zamknij

Sałatka Nicejska

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Połączenie tuńczyka i jajka
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 200 g zielonej fasoli
  • szczypta soli
  • 1 łyżka suszonego zioła prowansalskiego
  • 1 łyżka musztardy diżońska
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 100 g tuńczyka w oleju z puszki
  • 100 g czarnych oliwek
  • 1 cebula czerwona
  • 500 g pomidorów
  • 1 sałata
  • 4 jaja
  • 6 małych ziemniaków
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
0
2

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj osoloną wodę
  • Odkrój końcówki fasoli. Fasolę umyj, przełam na pół i gotuj w wodzie przez ok. 7 minut. Odcedź i zahartuj w zimnej wodzie
  • Ziemniaki dokładnie umyj i gotuj w łupinach przez ok.15 minut
  • Jajka ugotuj na twardo
  • Sałatę oczyść, umyj i osusz, następnie porwij na małe kawałki
  • Pomidory umyj, pokrój w plastry, usuwając gniazda nasienne
  • Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Oliwki odsącz
  • Tuńczyka odsącz na sitku, zbierając olej do naczynia
  • Ziemniaki obierz i pokrój w plastry lub słupki. Jajka zahartuj zimną wodą, obierz i pokrój w plasterki
  • Przygotuj sos: olej z tuńczyka, oliwę z oliwek, ocet, musztardę, zioła, sól i pieprz wymieszaj
  • Wszystkie przygotowane składniki ułóż na talerzu i polej sosem. Do tego siegnij po bagietkę.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix