zamknij

Sajgonki z pieczonymi burakami

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Grzegorz Łapanowski
Autor przepisu:
I wędzoną makrelą
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Sajgonki z pieczonymi burakami
Autor: kulinarni.pl/3tv Sajgonki z pieczonymi burakami i wędzoną makrelą

Składniki

  • 1 wędzona makrela
  • 3 średnie buraki
  • 1 duża marchew
  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • 100 ml soku z buraków
  • garść ulubionych kiełków
  • pół główki sałaty lodowej
  • kilka łyżek majonezu z kolendrą i Tabasco
  • kilka listków kolendry i purpurowej bazylii
0
5

Sposób przygotowania:

  • Buraki w skórce zawiń w folię aluminiową
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz w nim buraki przez około 1,5 godz
  • Odłóż buraki do schłodzenia. Obierz je ze skórki i pokrój na nieduże kawałki
  • Marchew obierz, umyj i osusz. Podziel ją na części wielkości około 5 cm, a potem pokrój na cienkie paseczki - jak zapałki (to ważne, bo surowe będą wkładane do sajgonek)
  • Sałatę lodową także pokrój w wąskie paski
  • Makrelę obierz ze skóry, podziel na kawałki  i oczyść z ości
  • Papier ryżowy pojedynczo zanurzaj na kilka chwil w soku z buraków
  • Układaj go ostrożnie (plami!) na desce. Na środku połóż warstwę sałaty, kiełki, pieczonego buraka, surową marchewkę i makrelę
  • Wierzch solidnie posmaruj majonezem z kolendrą i Tabasco >>>> zobacz jak zrobić majonez
  • Następnie z dużą precyzją zwiń wszystko w rulon. Podziel go na sześć części . Na wierzchu każdej porcji połóż listki świeżej kolendry i purpurowej bazylii
  • Wietnamskie sajgonki w europejskim stylu gotowe!

Zobacz przepis na majonez, który pasuje do tego przepisu!

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.

Płyta indukcyjna Infinite zapewnia maksymalną swobodę. Możesz korzystać z garnków o różnych kształtach i wielkości, a do tego dowolnie umieszczać je na powierzchni płyty – wystarczy,
że dno naczynia zakryje jedno z czterech widocznych oznaczeń.

Wielofunkcyjny piekarnik parowy z linii Inpsiration to połączenie pary i gorącego powietrza. Świetne sprawdza się w przyrządzeniu ryb, drobiu, dużych porcji mięsa, zapiekanek, deserów, domowego chleba z chrupiącą skórką, apetycznych warzyw i ciast. Jest to także najlepszy sposób na zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach.

 

 

Electrolux
Autor: BBS Electrolux

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

tvnpix