zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sałata z pieczonymi pomidorami, paprykami, świeżymi truskawkami i bundzem

Przepis konkursowy

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
monika_ruszkowska
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://ekuchareczka.pl/Sałata z pieczonymi pomidorami, paprykami, świeżymi truskawkami i bundzem.

Składniki

  • 4 pomidory malinowe
  • 4 papryki czerwone łagodne
  • 0,4 kg truskawki, maliny
  • 1 łyżka miód lipowy
  • 1/3 szklanki oliwa
  • 1 łyżka balsamico
  • 0,2 kg bundz
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta tymianku
  • szczypta rozmarynu
  • kilka grzanek (czosnkowych)
  • do smarowania masło Lurpak
0
3

Sposób przygotowania:

  • Świeże pomidory, nie obierając, kroimy na połówki, układamy na lekko zwilżonej olejem blasze, uprzednio bardzo solidnie doprawiając grubo zmielonym pieprzem, solą oraz cukrem trzcinowym, a także rozmarynem i tymiankiem.
  • Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez półtorej godziny.
  • Przez godzinę równocześnie pieczemy czerwone soczyste papryki, które po lekkim wystudzeniu w zamkniętej torebce, obieramy ze skórki.
  • Na dużych talerzach rozkładamy papryki i upieczone pomidory oraz niezbyt cienko pokrojone plastry bundzu lub innego raczej łagodnego w smaku i zapachu sera.
  • Całość dekorujemy obficie przekrojonymi na połówki lub ćwiartki świeżymi słodkimi truskawkami i malinami.
  • Polewamy sosem przygotowanym ze zmiksowanych truskawek i malin z dodatkiem balsamico, miodu oraz oliwy.
  • Podajemy z czosnkowymi grzankami przygotowanymi z masłem Lurpak.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

tvnpix