zamknij

Sajgonki z krewetkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia wietnamska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Orientalnie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Sajgonki z krewetkami
Autor: StockFood/AgencjaFree Sajgonki

Składniki

  • 2 marchewki
  • 100 g groszku cukrowego
  • 4 łodygi szczypioru z dymki
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 8 oczyszczonych i obranych świeżych krewetek tygrysich
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 80 g kiełków fasoli
  • 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  •  sól
  •  świeżo mielony pieprz
  • 12 arkuszy papieru ryżowego, 21,5 x 21,5cm
  • 1 rozbełtane białko
  •  olej do smażenia
0
2

 

Sposób przygotowania:

przepis na 12 sztuk

  • Warzywa umyj i wysusz. Marchewki obierz i pokrój w cienkie paski
  • Groszek pokrój w poprzek w drobne paski. Szczypiorek posiekaj drobno. Imbir i czosnek obierz i posiekaj. Papryczkę przekrójna pół, usuń gniazda nasienne i posiekaj
  • Krewetki posiekaj
  • W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej sezamowy
  • Dodaj marchewkę z groszkiem i smaż minutę. Następnie dodaj cebulę, chili, czosnek i imbir, wymieszaj i smaż kolejną minutę, następnie zdejmij z ognia
  • Dodaj sos sojowy i rybny, wymieszaj
  • Dodaj krewetki, kiełki, dopraw solą i pieprzem. Lekko ostudź
  • W dolnym rogu arkusza papieru ryżowego nałóż około 2 łyżki warzyw z krewetkami
  • Dwie górne krawędzie arkusza posmaruj białkiem. Zawiń dolny róg z nadzieniem, dwa boczne rogi złóż do środka. Zawiń sajgonka od dołu ku górze w rulon, przyciskając lekko na końcu zwijania
  • W woku podgrzej dużą ilość oleju do około 170C. Smaż sajgonki na głębokim tłuszczu około 4 minuty z każdej strony na złoty kolor
  • Gotowe sajgonki wyjmuj łyżką cedzakową i odsącz z tłuszczu
  • Podawaj z dodatkiem sosu sojowego lub sosu chili
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

tvnpix