zamknij

Sakiewki z papieru ryżowego nadziewane krewetkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia chińska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Sakiewki z papieru ryżowego nadziewane krewetkami

Składniki

  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • 300 g krewetek gotowych do przyrządzenia
  • 1 marchewka
  • 200 g pędów bambusa
  • garść posiekanej w paski czerwonej kapusty
  • 3 cm korzeń imbiru
  • 2 łyżki posiekanej drobno dymki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 limonki
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 12 łodyżek szczypiorku
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
0
0

Sposób przygotowania:

  • Obierz marchew, przekrój w poprzek na pół a następnie w cienkie paski.
  • Pokrój selera naciowego w krążki. Obierz imbir i posiekaj w cienkie paski.
  • Wymieszaj marchew z selerem, pędami bambusa, kapustą, dymką oraz  imbirem.
  • W oddzielnym naczyniu wymieszaj sos sojowy z 2 łyżkami oleju sezamowego i oliwą.
  • Dodaj powstały dressing do warzyw i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
  • W międzyczasie zagotuj wodę w garnku i wrzuć do wrzątku łodygi szczypiorku na 1 minutę. Następnie odcedź.
  • Rozgrzej masło na patelni i wrzuć mieszankę marynowanych warzyw.
  • Smaż na średnim ogniu często mieszając przez 2 minuty.
  • Dopraw solą, pieprzem i dodaj krewetki. Smaż całość 2-3 minuty a następnie zdejmij z ognia, skrop sokiem z limonek, zamieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  • Namocz papier ryżowy w letniej wodzie i ułóż arkusze na blacie.
  • Na każdym arkuszu umieść po 2-3 łyżki nadzienia. Delikatnie zawiń sakiewki zamykając szczelnie nadzienie i związując każdą łodygą szczypiorku.
  • Podawaj schłodzone, oprószone kolorowym pieprzem i skropione pozostałym olejem sezamowym.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

tvnpix