zamknij

Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia chińska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealna na Sylwestra
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 3 filety z kurczaka
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g cienkiego makaronu ryżowego
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • pół czerwonej cebuli, posiekanej w cienkie pierścienie
  • 1 marchewka, pokrojonej w cienkie paski
  • pół świeżego ogórka, pokrojonego w cienkie paski
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 20 g świeżego szpinaku
  • 20 g rukoli
  • 20 g rzeżuchy
0
4

 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj 2 łyżki sosu teriyaki z 2 łyżkami oleju i zanurz w mieszance filety kurczaka.
  • Przykryj miskę i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie i odsącz.
  • Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i wrzuć na nią nasiona sezamu.
  • Praż często podrzucając, aż zaczną intensywnie pachnieć następnie dodaj pozostały olej, sos teriyaki, pastę curry, ocet i delikatnie wszystko wymieszaj. Zdejmij z ognia.
  • Wymieszaj cebulę z makaronem, ogórkiem i marchewką w oddzielnej misce.
  • Rozgrzej grilla lub patelnię grillową i usmaż kurczaka z obu stron przez ok. 10 minut.
  • Następnie pokrój piersi w poprzek na paski i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  • Na koniec dodaj dressing sezamowy, przełóż sałatkę do szklanek i podawaj.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix