zamknij

Sakiewki z papieru ryżowego nadziewane krewetkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia chińska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Sakiewki z papieru ryżowego nadziewane krewetkami

Składniki

  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • 300 g krewetek gotowych do przyrządzenia
  • 1 marchewka
  • 200 g pędów bambusa
  • garść posiekanej w paski czerwonej kapusty
  • 3 cm korzeń imbiru
  • 2 łyżki posiekanej drobno dymki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 limonki
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 12 łodyżek szczypiorku
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
0
0

Sposób przygotowania:

  • Obierz marchew, przekrój w poprzek na pół a następnie w cienkie paski.
  • Pokrój selera naciowego w krążki. Obierz imbir i posiekaj w cienkie paski.
  • Wymieszaj marchew z selerem, pędami bambusa, kapustą, dymką oraz  imbirem.
  • W oddzielnym naczyniu wymieszaj sos sojowy z 2 łyżkami oleju sezamowego i oliwą.
  • Dodaj powstały dressing do warzyw i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
  • W międzyczasie zagotuj wodę w garnku i wrzuć do wrzątku łodygi szczypiorku na 1 minutę. Następnie odcedź.
  • Rozgrzej masło na patelni i wrzuć mieszankę marynowanych warzyw.
  • Smaż na średnim ogniu często mieszając przez 2 minuty.
  • Dopraw solą, pieprzem i dodaj krewetki. Smaż całość 2-3 minuty a następnie zdejmij z ognia, skrop sokiem z limonek, zamieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  • Namocz papier ryżowy w letniej wodzie i ułóż arkusze na blacie.
  • Na każdym arkuszu umieść po 2-3 łyżki nadzienia. Delikatnie zawiń sakiewki zamykając szczelnie nadzienie i związując każdą łodygą szczypiorku.
  • Podawaj schłodzone, oprószone kolorowym pieprzem i skropione pozostałym olejem sezamowym.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix