zamknij

Sałatka jarzynowa

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z domowym majonezem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kingaparuzel.plSałatka jarzynowa

Składniki

  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 3 średniej wielkości korzenie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 2 duże jabłka (soczyste)
  • 3-4 średnich kiszonych ogórków
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka konserwowej kukurydzy
  • 1 pęczek dymki lub zielonej pietruszki
  •  sól, pieprz
  •  domowy majonez:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  •  sok z ½ cytryny
  • 250 ml oleju słonecznikowego
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Jarzyny obieramy, starannie płuczemy i gotujemy w całości aż będą miękkie (al. dente).
  • Następnie je odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • W tym czasie kroimy w drobną kostkę jabłka, kiszone ogórki ( sok z ogórków nie pozwoli ściemnieć  jabłkom ) i cebulę.
  • Możemy już pokroić schłodzone jarzyny, a następnie dodać  odsączony zielony groszek i kukurydzę.
  • Do sałatki dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku.
  • Całość dokładnie mieszamy, wierzch dekorujemy drobno posiekaną dymką lub natką pietruszki.

 

Sposób przygotowania majonezu:

  • Oddzielić żółtka od białek.
  • Do żółtek dodać szczyptę soli i ubijać.
  • Dodać sok z połowy cytryny.
  • Cały czas ubijając wlewać cienką stróżka olej.

Przepis z najnowszego e-booka Kingi Paruzel:

http://www.kingaparuzel.pl/download/ale-babka-moj-wigilijny-stol.pdf

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ogromne dzięki za pdf e-book

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      tvnpix