zamknij

Sałatka kreolska z kurczakiem i ananasem

Przepis

sałatka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Elegancka sałatka
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: StockFood/AgencjaFreeSałatka kreolska z kurczakiem i ananasem

Składniki

  • 3 łyżki  soku z limonek (do marynaty)
  • 2 łyżeczki  miodu (do marynaty)
  • 2 łyżki  świeżo startego imbiru (do marynaty)
  • 4 łyżki  oliwy z oliwek (do marynaty)
  • 2 piersi z kurczaka (ok. 200g każda)
  • 1 żółta papryka
  • 2 pomidory
  • 1 dojrzały ananas
  • 1 łyżka  oleju
  • 1/2 główki sałaty dębowej
  • 1 pęczek rukwi wodnej
  •  sól i pieprz
0
1

Sposób przygotowania:

  • Miód, sok z limonki, imbir i oliwę wymieszaj
  • Kurczaka umyj, osusz, przypraw solą i pieprzem i wysmaruj jedną łyżką marynaty
  • Pomidory umyj, wysusz, przekrój na pół, usuń pestki a resztę pokrój w drobną kostkę
  • Wymieszaj z dwoma łyżkami marynaty i odstaw
  • Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne oraz białe skórki, pokrój w ćwiartki i skrop marynatą
  • Ananas przekrój wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki
  • Miąższ natnij w poprzek mniej więcej co 2 cm. Na nacięte ćwiartki ananasa nałóż pozostałą marynatę
  • Rozgrzej piekarnik do 100 stopni
  • Rozgrzej patelnię do grillowania, skrop olejem i grilluj piersi z kurczaka 3-5 minut z każdej strony
  • Piekarnik wyłącz i wsadź do niego kurczaka aby mięso nie wystygło
  • Papryka grilluj na patelni 3-4 minuty, wyjmij i pokrój w kostkę
  • Nacięte ćwiartki ananasa grilluj 4 minuty z każdej strony
  • Z gotowych ćwiartek ananasa usuń stwardniały wierzchołek. Nożem odetnij resztę miąższu tworząc 1-2 cm kostki.
  • Sałatę umyj i wysusz. Rozłoż na cztery talerze. Dodaj pomidory, paprykę i kostki ananasa
  • Kurczaka pokrój w cienkie plastry i rozłoż na ananasie
  • Ozdób rukwią wodną i podawaj

* Sałata dębowa ma karbowane zielone liście o charakterystycznym bordowym zabarwieniu. Delikatna w smaku, lekko orzechowa. Możesz ją zastąpić inną sałatą.

* Rukiew wodna - zwana również „rzeżuchą wodną”, zawiera niezwykle cenne dla zdrowia witaminy. Możesz swoją sałatkę ozdobić dowolnie.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix