zamknij

Sałatka Nicejska

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Połączenie tuńczyka i jajka
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 200 g zielonej fasoli
  • szczypta soli
  • 1 łyżka suszonego zioła prowansalskiego
  • 1 łyżka musztardy diżońska
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 100 g tuńczyka w oleju z puszki
  • 100 g czarnych oliwek
  • 1 cebula czerwona
  • 500 g pomidorów
  • 1 sałata
  • 4 jaja
  • 6 małych ziemniaków
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
0
2

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj osoloną wodę
  • Odkrój końcówki fasoli. Fasolę umyj, przełam na pół i gotuj w wodzie przez ok. 7 minut. Odcedź i zahartuj w zimnej wodzie
  • Ziemniaki dokładnie umyj i gotuj w łupinach przez ok.15 minut
  • Jajka ugotuj na twardo
  • Sałatę oczyść, umyj i osusz, następnie porwij na małe kawałki
  • Pomidory umyj, pokrój w plastry, usuwając gniazda nasienne
  • Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Oliwki odsącz
  • Tuńczyka odsącz na sitku, zbierając olej do naczynia
  • Ziemniaki obierz i pokrój w plastry lub słupki. Jajka zahartuj zimną wodą, obierz i pokrój w plasterki
  • Przygotuj sos: olej z tuńczyka, oliwę z oliwek, ocet, musztardę, zioła, sól i pieprz wymieszaj
  • Wszystkie przygotowane składniki ułóż na talerzu i polej sosem. Do tego siegnij po bagietkę.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix