Sajgonki z pieczonymi burakami
Przepis
przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji

Składniki
- 1 wędzona makrela
- 3 średnie buraki
- 1 duża marchew
- 8 arkuszy papieru ryżowego
- 100 ml soku z buraków
- garść ulubionych kiełków
- pół główki sałaty lodowej
- kilka łyżek majonezu z kolendrą i Tabasco
- kilka listków kolendry i purpurowej bazylii
Sposób przygotowania:
- Buraki w skórce zawiń w folię aluminiową
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz w nim buraki przez około 1,5 godz
- Odłóż buraki do schłodzenia. Obierz je ze skórki i pokrój na nieduże kawałki
- Marchew obierz, umyj i osusz. Podziel ją na części wielkości około 5 cm, a potem pokrój na cienkie paseczki - jak zapałki (to ważne, bo surowe będą wkładane do sajgonek)
- Sałatę lodową także pokrój w wąskie paski
- Makrelę obierz ze skóry, podziel na kawałki i oczyść z ości
- Papier ryżowy pojedynczo zanurzaj na kilka chwil w soku z buraków
- Układaj go ostrożnie (plami!) na desce. Na środku połóż warstwę sałaty, kiełki, pieczonego buraka, surową marchewkę i makrelę
- Wierzch solidnie posmaruj majonezem z kolendrą i Tabasco >>>> zobacz jak zrobić majonez
- Następnie z dużą precyzją zwiń wszystko w rulon. Podziel go na sześć części . Na wierzchu każdej porcji połóż listki świeżej kolendry i purpurowej bazylii
- Wietnamskie sajgonki w europejskim stylu gotowe!
Zobacz przepis na majonez, który pasuje do tego przepisu!
Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.
Płyta indukcyjna Infinite zapewnia maksymalną swobodę. Możesz korzystać z garnków o różnych kształtach i wielkości, a do tego dowolnie umieszczać je na powierzchni płyty – wystarczy,
że dno naczynia zakryje jedno z czterech widocznych oznaczeń.
Wielofunkcyjny piekarnik parowy z linii Inpsiration to połączenie pary i gorącego powietrza. Świetne sprawdza się w przyrządzeniu ryb, drobiu, dużych porcji mięsa, zapiekanek, deserów, domowego chleba z chrupiącą skórką, apetycznych warzyw i ciast. Jest to także najlepszy sposób na zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach.
