zamknij

Sałatka marokańska

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Marchewka w nowej odsłonie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSsałatka marokańska

Składniki

  • 25 dag utartej grubo marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju z orzechów laskowych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki jogurtu
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj marchewkę, obierz i zetrzyj na grubej tarce.
  • Rozgnieć czosnek. Zmieszaj marchewkę z czosnkiem i włóż do rondla o grubym dnie i podgrzewaj na sucho na niewielkim ogniu kilka minut aż zmięknie.
  • Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny i połowę cynamonu.
  • Wymieszaj dobrze sałatkę, dodaj odrobinę oleju z orzechów laskowych, podawaj z kleksem śmietany posypanym cynamonem.

* olej laskowy najlepszy jest na zimno jako dodatek do surówek i sałatek. Nie lubi wysokich temperatur, bo cenne wartości utleniają się. Świetny jako urozmaicenie diety.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
redakcja_kulinarni
redakcja_kulinarni

Najlepiej dodawać go na zimno do sałatek lub surówek. Załączyliśmy dodatkową informację o jego właściwościach.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      A gdzie jogurt??

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          a co z tym olejem? wypić czy dodać do marchewki po wysuszeniu w rondelku :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

              Chleb z płatkami owsianymi

              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

              Tatar ze śledzia
              Przepis 13

              Tatar ze śledzia

              Rybna poezja na kromce pumpernikla

              Harira by Joseph Seeletso
              Przepis 61

              Harira by Joseph Seeletso

              Odrobina Afryki w twojej kuchni

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

              Pizza godna królów

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

              Carpaccio z buraków Kasi Klich
              Przepis 66

              Carpaccio z buraków Kasi Klich

              Wytworna wersja pospolitego warzywa

              Szaszłyki wyborne Przepis 59

              Szaszłyki wyborne

              Nie tylko na sezon grillowy

              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

              Chrupiące płatki owsiane

              Pyszne i proste śniadanie

              tvnpix