zamknij

Sałatka jarzynowa

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z domowym majonezem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kingaparuzel.plSałatka jarzynowa

Składniki

  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 3 średniej wielkości korzenie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 2 duże jabłka (soczyste)
  • 3-4 średnich kiszonych ogórków
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka konserwowej kukurydzy
  • 1 pęczek dymki lub zielonej pietruszki
  •  sól, pieprz
  •  domowy majonez:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  •  sok z ½ cytryny
  • 250 ml oleju słonecznikowego
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Jarzyny obieramy, starannie płuczemy i gotujemy w całości aż będą miękkie (al. dente).
  • Następnie je odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • W tym czasie kroimy w drobną kostkę jabłka, kiszone ogórki ( sok z ogórków nie pozwoli ściemnieć  jabłkom ) i cebulę.
  • Możemy już pokroić schłodzone jarzyny, a następnie dodać  odsączony zielony groszek i kukurydzę.
  • Do sałatki dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku.
  • Całość dokładnie mieszamy, wierzch dekorujemy drobno posiekaną dymką lub natką pietruszki.

 

Sposób przygotowania majonezu:

  • Oddzielić żółtka od białek.
  • Do żółtek dodać szczyptę soli i ubijać.
  • Dodać sok z połowy cytryny.
  • Cały czas ubijając wlewać cienką stróżka olej.

Przepis z najnowszego e-booka Kingi Paruzel:

http://www.kingaparuzel.pl/download/ale-babka-moj-wigilijny-stol.pdf

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ogromne dzięki za pdf e-book

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      tvnpix