zamknij

Sakiewki z papieru ryżowego nadziewane krewetkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia chińska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Sakiewki z papieru ryżowego nadziewane krewetkami

Składniki

  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • 300 g krewetek gotowych do przyrządzenia
  • 1 marchewka
  • 200 g pędów bambusa
  • garść posiekanej w paski czerwonej kapusty
  • 3 cm korzeń imbiru
  • 2 łyżki posiekanej drobno dymki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 limonki
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 12 łodyżek szczypiorku
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
0
0

Sposób przygotowania:

  • Obierz marchew, przekrój w poprzek na pół a następnie w cienkie paski.
  • Pokrój selera naciowego w krążki. Obierz imbir i posiekaj w cienkie paski.
  • Wymieszaj marchew z selerem, pędami bambusa, kapustą, dymką oraz  imbirem.
  • W oddzielnym naczyniu wymieszaj sos sojowy z 2 łyżkami oleju sezamowego i oliwą.
  • Dodaj powstały dressing do warzyw i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
  • W międzyczasie zagotuj wodę w garnku i wrzuć do wrzątku łodygi szczypiorku na 1 minutę. Następnie odcedź.
  • Rozgrzej masło na patelni i wrzuć mieszankę marynowanych warzyw.
  • Smaż na średnim ogniu często mieszając przez 2 minuty.
  • Dopraw solą, pieprzem i dodaj krewetki. Smaż całość 2-3 minuty a następnie zdejmij z ognia, skrop sokiem z limonek, zamieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  • Namocz papier ryżowy w letniej wodzie i ułóż arkusze na blacie.
  • Na każdym arkuszu umieść po 2-3 łyżki nadzienia. Delikatnie zawiń sakiewki zamykając szczelnie nadzienie i związując każdą łodygą szczypiorku.
  • Podawaj schłodzone, oprószone kolorowym pieprzem i skropione pozostałym olejem sezamowym.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix