zamknij

Sałatka kreolska z kurczakiem i ananasem

Przepis

sałatka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Elegancka sałatka
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeSałatka kreolska z kurczakiem i ananasem

Składniki

  • 3 łyżki  soku z limonek (do marynaty)
  • 2 łyżeczki  miodu (do marynaty)
  • 2 łyżki  świeżo startego imbiru (do marynaty)
  • 4 łyżki  oliwy z oliwek (do marynaty)
  • 2 piersi z kurczaka (ok. 200g każda)
  • 1 żółta papryka
  • 2 pomidory
  • 1 dojrzały ananas
  • 1 łyżka  oleju
  • 1/2 główki sałaty dębowej
  • 1 pęczek rukwi wodnej
  •  sól i pieprz
0
1

Sposób przygotowania:

  • Miód, sok z limonki, imbir i oliwę wymieszaj
  • Kurczaka umyj, osusz, przypraw solą i pieprzem i wysmaruj jedną łyżką marynaty
  • Pomidory umyj, wysusz, przekrój na pół, usuń pestki a resztę pokrój w drobną kostkę
  • Wymieszaj z dwoma łyżkami marynaty i odstaw
  • Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne oraz białe skórki, pokrój w ćwiartki i skrop marynatą
  • Ananas przekrój wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki
  • Miąższ natnij w poprzek mniej więcej co 2 cm. Na nacięte ćwiartki ananasa nałóż pozostałą marynatę
  • Rozgrzej piekarnik do 100 stopni
  • Rozgrzej patelnię do grillowania, skrop olejem i grilluj piersi z kurczaka 3-5 minut z każdej strony
  • Piekarnik wyłącz i wsadź do niego kurczaka aby mięso nie wystygło
  • Papryka grilluj na patelni 3-4 minuty, wyjmij i pokrój w kostkę
  • Nacięte ćwiartki ananasa grilluj 4 minuty z każdej strony
  • Z gotowych ćwiartek ananasa usuń stwardniały wierzchołek. Nożem odetnij resztę miąższu tworząc 1-2 cm kostki.
  • Sałatę umyj i wysusz. Rozłoż na cztery talerze. Dodaj pomidory, paprykę i kostki ananasa
  • Kurczaka pokrój w cienkie plastry i rozłoż na ananasie
  • Ozdób rukwią wodną i podawaj

* Sałata dębowa ma karbowane zielone liście o charakterystycznym bordowym zabarwieniu. Delikatna w smaku, lekko orzechowa. Możesz ją zastąpić inną sałatą.

* Rukiew wodna - zwana również „rzeżuchą wodną”, zawiera niezwykle cenne dla zdrowia witaminy. Możesz swoją sałatkę ozdobić dowolnie.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix