zamknij

Sajgonki z pieczonymi burakami

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Grzegorz Łapanowski
Autor przepisu:
I wędzoną makrelą
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Sajgonki z pieczonymi burakami
Autor: kulinarni.pl/3tv Sajgonki z pieczonymi burakami i wędzoną makrelą

Składniki

  • 1 wędzona makrela
  • 3 średnie buraki
  • 1 duża marchew
  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • 100 ml soku z buraków
  • garść ulubionych kiełków
  • pół główki sałaty lodowej
  • kilka łyżek majonezu z kolendrą i Tabasco
  • kilka listków kolendry i purpurowej bazylii
0
5

Sposób przygotowania:

  • Buraki w skórce zawiń w folię aluminiową
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz w nim buraki przez około 1,5 godz
  • Odłóż buraki do schłodzenia. Obierz je ze skórki i pokrój na nieduże kawałki
  • Marchew obierz, umyj i osusz. Podziel ją na części wielkości około 5 cm, a potem pokrój na cienkie paseczki - jak zapałki (to ważne, bo surowe będą wkładane do sajgonek)
  • Sałatę lodową także pokrój w wąskie paski
  • Makrelę obierz ze skóry, podziel na kawałki  i oczyść z ości
  • Papier ryżowy pojedynczo zanurzaj na kilka chwil w soku z buraków
  • Układaj go ostrożnie (plami!) na desce. Na środku połóż warstwę sałaty, kiełki, pieczonego buraka, surową marchewkę i makrelę
  • Wierzch solidnie posmaruj majonezem z kolendrą i Tabasco >>>> zobacz jak zrobić majonez
  • Następnie z dużą precyzją zwiń wszystko w rulon. Podziel go na sześć części . Na wierzchu każdej porcji połóż listki świeżej kolendry i purpurowej bazylii
  • Wietnamskie sajgonki w europejskim stylu gotowe!

Zobacz przepis na majonez, który pasuje do tego przepisu!

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.

Płyta indukcyjna Infinite zapewnia maksymalną swobodę. Możesz korzystać z garnków o różnych kształtach i wielkości, a do tego dowolnie umieszczać je na powierzchni płyty – wystarczy,
że dno naczynia zakryje jedno z czterech widocznych oznaczeń.

Wielofunkcyjny piekarnik parowy z linii Inpsiration to połączenie pary i gorącego powietrza. Świetne sprawdza się w przyrządzeniu ryb, drobiu, dużych porcji mięsa, zapiekanek, deserów, domowego chleba z chrupiącą skórką, apetycznych warzyw i ciast. Jest to także najlepszy sposób na zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach.

 

 

Electrolux
Autor: BBS Electrolux

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix