sposób przygotowania:

przepis na 12 sztuk

  • Warzywa umyj i wysusz. Marchewki obierz i pokrój w cienkie paski
  • Groszek pokrój w poprzek w drobne paski. Szczypiorek posiekaj drobno. Imbir i czosnek obierz i posiekaj. Papryczkę przekrójna pół, usuń gniazda nasienne i posiekaj
  • Krewetki posiekaj
  • W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej sezamowy
  • Dodaj marchewkę z groszkiem i smaż minutę. Następnie dodaj cebulę, chili, czosnek i imbir, wymieszaj i smaż kolejną minutę, następnie zdejmij z ognia
  • Dodaj sos sojowy i rybny, wymieszaj
  • Dodaj krewetki, kiełki, dopraw solą i pieprzem. Lekko ostudź
  • W dolnym rogu arkusza papieru ryżowego nałóż około 2 łyżki warzyw z krewetkami
  • Dwie górne krawędzie arkusza posmaruj białkiem. Zawiń dolny róg z nadzieniem, dwa boczne rogi złóż do środka. Zawiń sajgonka od dołu ku górze w rulon, przyciskając lekko na końcu zwijania
  • W woku podgrzej dużą ilość oleju do około 170C. Smaż sajgonki na głębokim tłuszczu około 4 minuty z każdej strony na złoty kolor
  • Gotowe sajgonki wyjmuj łyżką cedzakową i odsącz z tłuszczu
  • Podawaj z dodatkiem sosu sojowego lub sosu chili
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix