zamknij

Sałatka Nicejska

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Połączenie tuńczyka i jajka
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 200 g zielonej fasoli
  • szczypta soli
  • 1 łyżka suszonego zioła prowansalskiego
  • 1 łyżka musztardy diżońska
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 100 g tuńczyka w oleju z puszki
  • 100 g czarnych oliwek
  • 1 cebula czerwona
  • 500 g pomidorów
  • 1 sałata
  • 4 jaja
  • 6 małych ziemniaków
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
0
2

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj osoloną wodę
  • Odkrój końcówki fasoli. Fasolę umyj, przełam na pół i gotuj w wodzie przez ok. 7 minut. Odcedź i zahartuj w zimnej wodzie
  • Ziemniaki dokładnie umyj i gotuj w łupinach przez ok.15 minut
  • Jajka ugotuj na twardo
  • Sałatę oczyść, umyj i osusz, następnie porwij na małe kawałki
  • Pomidory umyj, pokrój w plastry, usuwając gniazda nasienne
  • Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Oliwki odsącz
  • Tuńczyka odsącz na sitku, zbierając olej do naczynia
  • Ziemniaki obierz i pokrój w plastry lub słupki. Jajka zahartuj zimną wodą, obierz i pokrój w plasterki
  • Przygotuj sos: olej z tuńczyka, oliwę z oliwek, ocet, musztardę, zioła, sól i pieprz wymieszaj
  • Wszystkie przygotowane składniki ułóż na talerzu i polej sosem. Do tego siegnij po bagietkę.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

tvnpix