zamknij

Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia chińska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealna na Sylwestra
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 3 filety z kurczaka
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g cienkiego makaronu ryżowego
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • pół czerwonej cebuli, posiekanej w cienkie pierścienie
  • 1 marchewka, pokrojonej w cienkie paski
  • pół świeżego ogórka, pokrojonego w cienkie paski
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 20 g świeżego szpinaku
  • 20 g rukoli
  • 20 g rzeżuchy
0
4

 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj 2 łyżki sosu teriyaki z 2 łyżkami oleju i zanurz w mieszance filety kurczaka.
  • Przykryj miskę i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie i odsącz.
  • Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i wrzuć na nią nasiona sezamu.
  • Praż często podrzucając, aż zaczną intensywnie pachnieć następnie dodaj pozostały olej, sos teriyaki, pastę curry, ocet i delikatnie wszystko wymieszaj. Zdejmij z ognia.
  • Wymieszaj cebulę z makaronem, ogórkiem i marchewką w oddzielnej misce.
  • Rozgrzej grilla lub patelnię grillową i usmaż kurczaka z obu stron przez ok. 10 minut.
  • Następnie pokrój piersi w poprzek na paski i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  • Na koniec dodaj dressing sezamowy, przełóż sałatkę do szklanek i podawaj.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix