zamknij

Sałatka marokańska

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Marchewka w nowej odsłonie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSsałatka marokańska

Składniki

  • 25 dag utartej grubo marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju z orzechów laskowych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki jogurtu
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj marchewkę, obierz i zetrzyj na grubej tarce.
  • Rozgnieć czosnek. Zmieszaj marchewkę z czosnkiem i włóż do rondla o grubym dnie i podgrzewaj na sucho na niewielkim ogniu kilka minut aż zmięknie.
  • Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny i połowę cynamonu.
  • Wymieszaj dobrze sałatkę, dodaj odrobinę oleju z orzechów laskowych, podawaj z kleksem śmietany posypanym cynamonem.

* olej laskowy najlepszy jest na zimno jako dodatek do surówek i sałatek. Nie lubi wysokich temperatur, bo cenne wartości utleniają się. Świetny jako urozmaicenie diety.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
redakcja_kulinarni
redakcja_kulinarni

Najlepiej dodawać go na zimno do sałatek lub surówek. Załączyliśmy dodatkową informację o jego właściwościach.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      A gdzie jogurt??

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          a co z tym olejem? wypić czy dodać do marchewki po wysuszeniu w rondelku :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

              Kociołek łososiowo-pomidorowy

              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

              Bifeki faszerowane serem feta

              Kotlety po grecku

              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

              Kotlety mielone na ostro

              Nowa wersja znanego dania

              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

              Krem z brokułów z łososiem

              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

              Zupa tajska Kasi Klich
              Przepis 14

              Zupa tajska Kasi Klich

              Ogień w gardle!

              Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

              Kopytka Piotra Kucharskiego

              Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

              Śledzie Kasi Klich
              Przepis 34

              Śledzie Kasi Klich

              Śledź o korzennym posmaku

              Carpaccio z buraków Kasi Klich
              Przepis 66

              Carpaccio z buraków Kasi Klich

              Wytworna wersja pospolitego warzywa

              tvnpix